Alacağınız her ürün için nasıl bir vergi ödemesi yapıyorsanız, alacağınız taşınmaz gayrimenkulleri içinde alım ve satımlar için tapu harcı ödemek zorundasınız. Peki, alacağınız ev, dükkan ya da arsa için ne kadar tapu masrafı ödersiniz?
Ev, Dükkan ve Arsa Alırken Tapu Masrafı
Bütçenize uygun bir ev bulup almaya karar verdikten sonra satıcıyla anlaşmanız yeterli olmamaktadır. Almak istediğiniz evin tapusunu da kendi üzerinize geçirmeniz gerekmektedir. Bunun içinde tapu dairesine gitmek gerekir. Tapuyu kendi üzerinize almanız gereken işlemleri yaparken bir miktar bedel ödemeniz lazımdır. Ödemeniz gereken miktar hesaplanırken satış bedeli üzerinden yüzde olarak hesaplanır.
Ödenmesi gereken miktarı hem alıcı hem satıcı öder. Bunun yanı sıra döner sermayeye ödenmesi gereken bir miktarda bulunmaktadır bu miktarı tapu dairesinden öğrenebilirsiniz. Döner sermayeye ödenecek miktarı kimin ödeyeceği ise anlaşmaya bağlı olarak değişmektedir. Satış sırasında bu ücretleri az ödemek için ev ya da arsanın değerini az göstermek isteyen alıcılar ve satıcılarda ileride tekrar aldıkları evi ya da arsayı satmak istediklerinde büyük cezalar ile karşılaşmaktalar.
Geçmişe dönük tapu işlerinde cezalar kesilebilmektedir ve bunlar yasal faizler ile birlikte tahsil edilmektedir. Bu sebeple bu tür sahtekârlıklardan kaçınılması gerekmektedir. Geçmişe dönük cezaların verilmesi ile birlikte bu tip sahtekârlıklar da büyük düşüşler yaşanmıştır. Hesaplandığı takdirde cezaların işlem sırasında verilecek miktarda daha yüksek olduğu zaten fark edilecektir.
Tapu harcı ödeme miktarı hesaplama formülü aşağıdaki gibidir.
Satılan – Alınan Taşınmaz Bedeli * 4 / 100 = Tapu Harç Miktarı
Örnek Hesaplama ile anlatacak olursak;
Yüz bin liralık bir taşınmaz satın alıyorsanız 100.000*4/100= 4.000 Lira Tapu harç bedeli ödeyeceksiniz demektir. 50.000 liralık taşınmaz için 2.000 lira, 200.000 liralık taşınmaz için ise 8.000 lira ödenecektir.
Tapu harcını hem alıcı, hem satıcı ödemektedir ve iki taraf ta aynı oranlarda ve miktarlarda masraf ödemesi yaparlar. Ancak bazı bölgelerde resmi bir kuralı olmasa da bu miktarı ikisini de alıcı ödeyebilir. Bu yüzden Tapu Müdürlüğünde yeni bir sürprizle karşılaşmamak adına, alım yapacağınız zaman satıcıyla ayrıntılı bir pazarlık yapmakta fayda görüyoruz.