Esnaf kredisini odemezse ne olur
esnaf kredisini odemezse ne olur

Ekonomik problemleri olan ve yatırımını geliştirmek isteyen esnafın ilk başvuru noktası para kaynağı olan Banka’lardır. Ancak bankalardan alınan kredileri esnafların geri ödemesi mümkün olmayabilir. Bu durumda esnaflar ne yapacaklar? Gibi sorularınız bulunabilir.

Esnaf Kredisini Ödenmezse Hangi Durumlarla Karşılaşılır?

Esnaflar işlerini büyütmek için veya nakit ihtiyacı için kredi gerektiği durumlarda daha düşük faiz oranları sunduğu için genellikle Esnaf ve Kefalet Odalarına başvururlar. Esnaf ve Kefalet Odaları’na başvurarak esnaf kredisi kullanan kişi gerekli olan finansman ihtiyacını karşılar.

Esnaf ve Kefalet Odaları’na başvuru yaparak kredi kullanan kişiler bu kredilerin ödenmemesi gibi durumlarda kendilerini nelerin beklediğini çok merak ederler. Yazımızda sizlere bu krediyi ödemezseniz sizi nelerin beklediğini anlatacağız.

Esnaf kredisi, Esnaf ve Kefalet Odaları’nın Halk Bankası ile olan anlaşması sayesinde diğer kredilere nazaran daha düşük faiz oranlarıyla verilir.  Esnaflara ait farklı odalar vardır. Bu odaların anlaştığı finans kuruluşları farklılık gösterebilir.  Esnaf odasının üye yoğunluğu, çalışma şartları ve ekonomideki yeri ile farklı şartlarda sözleşmeler imzalayabilirler. Banka müşterilere genellikle 3, 6 ay ve yıllık bir ödeme planı sunar. Kefil yeterli olurken bazı durumlarda banka teminatta isteyebilir.

Ticari esnafların bağlı bulundukları odalardan kredi almak zorunda diye bir kaide yoktur. Kendi bünyelerinde gerekli esnaf belgeleri ile birlikte istediği bankalardan finans sağlayabilir.

Kredi ödemesi yapılmadığı durumunda ise ilk olarak kefil üzerinden icra takibi başlatılır ve kredi tutarı kefil olanın maaşından kesilir.

Kefil olan kişi esnaf ise öncelik olarak kişinin borcunu ödemesi talep edilir. Ancak yine ödenmezse kefilin banka hesaplarında bulunan nakitler üzerinden bloke koyularak icra işlemi devam ettirilir. Bu yüzden kefillerin mağdur olmamak adına kredi borçlarının takibini yapmaları kendileri yararına olacaktır.

Kefilin, kefillikten dolayı ödediği borç saklı kalmak kaydıyla işlemler devam etse de, asıl borçlu olan kişiden ödediği miktarları tahsil etmesi zaman alabilir. Kişi ödeme yapmadığında hakkını adli yollardan arayabilir.

Esnaf kredisi kullanırken kişi bir mülkünü teminat gösterdiyse bu mülk üzerinden banka alacağını tahsil eder. Bu işlemler başlamadan önce banka ilk olarak esnafa ihtar gönderir ve anlaşma yoluna gitmek için çağrıda bulunur. Yine de herhangi bir ödeme yapılmazsa yasal takip süreci başlar.

4 Comments

  1. Esnaf kefalete arkadaş benim adıma kıredi çekti şuan yatırmıyor o kirediede iki tane araç hipotekli araç sahipleri biz araçları vermeyip parçalarız diolar budurumda onların cezası ne olur veya esnaf kefalet araçları bulamazsa neyapar abi yardımcı olursanız sevinirim

    1. Merhabalar arkadaşınız krediyi ödemiyorsa öncelikli olarak ipotek edilmiş mallara haciz koyarlar. Araçları bulamazlarsa muhtemelen size haciz gelecektir. Krediyi çektiğiniz için siz sorumlu olursunuz.

  2. Merhaba esnaf kefaletten çekilen krediye kefil oldum 3 ay oldu arkadaş hiç taksit ödemedi ödeme yapmazsa tarla hipotek ettirdi o mu satılır yoksa kefildenmi borç tahsil edilir birde hiç taksit ödemedigi için kötü niyet davasi açıp kefillikten kurtulabilirmiyim

  3. Merhaba esnaf kefaletten kredi çektim pandemi dolayısıyla iş yeri değişikliği yapmak zorunda kaldım aynı zamanda şuan kredimi diyemiyorum ne gibi bir sıkıntı olur benim için

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir