Merkezi yerlerde, özellikle kupon arsa olarak tabir edilen arsa sahipleri gerek maddi durumları gerekse inşaat işlerinden anlamamaları nedeniyle yapılacak inşaatlar için kat karşılığı anlaşmalar yaparak Müteahhitlere devrederler ve süresi içerisinde inşaatta kendilerine düşen kısımların teslimini beklerler.
Kat Karşılığı Anlaştığınız Müteahhit Ölürse Ne Olur?
Bu teslimiyet süresi arsa sahibi ile müteahhit arasında düzenlenen ve noterce onaylanan sözleşme ile ayrıntılı bir şekilde belirtilmektedir. Aynı zamanda yapılacak binanın özellikleri, kullanılacak malzemelerin kalitesi ve ebatları da dahil olarak sözleşme metinlerinde bulunur. Yapılacak proje ile inşaatın kaç katlı olduğu, metre karesi, oda sayıları netlik kazanır. Bu sözleşme sonrası inşaatı yapacak olan müteahhit alacağı yetki belgesi ile arsa üzerinde bütün işlemleri yapmaya yetkilidir.
Ancak yapılacak inşaatın büyüklüğü ve yapılacak işlemler ile bu işin yapım süresi yıllar alabilir. İnsanların yaşamlarında başına gelecekleri bilemezler ve her daim yaşayacaklarmış gibi hareket ederler.
Yerin tesliminin yapılmasından önce Müteahhit ölürse ne olur?
İnşaatın devamı sırasında müteahhitin yaşamı son bulması halinde Borçlar Kanunu 486 maddede belirtildiği üzere yapılan sözleşme doğrudan kendiliğinden sona ermiş olur. Burada müteahhitin mirasçılarının devamını getirme gibi olanağı yoktur ancak inşaatın yapılan kısmından mirasçıları faydalanmak istiyorsa karşılığını ödemek zorundadırlar.
Müteahhit Projeyi Eksik Teslim Ederse Ne Yapılır?
Sözleşme ile yapılan inşaattın tesliminden sonra arsa sahibi inşaatta eksiklik görebilir. Sözleşmeye uygun olmayan kısımların tamamlanmasını müteahhitten talep eder. Ancak eksiklikler yerine getirilmezse burada en sağlıklı olanı Noterler aracılığıyla ihtar çekerek yasal çerçevelerde işin tamamlanması istenilir. Yine yapılmazsa konu adli makamlara taşınabilir.