Esnafa issizlik maasi
esnafa issizlik maasi

Esnafların gelirleri son zamanlarda ciddi olarak azalma kaydetmektedir. Hatta bazı kişiler dükkânlarını ne yazık ki kapatmak zorunda bile kalmaktadır. Böyle sıkıntılar için de en çok sorulan sorulardan birisi esnafa işsizlik maaşı olur mu sorusudur.

Dükkanlarını kapatmak zorunda kalan esnaflara, devlet tarafından işsizlik fonu aracılığı ile belirli bir sürede belirli bir miktar ödeme yapılabilmektedir. Halk arasında Ahilik Fonu adı ile de bilinen bu sistem, özellikle dükkanlarını kapatmak zorunda kalan esnaflara yardım için kurulmuştur.

2017 Yılında Yürürlüğe Girmiş Olan Yasa

İş yerlerini kapatmak zorunda kalan esnafların yardımına koşan Ahilik Fonu ile birçok esnaf belirli bir süre de olsa elinin rahatlaması imkanına sahip olabilir. Ahilik Fonu, iş yerini kapatan ya da iflas eden esnaflara 10 aya varan ödeme işlemleri yapabilmektedir. Bu fonu oluşturmak için, esnaflar çalıştığı süreler boyunca bu fona belirli bir miktar ödeme yapmaktadırlar. Her ay 35 lira esnaftan, 18 lira devletten olacak şekilde bu fon oluşturulur. Yatırılacak olan ay sayısına göre de esnaf kişiye işsizlik maaşının ay sayısının belirlenmesi sağlanır. 24 ay bu şekilde yapılacak olan ödemelerde 6 aylık hakka, 36 aylık ödemelerde ise 10 aylık maaşa erişim sağlanır. Bu maaş 705 ila 1411 lira arasında değişen bir meblağa tekabül etmektedir.

Kanunlaşmış olan Esnaf Ahilik Sandığı ile esnafa işsizlik maaşı olur mu sorularının da cevabı verilmiş olunmaktadır.  Sosyal devletin gereği olarak görülen bu sistem ile esnaflara yardım olanağı sunulmuş olmaktadır.

Fonun İşleyişi ve Aranan Şartlar

  • Esnaflar, işini bırakmaları ve iflas kararı alarak sigortalılığını bitirmeleri halinde işsizlik maaşı almak için başvurabilecektir. Burada dikkat edilmesi gereken husus ,esnafın kendi isteği ile işini terk etmemiş olmasıdır. Yani kendi isteği ile işini terk eden işsizlik maaşından yararlanamayacak.
  • Esnaf olan tüm kişiler bu maaştan yararlanabilecek.
  • Son 3 yılda en az 600 gün Ahilik Sigortası Primi ödeyenler yararlanabilecek. Prim borcu bulunan sigortalılar için durum biraz farklı olacak.
  • Ahilik fonu katılmak zorunlu olacak. Yani isteğe bağlı olarak katılmama olmayacak.
  • Fona sigortalıların prime esas aylık kazançlarından para kesilecek. Bu oran %2-3 arası olacak. Bu kesilen miktara devlet de katkı sağlayacak. Bu oran ise %1 olacak.
  • Maaş alan sağlık hizmeti de alabilecek.
  • Hileli iflas durumu ve yakınlarına yapılan muvazaalı işlemlerde maaş alanları büyük cezalar beklemektedir. Bu durum tespit edilirse verilen maaşlar faiziyle geri alınacak ve yasal işlem başlatılacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir