Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kanunu kapsamında, afet ve deprem riskinde bulunan yapıların devlet destekli yenilenmesi çalışmalarına kentsel dönüşüm denir.
Kentsel Dönüşüm Sürecinde Kredi Desteği Var mı?
Kentsel dönüşüme başvuran kişiler, binalarına riskli raporu almalarından sonra, her hangi bir bankaya kredi başvurusu yapabilirler. Başvurudan sonra banka kişinin kredi alıp alamayacağına bakar ve uygun görürse kentsel dönüşümü yürüten resmi kurum Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bildirir ve bakanlık faiz indirimine onay verir. 120 ay vade sonunda devlet katkısı 100.000 TL kredi için 23.000 TL olarak vatandaşın cebine yansıyacak.
Başvuran Kişiye Banka Kredi Vermezse Ne olur?
Başvuran kişinin kredi notu, düzenli geliri olmayan sebeplerden dolayı kredi alamazsa, bakanlık bu türdeki başvuruları kamu bankaları aracılığıyla bir rapor hazırlattıracak, kişiye kredi verilemediği belgelendirilirse bu krediyi kişiye devlet sağlayacaktır.
Kentsel Dönüşüm Kredi Faiz İndirimi Ne Kadar?
120 ay vade ile kullanılan krediye % 4 oranında faiz indirimi sağlanacaktır. Eğer vatandaş çürümüş binasını yıktırıp yenisini yaptırırsa 23 bin lira faiz desteği alabilecek. KKDF, BSMV ve damga vergisi ile belediye ve tapu harçlarından da faydalanacak olan riskli ev sahipleri, bankalardan % 70 oranında konut kredisi kullanabilecek. Ayrıca bu faizin % 33’ünü devlet karşılayacak.
Kentsel Dönüşüm Hangi Binaları Kapsayacak?
Dönüşüm için bölgesel bir ayrım bulunmamakta olup, yurdun her yerinde risk taşıyan binalarınız için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurabilirsiniz. Riskli alan olarak kabul edilen zeminin üzerindeki yapıda can ve mal kaybına sebep olabilecek, AFAD’ın görüşü ile idare tarafından hazırlanan alanlar ile riskli alan dışında olup, ekonomik ömrünü tamamlamış, ağır hasar görmüş, deprem sonucu yaşanamaz hale gelmiş binalar için başvuruda bulunabilirsiniz.
Kira ve Taşınma Yardımı da Veriliyor.
Binasına güçlendirme, konut ve iş yeri yapımı ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ev ve iş yeri sahiplerine bir yıl boyunca kira yardımı, kiracılarına ise taşınma yardımı vermektedir. Yapılacak kira yardımı ortalama 500,00 liradır.
Kentsel Dönüşüm İçin Bankalar Hangi Belgeleri İster?
Kentsel dönüşüme başvuracak kişiler ilk önce riskli bina tespit raporu ve İnceleme formu ile birlikte, gayrimenkule ait tapusu, düzenlik gelirini gösteren bordro ve nüfus cüzdanı ile bankalara başvurabilecektir.