Genç girişimcilerin kendi işini kurması için belli miktarda bir paraya ihtiyaç duyulur. Bu da günümüz şartlarında önemli bir gider kalemidir. Bunun yanında gelir vergisi, Bağ-kur prim borcu, stopaj vergisi gibi gider kalemleri de işletme sahibini zorlayacak olan meblağlardır. Kendi işyerini kurmak isteyen kişiler, devlet genç girişimci desteği ile işletmesini rahat bir şekilde kurabilir, alacağı destek ile ilk etaptaki işletme giderlerini bir nebze azaltabilir.
18.05.2018 tarihinde TBMM’den geçen torba yasa ile genç girişimcilerin devlet tarafından desteklenmesi kanunlaşmıştır. Çıkan yasa ile genç girişimciye Bağ-kur desteği ve vergi ödemelerinde kolaylık getirilmektedir. Alınan devlet genç girişimci desteği ile işletmeci, iş hayatına özgüveni tam bir şekilde başlayarak gider kalemlerini önemli bir seviyede düşürmektedir.
Şahıs şirketi kuranlar ya da adi ortaklık içinde yer alan genç girişimciler, devletin bu desteğinden faydalanabilirler. Şahıs şirketleri, kurulması ve faaliyetinin sonlanması son derece kolay olan işletmelerdir. Aylık olarak devlete ödeyeceğiniz vergi, muhasebe gideri ve buna benzer gider kalemleri, şahıs şirketlerinde çok daha düşüktür. Söz konusu şirketi aşağıdaki evraklarla 1 gün içinde kurabilirsiniz.
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Vesikalık fotoğraf
- İkametgâh belgesi
- İmza sirküsü
- İşletmenin icra edileceği yerin mülkiyet tapusu ya da kira kontratı
Devlet Genç Girişimci Desteği Şartları
Genç girişimcilere devlet desteğinden faydalanmak için bir kısım şartları yerine getirmeniz gerekir. Bu kapsamda aşağıdaki şartları taşımanız gerektiğini bilmenizde fayda vardır.
- Girişimcinin 18-29 yaş aralığında olması gerekir. Yani girişimci 30 yaşından gün almamalıdır.
- 01.06.2018 tarihi itibariyle Bağ-kurdan ilk defa yararlanılıyor olmalıdır.
- Girişimcinin daha önce herhangi bir şekilde şirket kurmamış ve şirketin ortağı olmamış olması gerekir.
Yukarıdaki özellikleri taşıyorsanız devlet genç girişimci desteği için gerekli girişimlerde bulunabilirsiniz. Söz konusu desteği almanın çok önemli avantajları vardır. Bu kapsamda aşağıdaki avantajlardan faydalanabilirsiniz.
- 3 yıl boyunca devlete ödenecek olan gelir vergisinin 75 bin Tl’lik kısmından muaf sayılırsınız.
- 2022 yılı itibariyle aylık Bağ-kur pirimi 1.601 TL’dir. 1 yılda ödenmesi gereken 19.212 Tl’lik prim borcu hazine tarafından ödenir.
Yukarıda da görüldüğü gibi destek olunan gider kalemleri önemli meblağlardır. Bu anlamda devlet genç girişimci desteğinin işletme için bir can suyu niteliği kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.
Devletin Genç Girişimcilere Verdiği Destekler
Genç girişimci desteğinden faydalanmak için interaktif vergi dairesine dilekçe ile başvuru yapmak gerekir. Dilekçenizin onaylanmasını müteakip söz konusu destekten faydalanabilirsiniz. Onaylanan dilekçenizi ikamet ettiğiniz yere en yakın olan SGK Müdürlüğüne vererek derhal destekten faydalanmaya başlayabilirsiniz.
Yukarıda bahsedilen işlemlerin yapılması için bir muhasebeci ile görüşebilir ve anlaşabilirsiniz. Çünkü bir şahıs şirketi sahibi olsanız da mutlaka bir muhasebeci ile çalışmanız bir zorunluluktur. Şirket kurulumundan itibaren kendinize muhasebeci seçmeniz sayesinde birçok başvuruyu ve belge işlemlerini muhasebeciler, sizin yerinize getirecektir.
Devlet genç girişimci desteğinden faydalanmak için yukarıda da belirttiğimiz gibi şirket kurmanız gerekir. Şirketin kurulmasından destekten faydalanma süresine kadar aradaki zaman diliminde prim borcunuz oluştu ise SGK Müdürlüğüne başvurarak bu borcun silinmesini sağlayabilirsiniz. Bu da girişimci için son derece avantajlı bir durumdur.
Günümüzde girişimcilere verilen birçok destek alanı vardır. KOSGEB de bunlardan biridir. Fakat KOSGEB’in işletmeciden istediği evrak ve desteği alma şartları çok daha ağırdır. Bu nedenle ilk etapta devlet genç girişimci desteğinden faydalanmak çok daha mantıklı olacaktır. Tek bir dilekçe ile işlemleri başlatacağınız bu destek ile işletmenizi çok daha kolay bir şekilde kurabilir, faaliyetlerinizi profesyonel şekilde yürütebilirsiniz. Vergi ve Bağ-kur muafiyetleri otomatik olarak interaktif vergi sistemine kaydedilmektedir. Siz de bu destek ile işletme faaliyetlerinizi maddi açıdan rahatlamış olarak yürütebilirsiniz.
KOSGEB Genç Girişimci Desteği
KOSGEB genç girişimci desteğinden faydalanmak için herhangi bir şirkete ihtiyacınız olur. Bunun ardından KOSGEB desteklerine başvurmak için proje veya girişiminizi KOSGEB jürisine sunarak anlatmanız ve ikna edici olmanız gerekecektir. Buradan alacağınız destekler genellikle nakdi destekler olmayacaktır. Nakdi alınan desteklerin harcaması ise KOSGEB’e kalem kalem bildirilmek zorundadır.
KOSGEB desteği almak oldukça uzun ve zorlu bir süreç olabilir. Çünkü verilen destekler Avrupa Birliği destek fonlarından karşılanmaktadır. Destek aldıktan sonra harcamalarınızı ofis veya dükkan giderleri olarak kullanabilirsiniz. KOSGEB yardımlarının maksimum üst limitleri bulunmaktadır. Bunlar yaklaşık 50 Bin TL miktarını bulabilir. Harcamaların bu denli denetlenmesinin sebebi ise verilen desteğin hibe adı altında verilmesidir. Yani geri ödeme bulunmamaktadır. Sizler de KOSGEB desteği alabilmek için bulunduğunuz ildeki en yakın KOSGEB kuruluşuna başvurabilirsiniz.