Kredi faizlerinin düşmesinin ardından kişiler mevcut kredilerini yapılandırarak faiz yükünden azda olsa kurtulma çabasında olurlar. Ancak bankalar kredi borçlularından bu yapılandırmalar karşısında ek ücret talebinde bulunmaktadırlar.
İstenilen Kredi Yapılandırma Ücretleri Yasal mı?
Genel olarak kişiler mevcut konut kredilerini yapılandırmak isterler. Uzun vadelerde konut kredilerinin yapılandırılmasından bankalar hatırı sayılır zararlar ederler. Ancak kişi isterse bunu yapmak zorundadırlar. Konut kredi yapılandırmaların da düşen faiz oranından daha yüksek miktarlardaki oranla yapılandırma yapan bankalar mevcut ana para üzerinden 36 ay vade ve altı kaldıysa yüzde bir, 36 aydan fazla ise yüzde iki oranında ücret keserler. Kesilen bu ücret yasaldır.
Kredi Yapılandırma Örnek Hesaplama
Örnekle açıklamak gerekirse 50.000 lira borcunuz kaldığını varsayalım. Bu paranın kalan ödenme vadesi 40 ay ise 2.000 lira yapılandırma ücreti ödeyeceksiniz. 35 ay kaldı ise bu rakam 1000 lira olarak sizden kesilir.
Bankanıza yapılandırma için gitmeden önce hesabınızı iyi yapmalısınız. Ödeyeceğiniz faizden çok masraf kesintisi yapılacaksa bu durumda yapılandırma yapmanız anlamsızdır.
Konut Kredimi Başka Bankaya Taşıyabilir miyim?
Konut kredinizi faiz oranının bir kaç puan üstünde yapacağınız yapılandırma ücretlerini ödemek, kesilecek masrafları ödemek açısından daha mantıklıdır. Başka bankaya kredinizi taşırsanız yeni kredi kullanır gibi ekspertiz ücreti, ipotek tesis ücreti, kredi tahsis ücreti ödemek zorunda kalacaksınız. Bu masraflar faiz oranlarının çok üstünde bir rakama tekabül eder. Onun için mevcut bankanızla anlaşma yoluna gitmelisiniz. Bu konuyla ilgili borç transferi hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Konut Kredisi Yapılandırmada Nasıl Kâr Edilir?
Kredi faizleri ne kadar düşerse düşsün aylık ödediğiniz miktarları düşürmek size çok bir şey kazandırmaz. Size en çok kazandıran mümkün olduğu kadar yüksek taksitler ile mevcut vadenizi kısaltmak olacaktır. Kısalan vade ile ödediğiniz ana para artarken faiz azalır. Borcunuzda erken bitmiş sizde rahatlamış olursunuz.
Sonuç olarak tüketici ve konut kredinizi yapılandırabilirsiniz. Bunun için yasal olarak kalan 36 ay ve altı vadeler için % 1, daha üstü vadeler için % 2 yapılandırma ücreti ödersiniz. Kredi vadenizi düşürerek yapılandırma yapmanız dahilinde kazancınız daha yüksek olacaktır.
yapılandırma ücretini tüketici hakem heyetine başvursam alabilir miyim