Gunes enerjisinin ulke ekonomisine katkisi
gunes enerjisinin ulke ekonomisine katkisi

Güneş Enerjisi Nedir,  Nasıl Üretilir?

Güneş Enerjisi kaynağı güneş olan ısı ve parlak ışık olarak tanımlanabilir. Diğer bir ifadeyle güneşin çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile  açığa çıkan ışınım enerjisidir.

Güneş Enerjisinden Nasıl Elektrik Elde Edilir

Güneş enerjisi teknolojileri fotovoltaik ve termal sistemler olarak iki gruba ayrılır. Fotovoltaik piller yüzeylerine ulaşan güneş ışınlarını elektrik enerjisine dönüştürür.  Termal sistemlerde ise güneş enerjisinin bir sıvıya buharlaştırılması ile, klasik termik santrallere benzer biçimde buhar tribünü ve jenaratörle elektrik elde edilmektedir.

Dünyada ve Ülkemizde Uygulamalarına Genel Bakış

Dünya’nın en büyük güneş enerji santrali, Amerikanın Nevada eyaletinde inşaatı devam eden Tesla Giga Fabrikasıdır. Bu tesis çatısı ile dünyanın en büyük çatı üstü güneş enerjisi santralidir. Panasonic işbirliği ile üretilen yüksek verimli güneş panellerinin kullanılacağı uygulamanın toplam gücü tam 70MW. Tesla’nın hedefi tüketiminden daha fazla elektriği güneşten üretmektir. Şirketin sahibi Elon Musk da tesiste hiçbir fosil yakıt kullanımı olmadığını ifade etmiştir.  Bu tesiste ısıtma ve su tüketimi için çevreci bir yaklaşım sergilenmiştir. Kapalı devre çalışan 6 farklı arıtma sistemi ile yaklaşık 1.5 milyon litre su tekrar kullanıma hazır hale getirilip, bu da taze su tüketimini %80 azaltmaktadır. Tesla Giga Fabrikanın bir bölümü de kullanılmış akülerin geri dönüşümü için ayrılmış, bu üniteden çıkacak ürünler yine yeni akü üretimi bandına yollanmaktadır.

Ülkemizin en büyük güneş enerjisi santrali olan Konya Kızören ges tesisidir.  Konya Kızören’de bulunan ve 18,5 MW’lık ilk fazı devreye alınan toplam 22,5 MW kapasiteli Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santralidir. Toplam 22,5 Milyon Dolar yatırım maliyeti olan Konya Kızören Güneş Enerjisi Santrali, yıllık ortalama 20.000 bin hanenin elektik ihtiyacını karşılamaktadır.

Toplamda 430 bin m2’lik alana kurulan Konya Kızören Güneş Enerji Santrali yıllık olarak toplamda 30.730.000 kWh elektrik üretimi gerçekleştirmesi planlanan santralde toplamda 74.106 güneş enerji paneli kullanılmıştır. En yüksek kalitede ekipmanların kullanıldığı Konya Kızören Güneş Enerjisi Santrali, uzaktan izleme sistemi adı verilen ve tam otomatik olma özelliği taşıyan “online scada” mimarisine sahip Türkiye’deki tek Güneş Enerjisi Santrali olma özelliğini taşımaktadır. Bu tesis ile yıllık 45 bin ağacın kurtarılması ve ortalama 18 bin ton CO2 salınımının engellenmesi hedeflenmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir