Banka ücretleri yasal düzenlemeler sonucuyla BDDK denetiminde yapılmaktadır. Kişiler yaptıkları işlemlerin hepsinden ücret alınır mantığıyla yaklaşım gösterse de ücret alınması yasaklanmış hususlarda vardır.
Bankaların Ücretsiz Hizmetleri
Bankalar üzerinden gerçekleştirdiğimiz birçok işlemde ücret öderiz. Fakat bazı işlemler gerçekleştirildiği sırada herhangi bir ücret ödemeye gerek yoktur. Bankalar Denetleme ve Düzenleme Kurumu’na göre bankalar bazı işlemleri ücretsiz yapmak zorundadır. Yazımızla bankaların alamayacağı ücretler hakkında sizler için maddeler halinde derleme yaptık.
-Kredi kullanımlarında bankalar sizden istihbarat veya fiş ücreti isteyemez.
-Konut kredisi başvurusu reddedildiği takdirde üçüncü kişilere ve kamu kurumlarına ödenen ücretler dışında bir ücret talep edilemez.-Borcu yoktur yazısı almak istediğiniz ücret ödemenize gerek yoktur.
-Kredi kartından veya kredili hesaptan para çekerken ücret ödemezsiniz.
-Kredi için açtığınız hesap için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.
-Harcama sözünüzü yerine getiremediğiniz takdirde bankalar size herhangi bir yaptırım uygulayamaz.
-ATM’lerden veya şubelerden kendi hesabına para yatırdığınız zaman ücret talep edilemez.
-Eğer hatalı ir para aktarımı yaptıysanız banka sizden sadece TV Merkez Bankası’na ödenen ücreti tahsil edebilir.
-Havale iadesi, reddi veya iptali gibi durumlarda devlet kurumlarına ve üçüncü kişilere ödenen bir ücret varsa sadece o alınabilir.
-Kiralık kasa ziyaretlerinde herhangi bir ücret talep edilemez.
-Hesap açarken veya kapatırken ücret ödemenize gerek yoktur.
Bu ücretlerin alınması engel teşkil etse de, kişi eğer belirtilen kalemlerde ücret kesintisi yapıldığında bu kesintinin iadesi için Tüketici Hakem Heyetlerine başvurulabilir. Hakem heyetleri tüketicilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için kurulmuş resmi kurumlardır. Ancak buradan çıkan sonuç ile taraflar on beş gün içerisinde mahkemeye gidebilirler. Bu süre geçtikten sonra kararın iptali için başvurusu mümkün olamaz.