Kişilerin 12 ay boyunca borçlarını ödeyebilme konusunda olasılıkları tahmin etmek için yapılan hesaplamalar sonucunda elden edilen sayısal değere Findeks kredi notu denilmektedir. Findeks kredi notu öğrenme talebi kredi kullanmak isteyen kişiler tarafından gelse de artık günümüzde kredi notu; araç ve ev kiralama, beyaz eşya ya da cep telefonu alımı sırasında da gösterge olarak kullanılan bilgiler arasında yer almaktadır.
1995 yılında ülkemizdeki dokuz banka iş birliği sonucunda kurulan Kredi Kayıt Bürosu A.Ş (KKB) tarafından oluşturulan Findeks uygulaması sayesinde bireysel kredi notu öğrenme ve sonradan geliştirilen çalışmalar sonucunda risk ve çek raporları sunulmaktadır.
Kısaca finansal durum değerlendirmesi olan Findeks, 2014 yılından beri finansal işlemlerde güvenirlik sorgulaması yapılabilen tek adres olarak Findeks kredi notu öğrenme konusunda desteğe ihtiyacı olan bireylere ve kurumlara destek sunmaktadır.
Findeks Kredi Notu Öğrenme Yöntemleri
Findeks kredi notu öğrenme yöntemleri öncesinde kredi notunun ne olduğu bilmek finansal açıdan bireylerin bütçelerini planlamasına yardımcı olacaktır. Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından bireylerin bankalarla olan ilişkisi dahil tüm finansal geçmişinin analiz edilerek değerlendirmesi sonucunda bireylere verilen puana ‘’Kredi Notu’’ denmektedir.
Kredi notu, finansal kurumlara ya da bankalara yapılan tüketici, araç ya da ev gibi kredi başvurularında değerlendirme sürecinde en önemli veridir ki bu veriye göre kredi başvurusuna olumlu ya da olumsuz olarak dönüş yapılmaktadır. Kredi notu, kredi skoru ya da kredi puanı olarak da adlandırılmaktadır ve kredi notu hesaplanırken çok farklı bileşenler kullanılarak sonuca ulaşılmaktadır.
Kredi notu hesaplamada etkili olan bileşenler;
- %35 oranında kredi ödeme düzeni,
- %35 oranında mevcut kredi borcu,
- %11 oranında yeni alınan kredi tutarı,
- %10 oranında kredi kullanma yoğunluğu,
- %10 oranında fatura ödeme düzeni gibi diğer faktörler olarak kullanılmaktadır.
Kredi notu öğrenme dört farklı şekilde yapılabilmektedir.
- Findeks üzerinden kredi notu öğrenme
- Bankalar aracılığıyla kredi notu öğrenme
- 1122 SMS servisiyle kredi notu öğrenme
- e-devlet üzerinden kredi notu öğrenme
Findeks Üzerinden Kredi Notu Nasıl Öğrenilebilir?
Findeks kredi notu öğrenme yöntemi sayesinde Kredi Kayıt Bürosu’na ait olan Findeks üzerinden kredi notu, risk ve çek raporu, son 5 yıla ait kredi ile kredi kartı ödemelerine yönelik ödeme geçmişi gibi verilere tek rapor sayesinde ulaşılabilmektedir.
Findeks’e ait olan internet adresi üzerinden kredi notu öğrenilebilmektedir. Bunun için öncelikle siteye üye olunması gerekmektedir. Üyelik sonucunda belli bir ücret yatırdıktan sonra kredi notu sorgulaması yapılabilmektedir.
Findeks Raporu tek rapor halinde talepte bulunan kişinin e-mail adresine gönderilebileceği sistem üzerinden de detaylı bir şekilde sunulmaktadır. Findeks kredi notu Fİndeks’e ait internet sitesi üzerinden öğrenilebileceği gibi Findeks Mobil uygulama ve SMS aracılığıyla öğrenilebilmektedir. Bunun için başvuru sahibinden T.C. kimlik numarası ya da vergi numarası bilgileriyle ön onay vermeleri istenmektedir.
