Kredi dosya masrafı bankacılık sistemi içerisinde sadece ülkemize has masraflardan bir tanesi olarak ön plana çıkar. Kredi sürecinin daha zorlayıcı olduğu, kredi sayısının daha az olduğu günlerden yadigar bir ücret olarak ön plana çıkmaktadır.
Tüketici Kanunu’nda yapılan değişiklik kapsamında artık krediyi kullanan kişiler isterlerse geçmişe dönük on senelik dosya masraf bedellerini geri talep edebilmektedir. Peki ama bu konuda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Nasıl bir yol izlemek gerekir? Tüm bu soruların cevaplarını sizin için cevaplandırdık.
Öncelikle dilerseniz dosya masrafı nedir? Sorusunun cevabı ile başlayalım.
Dosya masrafı: kredi çekerken ödediğimiz, bazı bankalar tarafından kredi tutarı içerisinde çekilen, bazı bankalarda taksitlere yansıtılan bir masraftır.
Resmi olarak dosya masrafı adı altında bir masraf var mıdır? Yoksa bankaların alışkanlık haline getirdiği bir ek ödeme kalemi midir? Bu soruların cevabı hala tartışılır. Yalnız bu konuda %100 emin olduğumuz tek şeyin dosya masrafı adı altında bir masraf olmadığı ve bankadan geri talep edildiğinde iadesinin yapıldığıdır.
Dosya Masrafı Hangi Kredileri Kapsar?
Aslına bakılırsa dosya masrafları öncelikli olarak ihtiyaç krediler ile hayatımıza girmiştir. Bankaların kredi ve masraflarla ilgili kat ettikleri yola göz attığımız zaman çoğunlukla ticari krediler yerine bireysel kredilerde dosya masrafı kalemi olduğunu görürüz. Yalnız bu konuda bazı özel bankaların hemen hemen her krediden dosya masrafı aldıklarını da göz ardı etmemek gerekir.
Dosya masrafları; konut kredisi, araç kredisi ya da ihtiyaç kredisi fark etmeksizin geçmiş yıllarda tüm kredilerden alınmış bir masraf olarak ön plana çıkar. Üstelik isteğe bağlı da değildir. Siz bir bankaya gidip kredi çekmek istediğinizi belirttikten sonra banka tarafından hızlı bir şekilde, ödeme ve masraf kalemleri arasında bu dosya masrafı ücretleri de yer alır.
Aynı zamanda bir dönem özellikle 2011 – 2013 yılları arasında bu masraflar başka isimlerle de anılarak müşterilerden talep edilmiştir. Yalnız bu durum da çok uzun sürmemiştir.
Hala devam eden bir masraf kalemidir. Bankalar ve çekilen krediler göz önüne alındığında hala çekilen kredilerden kesilen bu tarz masrafların %45’inden daha fazlasının geri talep edilmediğini görürüz. Başka bir deyiş ile banka verdiği her iki krediden bir tanesinde almaması gereken bir ücret talep etmeye devam eder. Bu sebeple asıl sorunun dosya masrafını geri almalarını sağlamak değil, bankaların bu şekilde bir masraf kalemi oluşturmasının önüne geçmek olmalıdır.
Dosya Masrafı Nasıl Alınır?
Başlangıçta (yani yasanın ilk çıktığı dönemlerde) halk arasında bu ödemelerin geri alınma sürecinin oldukça zorlayıcı olduğuna dair bir düşünce yayılmıştı. Bu düşünce bankalar tarafından mı yayıldı, o dönem bu ödemeyi geri almak zor muydu bilinmez. Yalnız günümüzde bu ödemeyi almak için başvurmak ve biraz beklemekten başka herhangi bir zorluk bulunmaz.
Öncelikle Tüketici Hakem Heyetine giderek kredi ödeme planı ve kredi dosya masrafı ödediğine dair banka tarafından imzalı ve kaşeli belge ile başvuruda bulunmaz gerekmektedir. Şurası unutulmamalıdır ki, dosya masrafları haksız yere alınmış bir masraftır ve koşulsuz şartsız kredi sahibine bunun geri ödenmesi gerekmektedir.
Bu sebeple Tüketici Hakem Heyetlerine başvuruda bulunmanız durumunda hızlı bir şekilde bu işlem sonuçlandırılarak ödemeniz tekrardan yapılacaktır. Yalnız bulunduğunuz ilin tüketici hakem heyetinin yoğunluğuna göre başvuruların bir sıraya alındığına ve sonuçlanması için bir süre beklenmesi gerektiğine de dikkat etmek gerekir.
Olumsuz Sonuçlanma İhtimali Var mıdır?
Eğer banka sizden bu ödemeyi talep etmişse ve siz ödemişseniz ya da kredi bedeli içerisinde düşülmüşse bankanın bunu ödememe gibi bir seçeneği bulunmamaktadır. O sebeple bankanız ile iletişime geçmek, dilekçe yazmak gibi seçeneklerle zaman kaybetmeniz tavsiye edilmez. Hızlı bir şekilde tüketici hakem heyetine başvuruda bulunarak bu ödemenin size yapılmasını talep etmeniz yeterli olacaktır.
