Krediyi uzun kısa vadeli çekme arasındaki fark
krediyi uzun kısa vadeli çekme arasındaki fark

İnsan olarak ihtiyaçlarımızı karşılamak üzere kredi çekmeye karar verdiğimizde bütçemize uygun ödeme koşullarını seçmek için bir çaba içerisine gireriz. Bilişim dünyasının gelişmesinin ardından, özellikle cebimize girmesinin ardından internet sitelerinde krediler, vadeleri ve masrafları gibi ayrıntılarına ulaşmaya çalışırız. Peki alacağımız krediyi kısa vadeli mi yoksa uzun vadeli mi çekmelisiniz?

Kısa ve Uzun Vadeli Kredi Arasındaki Fark Nedir?

Alacağınız krediyi kemer sıkarak kısa zamanda ödemek mi, yoksa uzun vadelerde azar azar ödemek mi? Kolay. Bankalar verecekleri kredilerde kısa dönem için faiz oranını çok düşük tutarken, uzun vadede artırmakta, artan faiz oranları ile ödediğiniz rakamlarda artmaktadır. Faize ödeyeceğiniz rakamı taksitlere ekleyerek vadeyi kısaltabilir ve daha az ödemiş olursunuz.

Kredi kullanırken özellikle aylık gelirinizi ve giderlerinizi listelemeniz ve zaruri ve muhtemel ortaya çıkacak ihtiyaçlarınızı da göz önüne alarak,  geri ödeyebileceğiniz taksit miktarını hesap etmenizde fayda var. Çünkü borcunuzu ne kadar kısa zamanda bitirirseniz, ekonomik olarak rahatlamış olacaksınız ve başka ihtiyaçlarınızı giderme imkanına sahip olacaksınız. Toplam geri ödeme de rakamların artmasındaki en büyük neden faiz oranıdır. Bankalar geri ödemelerde ilk aylarda çoğunluk olarak faiz ödemesini alırlar, ödeme ayları ilerledikçe ana para miktarında artış gösterirler. Elbette taksitlerin hemen bitmesi yararımıza olur ancak kişisel ihtiyaçlarımızdan kısmak ne kadar doğrudur bu kişiden kişiye farklılık gösterir.

Ekim 2016 tarihinden itibaren yönetmelikte yapılan değişiklik ile maksimum 36 ay olan ihtiyaç kredileri vadesi 48 ay’a çıkarıldı. Tüketicilerin faydası düşünülerek kısılan vade miktarı,  artırılırken aynı zamanda tüketiciler leyhine olumlu gelişmeler yaşandı. Aldığınız kredi size uygun gelmediyse yada alacağınız ürün ile bir problem çıktığında almış olduğunuz krediden 14 gün içinde cayma hakkı getirildi. Bunun için krediden nasıl cayarız konulu makalemizi okuyabilirsiniz.

Yine aynı yönetmelik ile bankaların dosya masrafı, istihbarat ücreti gibi kalemlerden kesinti yapmasının önüne geçilirken, bankalar yararına sadece binde beş oranında kredi tahsis ücreti kesilmesinin önü açılmış oldu. Tüketiciler daha önce kullanmış oldukları kredilerden kesilen masraflar için tüketici hakem heyetlerine başvurarak bankalardan geri tahsilini sağlayabiliyordu. Artık bu durumun önü kapanmış olsa da, bankaların kesinti yapma kaleminin ve oranının belirlenmesi tüketicinin yararına gelişen bir olaydır.

Kısaca özetleyecek olursak; alacağınız krediyi kendinizi zor durumda bırakmadan kısa dönemde ödemek, bir an önce bitirmek sizin adınıza daha iyi olacak, hemen bitirmiş olduğunuz borçlardan dolayı kredi notunuz yükselmiş olacak ve daha sonraki kredi kullanımlarda daha kolay kredi kullanmış olacaksınız.

Örnek Kredi Ödeme Tablosu

Aşağıdaki tabloda belirttiğimiz örneklerde kullanacağınız 10.000 TL tüketici kredisi karşılığı 1,24 faiz oranı ile ne kadar ödeyeceğiniz, ödediğiniz faik miktarı gösterilmektedir. Alacağınız miktarın binde beşi oranında kredi tahsis ücreti kesileceğinden bu rakam da; 50,00 TL olarak hesabınızdan kesilecektir.

KULLANILAN KREDİ VADE TAKSİT MİKTARI TOPLAM ÖDEYECEĞİNİZ FAİZ
10.000 48 293 14.064 4.064
10.000 36 360 12.960 2.960
10.000 24 498 11.952 1.952
10.000 12 916 10.992

992

Konu hakkındaki sorularınızı yorumlar bölümüne yazabilirsiniz.

2 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir