Enerji kimlik belgesi nedir
enerji kimlik belgesi nedir

2020 yılının Ocak ay’ından itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalara cezai işlem uygulanacağına dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığının açıklamasının ardından ev sahibi olanların ve olma arayışı içerisindekilerin en çok merak ettiği konu Enerji Kimlik Belgesi nedir? olarak herkesin ilgisini topladı. Öyle ki Ocak 2020 yılından itibaren nasıl vergi borcundan dolayı satış işlemleri gerçekleştirilemiyorsa enerji kimlik belgesi sorunları da karşılaşılabilecekler arasına girdi.

Nedir Bu Enerji Kimlik Belgesi

Yapılan açıklamalarda cezai yaptırımların uygulanması için 1 Mayıs 2017 tarihi belirlendiği fakat farklı nedenler yüzünden bu uygulamanın Ocak 2020 yılına ertelendiği yönünde. Konuya ilişkin olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet  sitesinde bir kitapçık yayınmış durumda. Kitapçıkta tavsiye amaçlı bir çok kalem bulunuyor. Kısaca; konut satın alımı ya da kiralanma, binanın yalıtımı, binadaki pencere, doğramalar, kazanlar ile borularının yalıtımı, duvarlardaki bakteri ve küf gibi lekeler, ısıtma ve soğutma giderlerinin yanı sıra Enerji kimlik Belgesi olarak sıralayabiliriz.

Kısaca EKB olarak adlandırılan Enerji kimlik Belgesi binalarda enerji kullanımını içeriyor. Gereksiz enerji tüketiminin önüne geçmek, enerjinin etkin ve verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla danışma ve denetim sonucunda binaya verilen bir belgedir. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kullanımı ile binalar arasındaki fark ile binanın değerinin belirlenmesi amaçlananlar arasında.

Yapılan açıklamalarda yasal sürenin dolmasını beklemeden bina sahiplerinin Enerji Kimlik Belgesi başvurusunu alarak sahip olmaları yönünde.

Enerji Kimlik Belgesi Nasıl Alınır?

EKB düzenlenmesi amacıyla yetki belgesi almış olan özel kuruluşlar üzerinden alınabiliyor. Yetkilendirmede ilgili meslek odalarından alınan SMM belgesine sahip olan mühendisler ile mimarlar bünyesindeki tüzel kişilikler yeni yapılan binalara bu belgeyi verebiliyorlar. Enerji Verimlilik Danışmanlık şirketlerine yetkiyi Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğünce veriliyor. Yetkili şirketlerden alınacak EKB için bina sahipleri ücret ödemesi yapmak zorunda kalacak.

Enerji Verimliliği Sınıflandırması Olacak

Enerji Verimliliği Kanunu olan 5627 sayılı yasaya göre çıkarılmış Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği binalardaki enerji kullanımı konusunda sınırlamalar getiriyor. Kullanılan enerjinin israfının önüne geçilmesinin yanı sıra çevrenin korunması da amaçlananlar arasında bulunuyor. Kullanılan iklimlendirme cihazlarındaki enerji verimliliği olan A,B,C, D ya da A+++ gibi sınıflandırmalar binalar içinde geçerli olacak. Sınıflandırma da A ile G arasında yapılmış durumda. G bilindiği üzere en düşük enerji seviyesini gösteriyor olacak. Yeni yapılacak binalarda enerji verimliliğinin C segmentinde olması ve buna göre inşa edilmesi istenilecek. Aksi takdirde binaya iskan ruhsatı verilmeyecek. Eski kullanımda olan binalar için böyle bir zorunluluk bulunmuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir