İster kısa, ister uzun vade de olsun, aldığınız konutu satıp satamayacağınızı düşünüyorsanız, hemen cevaplayalım. Evet satabilirsiniz. Riskleri olan bu satışla ilgili ayrıntıları makalemizde okuyabilirsiniz.
Borcu olan konut nasıl satılır?
Öncelikle kredi borcu bulunan konuta alıcı bularak, alıcı ile anlaşmalısınız ve alacak kişiye tüm ayrıntıları açıklayarak evin borcunun bulunduğunu belirtmelisiniz. İlk etapta konutunuzu alıcı peşin ücretle ödemek istiyorsa, bunu borcun bulunduğu bankayla görüşmeniz gerekiyor. Çünkü banka krediyi vermeden önce konutu ipotek koydurarak, konutun başka birine satılmasını engellemiş durumdadır. Konutun kredi borcu bitmiş olsa bile, ipotek kaldırılana kadar konut krediyi veren bankanındır. Konutu alacak olan kişi bankayla görüşmeden sonra gerekli işlemler ile konutun kalan borcunu ana parasıyla kapatarak, tapu da ipoteğin kaldırılması ile konutun alım işlemleri yapılır ve kalan miktar tapuda kişinin üzerine geçmeden önce konutun ilk sahibine ödenir.
Borcu olan konutun satışının bir başka yolu ise, konutu alacak kişinin alacağı ev için kredi kullanmak istemesidir. Bu alıcı ve satıcı için en rahat olan alım satım işidir. Çünkü evi satın almak isteyen kişi, krediyi alacağı banka ile görüşür ve banka ilk kredinin kullanıldığı bankaya resmi yazı yazarak, evin kalan borcunu sorar. Kalan borcun öğrenilmesi ile kredi işlemlerine başlanır ve konutun el değiştireceği gün banka yine kendi arasında iletişim kurarak, işlem günü kalan ana paranın miktarı öğrenilir ve tapuda satışın gerçekleşmesinden sonra yeni kredi kullanılan banka, önceki bankaya eft yapar ve borç ödenmiş olur. Konut alım satım işlemi tapu da bitirilse de, ipoteğin bulunduğu konutun üzerine ikinci bir ipotek konur.
İlk ipoteğin kaldırılması ancak, konutu ilk alan kişinin kredi kullandığı bankaya giderek, gerekli formu doldurması ve masrafını ödemiş olması gerekmektedir. Bankanın avukatları işlem başlatıldıktan sonra ilgili Tapu Müdürlüğüne giderek, ilk ipoteği kaldırır ve size bilgi bile verme gereği duymazlar.
Borcu olan evi sattığınız zaman, bankaya olan borcun tamamı kapatılmış olur, ancak banka sizden erken kapama cezası alacaktır.
Konut Kredisini Erken Kapama Ücreti Ne Kadar?
Evinizin kredi borcunu erken ödeyip kapatmak için erken kapama ücreti ödemeniz gerekmektedir. Ödeceyeceğiniz ceza miktarı kalan vadeye göre değişim göstermektedir. Eğer kalan konut kredisi taksit sayısı 36 ay ve aşağı ise % 1, 36 ay’ın üzerinde ise kalan ana paranın % 2‘si oranında ceza ödemek zorunda kalacaksınız. Yani kalan ana paranız 100.000 TL ise ve 36 ay’ın altında taksiti kaldıysa; 1.000 TL, 36 ay’dan fazlaysa 2.000 TL erken ödeme kapatma ödeyeceksiniz. Ancak şu hususu belirtmeliyim kesin bu rakamlarda ödeyeceksiniz diye bir şey yok. Çünkü Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 37. maddesinde; ” erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ay’ı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuzaltı ay’ı aşan kredilerde ise yüzde ikiyi geçemez” denilmektedir. Yani bu rakamların altında ödemeniz bankaya kalmış bir husustur.