Kredi koruma sigortası, alınan kredi karşılığında yapılan bir sigorta türü olmakla birlikte; kredi ödeninceye kadar geçerlidir. Kredinin ödenmesi gereken süreden önce kapatılması durumunda iptal edilerek, kredi kullanan kişiye geri iade edilir.
Kredi Koruma Sigortası Ne İşe Yarar?
Kredi koruma sigortası, bankadan alınan bireysel kredi için beklenmedik bir olumsuzluk yaşanması ihtimaline karşı güvence sağlamak adına seçilecek olan bir sigorta türüdür.
Kredi koruma sigortası, aynı zamanda ‘’Kredi Hayat Sigortası’’ olarak da bilinmektedir ve en temel olarak ‘’vefat teminatı’’ içeren sigorta sayesinde yaşam kaybı bir durum karşısında banka borcu güvence altına alınmış olur ve böylelikle aile yaşadığı olumsuzluk karşısında bir de borç gibi bir olumsuzlukla uğraşmak durumunda kalmaz. Bu nedenle bankadan kredi alırken ‘’Vefat Teminatlı’’ bir kredi koruma sigortası seçerek hem borcunuzu hem de ailenizi güvence altına almanız doğru bir karar olacaktır.
Kredi Koruma Sigortası Genel Şartları
18 ile 65 yaş arası olan herkes bankalardan kredi koruma sigortası yaptırabilir ve kredi koruma sigortası, SGK ve 4A’lı olarak çalışan kişiler adına düzenlenebilir. Kredi koruma sigortasından;
- Devlet memurları,
- Emekliler,
- Ev hanımları,
- Çiftçiler faydalanamaz.
Kredi koruma sigortasının içerdiği teminatlar,
- İstem dışı işsizlik,
- Kaza,
- Kaza sonucu sakatlanma durumunda hastanede yatma sürecinde,
- Kaza sonucunda vefat gibi ve ya da kaza sonucu vefat gibi durumları kapsamaktadır.
Yukarıda belirtildiği gibi teminatlar arasında istem dışı işsizlik vardır ve bu kapsamda istem dışı işsizlik için kredi kullanan kişi işsizlik belgesi getirmesi durumunda her işsizlik olayı için en fazla 6 ay, kredi boyunca ise 12 ay kredi koruma sigortası kapsamında kredi sahibi adına kredi kullanılan banka kredi taksitleri ödenir.
Kaza sonucu vefat ya da kaza sonucunda oluşan maluliyet durumunda ise kaza sonucunda kişinin hemen ya da bir sene içerisinde vefat etmesi durumunda poliçe kapsamında belirtilen limit dahilinde tazminat ödemesi yapılmaktadır. Kaza sonucu hemen ya da iki yıl içerisinde kişinin sakat kalması durumunda da yine sakatlılık oranını belgelendirmesi sonucunda tazminat ödemesi yapılmaktadır.
Kaza ya da hastalık sonucu kişi, iş göremez hale gelirse; devlet ya da üniversite hastanesi sağlık kurulunun vereceği istirahat raporu ile belgelendirmesi halinde 30 günü geçen raporlar için her gün geçerli olmak üzere en fazla 180 gün için poliçe teminat limitlerine göre tazminat ödemesi yapılmaktadır.
Kişi kaza ya da hastalıktan dolayı hastanede yatmak koşuluyla tedavi olmak zorunda kalırsa, ilk 7 günü aşan süre ile en fazla 180 gün olmak üzere teminat limitleri kapsamında tazminat ödemesi yapılmaktadır.
Kredi Koruma Sigortası Zorunlu mudur?
Kredi çekmek isteyen kişiler tarafından çok merak edilen ‘’Kredi koruma sigortası zorunlu mu?’’ sorusuna verilebilecek en net cevap, zorunlu olmadığı yönündedir. Çünkü bankaların sigorta yapma yetkisi yoktur ve bankalar alınan kredileri güvence altına almak için anlaşmalı oldukları sigorta şirketine sigorta yaptırmaktadır. Kredi koruma sigortası da kredi kullanıldıktan sonra en geç 5 gün içerisinde isteğe bağlı olarak yapılabilmektedir.
Kredi Koruma Sigortası Hesaplama
Kredi koruma sigortası hesaplama sırasında alınan kredi borç limiti belirleyicidir. Bunun dışında hesaplama sırasında kullanılan kriterler;
- Yaş,
- Teminat tutarı,
- Kalan kredi vadesi,
- Aylık kredi faizi olarak belirlenmiştir.
Sigorta primlerini peşin ya da taksitle hem kredi kartı ile hem de hesaptan ödemek mümkündür. Aynı zamanda sigorta primlerini kredi limitine ilave ederek, aylık taksitler halinde de ödemek söz konusu olmaktadır.
Kredi Koruma Sigortası İptali Nasıl Yapılır?
Kredi koruma sigortası, avantajlı bir uygulama olmakla birlikte size ekstra bir maliyet olduğunu düşünüyorsanız ve istediğiniz doğrultusunda yapılmış olan koruma sigortasını iptal ettirmek istiyorsanız; prim ödemelerinizi gösteren belgeleri ilave ederek, dilekçe ile sigorta şirketine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Bu durumda imzaladığınız poliçede bulunan şartlar kapsamında sigortanızı iptal ettirebiliyorsunuz.
Eğer sigorta sizin isteğiniz dışında yapıldı ise, dilekçe yazarak ‘’Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’na’’ başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
Kredi Koruma Sigortası İadesi Nasıl Alınır?
Kredi koruma sigortası kapsamında alınan ödemeler geri alınmak istenirse, öncelikle primlerin alınmak istenildiğine dair bankaya dilekçe yazılmalıdır. Eğer banka bu başvuruya olumsuz cevap verirse, ilçe kaymakamlığında bulunan ‘’Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’na’’ aynı dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekmektedir. Gerekçeli karar en fazla üç ay içerisinde dilekçe sahibine bildirilir ve karar olumlu olacağı için banka tarafından bankada bulunan mevcut hesaba yatırılarak kredi koruma sigortası geri iadesi yapılmaktadır.
Kredi koruma sigortası ne kadar?
Türkiye’deki bankaların pek çoğu, kredi koruma sigortası sunmaktadır. Kredi koruma sigortası ücreti ise her banka için değişkenlik göstermektedir. Koruma sigortasından yararlanmak için bankanız ile iletişime geçmeniz önerilmektedir.