Kredi cayma
kredi cayma

Bu yazımızda tüketicinin kullandığı krediden cayma hakkının olduğunu, cayma şartlarını ve cayabileceği süreler ile geri ödeme zamanı hakkında bilgi vereceğiz.

Tüketici Kredisinden Cayma Hakkı

22 Mayıs 2016 tarihinde 29363 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği ile kredi kullanan tüketicilere bir çok kolaylıklar sağlanmıştır. Bunlardan biride kullanmış olduğunuz krediden cayma hakkıdır.

Acil nakite ihtiyacı olan tüketiciler,  bir çok durumda başvurduğu finans kuruluşunun bir çok şartını yerine getirmek zorunda kalmaktadır. Sıcak para için her türlü şartı yerine getiren tüketici, ağır faiz ile geri ödeme koşullarına imza atmakta ve kredinin geri ödemesinde bir süre sonra zorluk çekmektedir. Çektiği krediden bazı tüketiciler pişmanlık duysa da bunun iptalini sağlayamazdı.

Tüketici Kredisi Sözleşmelerinin 24. Maddesinde de belirtildiği üzere tüketici kullanmış olduğu, sözleşmesini imzalamış olduğu krediden vaz geçme, cayma hakkı getirilmiştir. Bu yönetmeliğe göre kredisinden tüketiciler bir gerekçe göstermeden ve cezai işleme tabi olmadan 14 gün içerisinde kredisinden cayma hakkı kazanmıştır. Bu süre sözleşmenin imzalandığı gün başlayacağından, imzaladığınız sözleşmenin bir nüshasını tüketici mutlaka almalıdır.  Her ne kadar krediyi veren banka tüketiciye cayma hakkını ayrıca belirtmekle zorunlu olsa da bankalar bu işlemi gerçekleştirmemekte ve kredi kullanan vatandaşların bir çok bu hakkından haberdar olmamaktadır.

Tüketici almış olduğu krediden cayar ise bunu 14 gün içerisinde bankaya bildirmek zorundadır.  Cayma hakkınızı kullandığınızı bankaya bildirdiğiniz süreden itibaren 30 gün içerisinde kullanmış olduğunuz krediyi bankaya geri ödemekle yükümlüsünüz. Bildirim günü dahil ödeme gününüze kadar aldığınız krediye faiz ödeyeceğinizi unutmamalısınız.

Eğer tüketici 30 gün içerisinde aldığı krediyi bankaya ödeyeceğini taahhüt eder ve ödeyemezse krediden caymamış olarak kabul edilirsiniz ve imzalamış olduğunuz kredi sözleşmesindeki hükümler aynen devam etmiş olur.

Bununla birlikte diğer bir konuda kullanmış olduğunuz krediden kesilen masrafların ne olacağıdır. Krediden cayar iseniz bununla birlikte sizden kesilmiş olan hayat sigortası ve kredi tahsis ücreti gibi ürünlerde iptal olmaktadır.

Bilindiği üzere 3 Ekim 2014 tarihinde yayımlanan Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere Dair Yönetmelik ile bankalar kredi kullanan tüketicilerden binde beş oranında kredi tahsis ücreti dışında ücret alamamaktadır. Eğer krediyi kullandığınız banka kredi tahsis ücreti dışında bir ücret keşmişse kesildiğine dair dayanak belgeniz ile bağlı bulunduğunuz Tüketici Hakem Heyetine başvurarak geri alabilirsiniz.

2 Comments

  1. Ben kredinin iptalini istedim bankadan. Banka benden kredinin faizi kadar ücret talep etti. Bu yasal mı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir