KYK , üniversite öğrencilerine öğrenim gördükleri süre boyunca ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla burs ve öğrenim kredisi vermektedir.Burs ihtiyacı olan öğrencilere karşılıksız olarak , öğrenim kredisi ise öğrencileri maddi olarak desteklemek amacıyla borç para olarak veriliyor.Üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulmak pek kolay olmuyor. Öğrenim hayatı boyunca öğrencilerin can suyu olan kredilerin geri ödemeleri bir çok kişiyi zor durumda bırakabiliyor.
Son günlerde gündemde olan kredi borçları silinecek mi sorusu pek çok kişi tarafından merak ediliyor.
Kyk Borçları Siliniyor
Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep milletvekili Mehmet Gökdağ kredi borçlarının silinmesi ve kredilerin karşılıksız verilmesine ilişkin hazırladığı kanun teklifini TBMM’ye sundu.Kanun teklifi mecliste görüşülecek ve kabul edilip edilmemesi için oylama yapılacak.Teklifin kabul edilmesi halinde tüm öğrencilerin borçları silinecek.
Geçtiğimiz günlerde erken seçim kararı açıklanmıştı.Kredi borçlarının silinmesi hükümetin seçim vaadi olabilir.
Kyk Borçları Nasıl Ertelenir?
Alınan krediler öğrenim bitiminden 2 yıl sonra başlamak üzere kredi alınan vade süresince taksitleri halinde geri ödenmektedir.Ödemeler bazı şartların sağlanması durumunda ertelenebilir.
Askerlik: Alınan krediler, geri ödenirken yada geri ödemeler başlamadan askere gidilmesi halinde taksitler ertelenebilir.Askerlik şubesinden alınan belgenin KYK’ya iletilmesi halinde askerlik süresi boyunca borçlar ertelenir.
İşsizlik: Mezun olduktan sonra işsiz kalan kişilerin borçları ertelenebilir.Bunun için kişinin ödenmiş sigortası olmaması gerekir.Sigortası ödenmeye başlayan ve çalıştığı belirlenen kişilerin borç ertelemeleri iptal edilir.
Yüksek Lisans/Doktara:Mezun olduktan sonra yüksek lisans ve doktora ile eğitime devam eden kişilerin kredi borçları ertelenebilir.
Bu şartlardaki kişiler e-devlet portalı üzerinde erteleme talebinde bulanabilirler.
Evlenince Borçlar Silinir Mi?
Öğrenciyken yada mezuniyetten sonra 2 sene içinde evlenildiğinde kredi borçlarının silineceği pek çok kişi tarafında dile getirilmektedir. Ancak Kredi Yurtlar Kurumunun evlilik halinde borcun silinmesine ilişkin çalışması bulunmamaktadır.
Kredi Borçları Ödenmezse Ne Olur?
Zamanında ödenmeyen kredi borcuna aylık %1.40 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.Borcun ödenmemesi durumda Gelir İdaresi Başkanlığına borcun tahsili için dosya gönderilir.Dosyanızın Gelir İdaresi Başkanlığına gelmesiyle birlikte 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun gereği borcunuza aylık %5 oranında faiz uygulanır.Tarafınıza ihbarname gönderilir ve haciz işlemleri başlatılır.Maaşlı çalışan iseniz borç maaşınıza yansıtılır.Maaşınız yoksa gayri menkul ve taşınmazlarınıza haciz işlemi uygulanır.