Findeks üzerinden bireyler kendilerine ait kredi notunu öğrenebileceği gibi farklı bir kişinin de kredi notunu bilgisi dahilinde öğrenebilmektedir. Bunun için Findeks internet sitesi ya da Findeks Mobil üzerinden ‘’Paylaşım Ayarları’’ açılarak kredi notu öğrenilecek bireyin T.C. kimlik numarası ya da vergi numarası girilerek ön onay verilebilmektedir.
Diğer bir şekilde de sisteme uygulama ya da internet adresine girildikten sonra kredi notu öğrenilecek kişinin bilgileri girildikten sonra SMS gönderilir ve paylaşım izni istenir ki SMS’e olumlu cevap verilmesi durumunda kredi notu öğrenilebilmektedir.
Bankalar Aracılığıyla Kredi Notu Nasıl Öğrenilebilir?
Kredi notu öğrenme için bir başka yöntem ise, bankalardır. Banka şubelerine giderek kredi notu öğrenebildiği gibi bankaların internet bankacılığı ya mobil uygulamalarına giriş yapılarak belli bir ödeme karşılığında kredi notu ile birlikte rapora ulaşılabilmektedir.
Kredi notu bireylerin kredi ve kredi kartı, kredili mevduat hesabına ait borçlarını ödeme alışkanlıkları dışında borç ve kredi kullanım yoğunluğuna bakılarak hesaplanmaktadır. Bu nedenle bankaların sundukları hizmetler sırasında bireyin kredi notu taleplerinin olumlu ya da olumsuz sonuçlanmasına neden olmaktadır.
Findeks kredi notu 0 ile 1.900 arasında değişmektedir ve değer 1900’a doğru yükseldikçe bankacılık hizmetlerini alabilme konusunda bireyin riski azalmaktadır.
Daha detaylı bilgi edinmek için bankalarlar ilgili şu yazılara göz atınız;
1122 SMS Servisiyle Kredi Notu Nasıl Öğrenilebilir?
1122 SMS servisiyle kredi notu öğrenme pratik bir yol olmakla birlikte servis ücreti olan KDV ve ÖİV dahil ücretlendirme 17,50 TL’dir, ücret bireyin telefon faturasına yansıtılarak ödeme tahsil edilmektedir. SMS aracılığıyla kredi notu öğrenme için mesaj bölümüne birey T.C. kimlik numarasını yazdıktan sonra bir boşluk bırakıp doğum tarihini gün, ay ve yıl olacak şekilde yazmalıdır.
Mesaj eksiksiz ve doğru yazıldıktan sonra ‘’1122’’ SMS olarak gönderilmelidir. (ÖRNEK: 1023456789 01011978). Bu yöntem sayesinde bireyler sadece kendilerine ait olan kredi notunu öğrenebilmektedir.
E-devlet Üzerinden Kredi Notu Nasıl Öğrenilebilir?
E-devlet üzerinden kredi notu öğrenme yöntemini kullanabilmek için öncelikle e-devlet şifresine sahip olmak gerekmektedir. E-devlet şifresiyle birlikte T.C. kimlik numarası yazıldıktan sonra ‘’Hızlı Arama’’ menüsüne “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” yazılarak açılan sayfadan öğrenilmek istenilen bilgiye dair sunulan raporlardan tercih edilerek talep gönderilir. Yoğunluğa bağlı olarak en geç 1 gün içerisinde rapor hazırlanırken, rapor hazırlandığında bireye SMS gönderilmektedir.
Bilgilendirme mesajında aynı zamanda raporu açabilmek için şifre gönderilmektedir. Birey SMS sonrasında e-devlet sistemine bilgileriyle giriş yaparak “Risk Merkezi Raporu Başvurusu” başlığını tıklayarak doğrulama ekranına yönlendirilmektedir. SMS ile gönderilmiş şifre ekrana girildikten sonra oluşturulun rapor sonucunda kredi puanı ve detaylar hakkında bilgi edinilebilmektedir.
Kredi Notu Kaç Olmalıdır?
