Uzun yıllardır hizmet veren kamu kuruluşu Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT), artan ihtiyaçlara göre farklı alanlarda hizmet vermeye başlamıştır. Lojistikten bankacılığa, sigortadan telekomünikasyona, kargodan PTT hizmetlerine kadar çok çeşitli alanlarda hizmet veremeye başlayan PTT, bankacılık sektöründe de PTT Bank adı altında müşterilerine hizmet vermektedir.
Ülkenin neredeyse her yerinde PTT ATM’leri aracılığıyla para yatırma ve çekme gibi bankacılık işlemleri yapılabilmekte olup, PTT ATM günlük çekme ve yatırma limitleri müşteri güvenliği için belli bir limitte tutulmaktadır.
PTT Bank Hesabı Nasıl Açılır?
PTT Bank hesap açma işlemi, sadece nüfus cüzdanı fotokopisiyle kısa sürede açılabilmektedir. Online kanallar aracılığıyla hesap açma işlemine dair başvuru yapılamadığı için işlemlerin sadece PPT şubelerinden yapılması gerekmektedir. PTT şubelerine gidilerek sıra numarası alınır ki sıra numarası alınırken ‘’Bankacılık İşlemleri’’ için seçim yapılması gerekmektedir.
PTT Bank hesap açma işlemi sırasında sadece kimlik fotokopisi istenmekte olup, sadece kimlik kartının bulunması durumunda PTT Bank hesap işlemlerine başlanılmamaktadır. Hesap açma işlemi kısa sürede gerçekleştirilmekte olup, kart basım işlemi 7-14 gün içerisinde tamamlandığı için banka kartı PTT Kargo ile adrese teslim edilmektedir.
PTT Bank hesap açma işlemi sırasında görevli tarafından verilen form verilmektedir. Özlük bilgilerinin yer aldığı formda sisteme kaydedilmek üzere anne kızlık soyadı gibi güvenlik bilgileri istenmektedir.
Sonraki dönemde kart şifresi ya da internet bankacılığı şifre işlemleri gibi farklı bankacılık işlemlerinin yapılması sırasında güvenlik nedeniyle verilen bilgiler istenilmektedir. Bu nedenle verilen bilgilerin doğru olması bilgi güncelleme ya da hesap güvenliği açısından çok önemlidir.
PTT Bank Hesap Açma Ücreti Ne Kadar?
PTT Bank hesap açma sırasında form doldurmanın dışında 5 TL gibi düşük bir hesap açma ücreti alınmaktadır. Alınan tutar hesap açma bedeli olmamakla birlikte kart basım bedeli gibi farklı kalemler için talep edilmektedir. Yasal olarak ‘’Güven Akçesi’’ olarak bilinen hesap açma bedeli için makbuz verilirken, ödeme yapıldığına dair verilen makbuzun bir örneği de başvuru evraklarının içerisine konmaktadır.
PTT Kart Şifresi Nasıl Alınır?
PTT kart şifresi alma şubelerden yapılabileceği SMS aracılığıyla yapılabilmektedir. PTT şubelerindeki personel yardımıyla PTT Kart için şifre oluşturulabilmektedir. Ama bunun yerine zamandan tasarruf etmek açısından telefondan gönderilecek olan kısa mesaj sayesinde de hızlı bir şekilde kart şifresi oluşturulabilmektedir.
PTT kart şifresi almak için sisteme kayıt ettirilen telefon numarası ‘’SİFRE’’ yazarak bir boşluk bıraktıktan sonra kullanılmak istenilen dört haneli kart şifresi yazıldıktan sonra bir boşluk daha bırakılarak PTT kart önünde bulunan yedi haneli numara yazıldıktan sonra 3290’a gönderilmesi yeterli olmaktadır.
Örnek1: SİFRE 1234 (kart için kullanılacak şifre) 1234567 (Kart önünde bulunan 7 haneli numara)
PTT İnternet Bankacılığı Şifresi Nasıl Alınır?
Online hizmetlerin yaygınlaşmasıyla birlikte PTT Bank tarafından PTT internet bankacılığı kullanılabilmekte olup, PTT internet bankacılığı için şifre oluşturmak gereklidir. PTT internet bankacılığı üzerinden EFT/havale yapma, döviz ve yatırım hesabı açma, kredi hesabına dair tüm detayları sorgulama gibi bankacılık işlemleri yapılabilmektedir.
Tüm bu bankacılık işlemlerinin yapılabilmesi için internet bankacılığı şifresi alınması gereklidir ki şifre alımı internet sitesi üzerinden yapılacağı gibi PTT Bank mobil uygulamasına giriş yapılarak da alınabilmektedir.
PTT Bank internet bankacılığı şifresi oluşturmak için T.C. kimlik numarası dışında kart bilgileri ve sisteme kayıtlı cep telefonu numarası istenmektedir. Uygulamaya girdikten sonra ‘’Yeni Şifre Al/Şifremi Unuttum’’ kısmı tıklandıktan sonra T.C. kimlik numarası ve PTT müşteri numarası yazılması istenmektedir. Daha sonra sistemde kayıtlı olan telefon numarasına onay kodu gönderilir ve bu onay kodu istenilen bölüme eksiksiz yazılmalıdır. Bilgiler girildikten sonra açılan sayfaya kart bilgileri yazılır ve SMS yoluyla şifre mesaj olarak gönderilir.
Kullanıcı bilgilerinin gizliliği dışında güvenliği için gönderilen şifrenin değiştirilmesi istenir ki hesap girişi yapıldıktan sonra yeni şifrenin oluşturulması için gerekli ekran açılmaktadır. Şifre unutulması durumunda ‘’Yeni Şifre Al/Şifremi Unuttum’’ bölümü üzerinden kart bilgileri eşliğinde kolay bir şekilde yeni şifre oluşturulabilmektedir.
PTT ATM’den Nasıl Para Çekilir?
PTT Bank müşterilerine şubelerden hizmet vermek dışında online uygulamalar, çağrı merkezi ve ATM’ler aracılığıyla hizmet sunmaktadır. PTT Bank ATM’lerinden para çekebilmek için öncelikle posta çeki hesabı ve PTT kart sahibi olmak gereklidir. Karta oluşturulan şifre sayesinde PTT Bank müşterileri PTT şubelerine konulmuş ATM’lerden kolayca para çekebilmektedir.
ATM’ye banka kartı sokulduktan şifre girilmesi istenmektedir ve şifre girildikten sonra yapılabilecek işlemlerin yer aldığı menü üzerinden ‘’Para Çekme’’ bölümü tıklanarak günlük para çekimi limiti doğrultusunda müşteri hesapta var olan parasını çekebilmektedir.
PTT ATM’den Nasıl Para Yatırılır?
Para çekme dışında PTT ATM’leri aracılığıyla para çekilebileceği gibi para da kolay bir şekilde yatırılabilmektedir. PTT ATM’lerine banka kartı koyulduktan sonra şifre girilir ve menüden ‘’Para Yatırma’’ menüsüne tıklanarak para haznesinden paralar koyulur. Para yatırma işlemi sonrasında ATM cihazı parayı sayarak yatıran kişinin hesabına aktarılması sağlanmaktadır.
PTT ATM’den Para Çekme ve Yatırma Limitleri Nedir?
PTT ATM’den para çekme ve yatırma limiti PTT Bank ATM’lerinden 3.000 TL kadardır. Belirlenen limit banka müşterisinin güvenliğini sağlamak dışında para çekme ve para yatırma işlemine belli bir sınırlılık getirmeyi amaçlamaktadır.
PTT şubelerinden bankalara tek seferde en fazla 50.000 TL para gönderilebilmektedir. Ayrıca para gönderme sırasında tutara göre belli işlem ücreti alınmaktadır.
Transfer Tutarı TL İşlem Ücreti TL
- 1,00 TL -100,00 TL arası 9,00 TL
- 100,01 TL -250,00 TL arası 17,00 TL
- 250,01 TL -500,00 TL arası 19,00 TL
- 500,01 TL -1.000,00 TL arası 25,00 TL
- 1.001 TL – 5.000,00 TL arası 30,00 TL
- 5.000,01 TL -10.000,00 TL arası 32,00 TL
- 10.000,01 TL -20.000,00 TL arası 39,00 TL
- 20.000,01 TL – 50.000,00 TL arası 46,00 TL ücret alınmaktadır.
PTT Bank Kartıyla Para Çekmek için Anlaşmalı Bankalar Hangileridir?
PTT Bank ATM’lerinden para çekebilecek aşağıdaki bankaların listesi aşağıdaki gibidir.
- Aktif Bank
- Garanti Bankası
- Burgan Bank
- Akbank
- Citibank
Bu banka müşterileri belli bir ücret kesintisi karşılığında PTT Bank ATM’lerinden para çekebilmektedir. Sadece Aktif Bank müşterileri tüm bankacılık işlemlerini PTT şubelerinden ve ATM’lerinden kolayca gerçekleştirebilmektedir.
PTT Bank kredi kartı kullanan müşteriler kredi kartı ödemelerini PTT Bank şubeleri ve ATM’leri dışında aşağıdaki bankalardan yapabilmektedir.
- Vakıfbank
- Denizbank
- TEB
- Akbank,
- Yapı Kredi
- Alternatifbank
- Fibabanka
- Bankpozitif
- QNB Finansbank
- Burgan Bank
- Halk Bankası
- İş Bankası
- ING Bank
- Kuveyt Türk
- HSBC
- Garanti Bankası,
- Odeabank
- Türkiye Finans
- Şekerbank
- ICBC Turkey Bank
PTT Kredi Anlaşmalı Bankalar Hangileridir?
PTT Bank müşterileri gelir durumuna göre müşterilerine kredi kullanma konusunda da destek olmaktadır. PTT kredi anlaşmalı bankalar içerisinde sadece Aktif Bank yer almaktadır ve 2022 yılı için PTT ihtiyaç kredileri anlaşma gereğince Aktif Bank aracılığıyla verilmektedir. Başvurular PTT Bank şubelerinden yapılabildiği gibi kredi başvurusunun olumlu olması sonucunda krediler PTT Bank şubelerinden kullanılabilmektedir. Kredi başvurusu PTT Bank internet bankacılığı üzerinden yapılamamaktadır.