Kredi Dosya Masrafı Geri Alma Son Tarih
Dosya masrafının geri ödenmesi için son tarih bulunmamaktadır. Geçmişe dönük olarak dosya masrafını geri almak istediğinizde son 10 senelik tüm çektiğiniz kredileri geri talep edebilirsiniz. Bu sebeple kredinizin üzerinden 10 sene geçmediyse herhangi bir geri tarihe gerek kalmaksızın kredi dosya masrafının geri ödenmesini talep etmeniz yeterli olacaktır.
Başvuru Sırasında Hangi Belgeler Gereklidir?
Öncelikli olarak kredinin ödeme planı ve masrafların yazıldığı bir belgeye ihtiyacınız vardır. Bu belge her zaman için sizde olmayabilir. Eğer kredinizden ve dosya masrafı alındığından eminseniz ilgili belgeyi almak için banka şubesine gitmeniz yeterli olacaktır. Kredi ödeme dökümü bu konuda yeterli olmaktadır.
Son dönemlerde bankalar şubelerindeki yoğunluğu azaltmak için kendilerine bir dilekçe ile başvurulmasını da isteyebilir. Sonraki noktada ise banka tarafından bu işlem için geçerli yasal belge hazırlanarak başvuru sahibine oradayken verilebilir.
Bu belge aslında bir nevi ödeme planıdır. Aslına bakılırsa geçmişe dair belgelerinizi saklama alışkanlığınız bulunuyorsa bu şekilde banka şubesine gitmenize de gerek bulunmamaktadır. Sadece bankanızın size verdiği ödeme planını doğrudan Tüketici Hakem Heyetine vermeniz yeterli olacaktır.
Yalnız burada özellikle dikkat edilmesi gereken bir konu bulunmaktadır ki, bu ödeme belgesinin üzerinde bir ıslak imza, banka kaşesi ya da gişe yetkilisinin kaşesi olması önemlidir. Aksi takdirde süreci uzatmış olursunuz ve bu başvurunuzdaki yasal belgeniz, hakem heyeti tarafından kabul edilmeyebilir. Siz yine de işinizi garantiye almak isterseniz doğrudan banka şubesini ziyaret ederek dilekçe verebilirsiniz. En sağlıklı ve hızlı işleyecek süreç ise kredi çektiğiniz şube ile muhattap olmanızdır.
Söz konusu olan dosya masrafının iade edilmesi olduğunda kredi çeken kişilerin dikkat etmesi gereken bir başka unsur daha bulunmaktadır. O da dosya masrafının tutarı ile alakalı bir konu olarak ön plana çıkar. Eğer ki, dosya masrafı 7.550 TL’den daha düşükse iadesi için Tüketici hakem heyetlerine başvurulmalıdır. Eğer ki dosya masrafı 7.550 TL’den daha yüksekse bu sefer iadesinin sağlanması için başvurulması gereken adres hiç şüphesiz Tüketici Mahkemeleridir. Eğer bulunduğunuz ilde tüketici mahkemeleri bulunmuyorsa bu sefer geri iadesinin yapılması için Asliye Hukuk mahkemelerine başvurmanız yeterli olacaktır.
Sonrasında ise aşağıda yazılan örnek dilekçenin yazılarak imzalanması gerekir. Bu dilekçenin aynı zamanda başvuru sahibi tarafından imzalanıp doldurulması gerektiği unutulmamalıdır. Bazı tüketici hakem heyetlerinde yoğunluğu azaltmak için örnek dilekçede yer alır. Bu dilekçeye ulaşarak hızlı bir şekilde doldurup cevap bekleyebilirsiniz.
Kredi Dosya Masrafı Geri Alma Dilekçe Örneği
AVANOS KAYMAKAMLIĞI
TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞI
BAŞVURUCU: İsim soyisim – kişisel bilgiler (tc kimlik no ve adres)
KARŞI TARAF: Krediyi çektiğiniz bankanın adı – şehir adı ve adresi
KONUSU : Haksız olarak tahsil edilen 30.000 TL kredi tahsis ücretinin akdi faiziyle birlikte İADESİ TALEBİDİR.
AÇIKLAMALAR :
Karşı taraf bankanın …………………………………. Şubesi ile tarafım arasında kredi sözleşmesi düzenlenmiştir. Bu kapsamda ………………. tarihinde ………………..-TL kredi tespit ücreti bankaca tarafımdan tahsil edilmiştir.
Delil: Banka kayıtları (Ek-1’de müşteri hesap özeti sunulmuştur)
Banka Ödeme Yapmazsa Ne Olur?
Hem tüketici mahkemelerinin hem de tüketici hakem heyetlerinin aldığı kararlar bağlayıcıdır. Bu sebeple bankaların ödeme yapmama gibi bir imkanları bulunmaz. Eğer bankalar 7 gün içerisinde ödeme yapmazlarsa bu ödemeler icra aracılığıyla bankadan tahsil edilecektir. Çoğunlukla 7 günlük süreç dolmadan ödemeler tamamlanır.