Türkiye Cumhuriyet bir hukuk devletidir ve insanlar gibi bu sınırlar içerisinde kurulmuş olup bütün kurum ve kuruluşlar haklarını aramak adına adli makamlara başvurabilirler. Bu herkese tanınmış olan yasal bir haktır.
Bankalar Mahkemeye Verirse Ne Olur?
Hakkını yasal yollardan arayabilecek diğer bir kurum olan bankalar bir çok husus için müşterilerine ve başka kurumlara karşı dava açabilirler. Bu dava konusu bir çok hususta olabilir. Önemli olan dava konusudur.
Finans kuruluşlarının önde gelen sektörlerinden bankalar vermiş oldukları kredilerin geri ödemesinin gerçekleşmemesi durumunda yaptıkları asıl işlem en son noktada kişiyi icraya vermektir. İcraya vermeden önce bütün şartları zorlasalar da verilen paranın geri dönüşünde yaşanılan tıkanıklığın en son safhası İcra kuruluşlarıdır. Bu hususta ayrıntılı bilgi edinmek için kredi borcu ödenmezse ne olur başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Bankalar Neden Mahkemeye Verir?
Bankaların en çok kapısını aşındırdıkları adli makam Tüketici Mahkemeleridir. Kredi tahsisi esnasında müşteriden kesilen dosya masrafı, kredi tahsis ücreti, istihbarat ücreti gibi çeşitli kalemlerden kesilen masraflar ile kredi kartlarından kesilen kredi kartı üyelik ücretlerinin iadesinin yapılması için tüketici topluluğunu oluşturan vatandaşlar İl ve İlçelerde kurulan Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmaktadırlar. Yargı dairelerinin yüklerini hafifletmek amacıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı olarak Kaymakamlıklarda kurulan bu heyetler tüketiciler lehine karar alabilmektedir. Yani kesilen dosya masrafı vb. kesinti ücretlerinin vatandaşa iadesine karar verebilirler. Bankaların mahkeme yoluna gitmesi ise en fazla bu noktadan sonra başlar. Banka tüketiciye iadesine verilen kararın iptali için, kararın bankaya tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde vekili bulunan Avukatlara aracılığıyla Tüketici Mahkemesine gider.
Mahkeme Sonucu Ne Olur?
Tüketici Mahkemeleri başvuruyu kabul ederek davalı ve davacıdan savunmaları ile ek belgeleri süresi içerisinden teslim edilmesini ister ve duruşma günü belirler. Basit yargılama usulü ile yapılacak duruşma sonucunda sunulan bilgi ve belgeler eşliğinde mahkeme hakem heyetince verilen kararı onar ya da iptal eder. Bunun için bankalar tüketici kararına itiraz eder mi başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.