Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sunulmakta olan dijital hizmetler sayesinde sigorta mükellefleri sigorta ve emeklilik gibi birçok işlemini hızlı ve kolay bir şekilde yapabilmektedir. Kurum tarafından internet üzerinden oluşturulmuş olan geniş online hizmet uygulamaları çok sık kullanılmakta olup, SGK web tahsilat ve SGK borç sorgulama işlemleri en çok tercih edilen uygulamalar arasındadır.
SGK borç sorgulama işlemi sonrasında kredi kartı ile SGK ödeme işlemlerinin yapılabiliyor olması da prim ödemelerinin düzenli ve kolay bir şekilde yapılmasına yardımcı olmaktadır.
BKM (Bankalararası Kart Merkezi) ile SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) işbirliği sonucunda oluşturulan uygulama sayesinde 4/A ve 4/B SGK prim ödemeleri bankalara ait kredi kartıyla ve internet bankacılığı aracılığıyla yapılabilmektedir.
Kredi Kartı ile Prim Ödemeden Kimler Faydalanabilir?
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden sigorta hizmeti alan kişiler, kredi kartı ile SGK ödeme işlemi sayesinde sigortalı olmak adına gerekli olan primlerini kolaylıkla ödeyebilmektedir. Özel sektörde çalışanların primleri işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’na yatırılırken, sigortasını kendisi ödeyecek olanlar da bireysel olarak ödemelerini yapabilmektedir.
Kredi Kartı ile SGK Prim Ödemeleri Nerelerden Yapılabilir?
Kredi kartı ile SGK ödeme yapmak isteyen kişilerin sunulan online hizmet uygulamasından faydalanabilmesi için öncelikle 26 haneden oluşmakta olan bir SGK işveren sicil numarasına sahip olması gerekmektedir. SGK işveren sicil numarasını bilmeyenler bağlı olduğu muhasebecisinden bilgiyi öğrenebileceği gibi yaşadığı il ya da ilçede bulunan ticaret odasından telefonla arayarak bilgi alabilmektedir.
Kredi Kartı ile SGK Ödeme Nasıl Yapılabilir?
Kredi kartı ile SGK ödeme işlemini gerçekleştirebilmenin iki farklı yolu bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi birçok bilgiye kolaylıkla ulaşılabilen e-devlet sistemi üzerinden ödeme yapılması iken, diğeri bankalara ait internet bankacılığı aracılığıyla ödeme yapmaktır.
E-Devlet Üzerinden Kredi Kartı ile SGK Ödeme
Kredi kartı ile SGK ödeme yapmak için öncelikle e-devlet sistemine girebilmek adına e-devlet şifresine sahip olunması gerekmektedir. T.C. kimlik numarası ve şifreyle sisteme giriş yapıldıktan sonra sayfada yer alan hizmetler içerisinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başlığında yer alan menü içerisinden kredi kartı ile prim ödemeyi tercih edilmelidir. Açılan sayfada istenilen bilgiler eksiksiz ve doru bir şekilde girildikten sonra kredi kartı bilgileri de yazılarak ödeme işlemi gerçekleştirilmektedir.
Bankalar Aracılığıyla SGK Ödeme
Bankalara ait olan internet bankacılığı olarak bilinen online bankacılık sistemleri için giriş yapılarak kredi kartı ile SGK ödeme yapılabilmektedir. Ödeme işleminin gerçekleştirilmesi için sigorta sicil numarası gereklidir ve bilgiler girildikten sonra ödeme bölümüne geçilerek manuel olarak işlem tamamlanmaktadır. Ayrıca her ay kredi karı ile SGK ödemesi yapmak için otomatik ödeme talimatı da verilebilmektedir.
- Halkbank’a ait olan Paraf kredi kartı ile SGK ödemesi yapılabilmekte olup, banka tarafından 3 taksit imkanı sunulmaktadır. SKG ödemesi için ödenen tutar üzerinden %2,50 oranında işlem ücreti alınmaktadır.
- VakıfBank tarafından sunulmakta olan Vakıfbank Worldcard ile SGK ödemesi yapılmaktadır. Üstelik ödemeler için 2 taksit imkanı sunulurken, taksitlendirme için herhangi bir ücret alınmaktadır.
- Akbank tarafından sunulan Akbank Axess kredi kartı ile SGK ödeme yapılmaktadır. Banka tarafından taksit imkanı sunulmazken, prim ödemeleri için otomatik talimat verme şansını müşterilerine sunmaktadır. Ödenen SGK primi 500 TL ve altında ise %1,5, 500 TL üzeri ise %2 oranında işlem ücreti alınırken; otomatik ödeme talimatı verilmesi durumunda alınan işlem ücreti 500 TL ve altında ise %1,6, 500 TL üzeri ise %2 oranındadır.
- Garanti Bankası tarafından sunulan Garanti Bonus kredi kartı ile SGK ödeme yapılmaktadır. Banka taksit imkanı sunmazken, ödenen SGK primi tutarına göre %1,75 oranında işlem ücreti almaktadır.