Bankalardan kredi almak isteyen bireylerin sorduğu ilk soru ‘’Kredi notum kaç olmalıdır?’’ ki kredi notu 0 ile 1900 arasında puan verilerek hesaplanmaktadır. Şayet bireyin kredi notu ‘’0’’ ise, birey ya bankalarla kredi ve kredi kartı kullanarak çalışma yapmamıştır olarak algılanabilir ya da son 5 yıl içerisinde aktif olarak bankalarla çalışma yapmamış olarak anlaşılmaktadır.
- Kredi notu 1 ila 699 arasında ise, bireyin son 5 yıl içerisinde kredi ya da kredi kartı ödemelerinde düzensizlik olduğu anlaşılmaktadır. Yani birey gelirine göre çok daha fazla kredi ya da kredi kartı borcu yaparak yasal/idari takibe düşmüş olduğu anlaşılmalıdır.
- Kredi notu 700 ila 1099 arasında ise, bireyin son 5 yıl içerisinde kredi ya da kredi kartı ödemelerinde düzensizlik ya da gelirinden fazla borcu olduğu anlamına gelmektedir.
- Kredi notu 1100 ila 1499 arasında ise, bireyin yakın dönemde ödemelerinde kısa süreli düzensizlik olduğu ya da gelirinden fazla borcu olduğu anlaşılmaktadır. Ama birey ödeme düzeni sayesinde riskli olan kredi puanını toparlamaya başlamıştır.
- Kredi notu 1500 ila 1699 arasında ise, bireyin bankalarla ödeme konusunda düzenli çalışmalar yaptığı ve kredi ya da kredi kartı borçlarını ödeyebilecek gelire sahip olduğu anlaşıldığı için başvuruları olumlu sonuçlanmaktadır.
- Kredi notu 1700 ila 1900 arasında ise, bireyin son 5 yıl içerisinde bankalarla çalışmalarının düzgün olduğu ve kredi ile kredi kartı borcunun gelirine göre düşük ya da herhangi bir borcunun olmadığı anlaşılmaktadır.
Yukarıdaki bilgilendirme sonucunda kredi notu aralığına göre bireylerin kredi kullanma ihtimalleri;
- 1-699 puan arasında en riskli puan aralığı olarak değerlendirildiği için çok düşüktür.
- 700-1099 puan arasında orta riskli puan aralığı olarak değerlendirildiği için düşüktür.
- 1100-1499 puan arasında az riskli puan aralığı olarak değerlendirildiği için gelire bakılarak değerlendirme yapılır.
- 1500-1699 puan arasında iyi puan aralığı olarak değerlendirildiği için yüksektir.
- 1700-1900 puan arasında çok iyi puan aralığı olarak değerlendirildiği için çok yüksektir.
Findeks Kredi Notu Sorgulama Ücreti
Findeks üzerinden yada diğer yollardan kredi notu sorgulamak ücretlidir. Bazen bankalar kampanya düzenleyip ücretsiz olarak sunabiliyor. Ancak şuan için mevcut bir kampanya bulunmuyor. Kredi notu sorgulama ücretleri şu şekilde;
İşlem Tipi | İşlem Ücreti |
Findeks Kredi Notu | 7,08 TL |
Notlu Risk Raporu | 12,98 TL |
Endeksli Çek Raporu | 8,26 TL |
Findeks Karekodlu Çek Raporu | 0,71 TL |
Ücretsiz kredi notu öğrenmek mümkün mü?
Bu konu da yöntemler çıkabiliyor. Alışveriş sitelerinden elektronik ürün alıyormuş gibi yapıp sonra iptal edip kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Güncel olarak hepsiburada üzerinden yapılabiliyor.
Edevletten kredi notu öğrenilir mi?
E-devlet üzerinden kredi notu öğrenemezsiniz. Ancak risk raporu sorgulaması yapabilirsiniz.
Kredi notu ve risk raporu aynı şeyler mi?
Hayır, ikisi birbirinden farklıdır. Risk raporunda tüm finansal geçmişinize ait bilgiler yer alır. Kredi notu ise bu geçmişinizi kullanarak size bir kredi notu tanımlar.
Kredi notunu öğrenmek için neden insanlar para versinki.