- QNB Finansbank tarafından sunulan Cardfinans kredi kartı ile SGK ödeme yapılmaktadır. Banka tarafından taksit imkanı sunulmazken, prim ödemeleri için otomatik talimat verme şansını müşterilerine sunmaktadır. Ödenen SGK primi tutarına göre %2,50 oranında işlem ücreti almaktadır.
İşveren SGK Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
İşverenin SGK borç sorgulaması yapabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’na müracaatta bulunarak öncelikle barkod numarası alarak sisteme giriş yapması gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) alınan barkod numarasıyla sorgulama işlemini gerçekleştirirken, sistem üzerinden e- borcu yoktur şeklinde belge alabilmektedir. Borç sorgulamam uygulaması kurum tarafından hem işverenlere kolaylık sağlarken, istediği bilgilere kolaylıkla ulaşmasına yardımcı olmaktadır.
İşveren tarafından SGK borç sorgulama işleminin online olarak yapılabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olan internet sitesinden e-SGK başlığı altında yer alan diğer uygulamalar kısmında bulunan ‘’e-borç sorgulama’’ menüsüne girilmesi gerekmektedir.
Sayfaya giriş için kullanıcı adı ve şifre gerekirken, bu bilgiler SGK tarafından işverenin tüm belgeleri tamamlaması sonucunda işverene verilmektedir. Şayet bilgiler unutulduysa tekrar işveren tarafından SGK’ya kullanıcı ve şifre almak için başvuru yapılması gerekmektedir.
İşveren SGK borç sorgulama işlemi için açılan ekranda T.C. kimlik numarası ve şifre girildikten sonra ekranda verilen kod güvenlik kodu bölümüne yazılmalıdır. Bilgiler eksiksiz ve doğru girildiğine dair kontrol edildikten sonra ‘’Giriş Yap’’ butonuna tıklanması gerekmektedir. Açılan ekranda SGK borç sorgulama işlemi kolaylıkla yapılabilmekte olup,
- Sorgu türü,
- Sicil numarası,
- Güvenlik kodu bilgileri girildikten sonra SGK’lı olan kişiye ait tüm borçlar detaylı bir şekilde görüntülenebilmektedir.
Borçlarla ilgili hangi döneme ait olduğu, borcun kimin adına ait olduğu, tam anlamıyla iş statüsü gibi detaylara sorgulama ekranından ulaşılabilmektedir. Sorgulama sırasında sorulara cevap bulmak adına işveren sol üst kısımda bulunan kullanım kılavuzu sayesinde ekranı rahatlıkla kullanabilmektedir.
Şayet eski dönemlere ait kredi kartı ile SGK ödeme bilgileri görüntülenmek isteniyorsa, menüde bulunan ‘’Dekont Görüntüleme’’ sayfasına tıklanarak yapılan tüm ödemelere ulaşmakta mümkün olmaktadır.
Kredi Kartıyla Yapılabilen Diğer Ödemeler
Kredi kartı ile SGK ödeme işlemi dışında bazı vergilerde ödenebilmektedir.
Motorlu taşıtlar Vergisi (MTV) Ödeme: Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesi üzerinden MTV ödemesi yapılabileceği gibi, bankaların internet bankacılığı online hizmetleri sayesinde de kredi kartı ile MTV ödemesi yapılabilmektedir. Ödeme öncesi MTV hesaplaması yaptırabilmek için ‘’MTV Sorgulama’’ sayfasına gerekli bilgileri girmek yeterli olmaktadır.
Emlak Vergisi Ödeme: Genel olarak emlak vergisi yıl içinde iki taksit halinde ödenmektedir. İlk taksitin mayıs ayı sonuna kadar ödenmesi gerekirken, ikinci taksitin kasım ayı sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir.
Motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ve emlak vergisi SGK prim ödemeleri gibi kredi kartıyla yapılabilmekte olup, bankalar kendi kriterleri doğrultusunda ayrıca taksit özelliği de sunabilmektedir.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) Borç Sorgulama
Yıllardır hizmette olan Genel Sağlık Sigortası (GSS), bireylerin sağlık sorunlarına çözüm üreten sağlık sigortasıdır ve bireylerin çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın sağlık konusunda güvence sunmaktadır. Çalışanlar adına Genel Sağlık Sigortası (GSS) işveren tarafından ödenirken, çalışmayanların sigortası devlet tarafından ödenmektedir.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) için prim tutarı asgari ücretin prim tutarı üzerinden %3 oranında uygulanırken, 2022 yılı için belirlenen sigorta prim tutarı 161, 55 TL’dir.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) borç sorgulama e-devlet sistemi üzerinden T.C. kimlik numarası ve şifresiyle giriş yapılarak sorgulanabilmektedir. Giriş yapıldıktan sonra bireye ait tüm detaylar ekranda yer alırken, mevcut borçların ödenmemesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) icra ve haciz yoluyla ödemeleri tahsil edilmektedir.