Bankalardan sayfalar dolusu sözleşmeler ile almış olduğumuz krediler, kredi kartları, ek hesaplar üzerinden maddi olarak ağır yükümlülükler altına giriyoruz. Bir bakıma bu şartların altına bir takım sebepler nedeniyle itiliyoruz denilebilir.
İnsanlar gerçekten ihtiyaç duydukları anda kredi kullanmalıdırlar ve kullandıkları kredileri karşılayabilecek maddi karşılığı olan sözleşmelere imza atmalıdırlar. Bir anda karar verilerek sonucunu kestiremeden aldığımız küçük çaplı paralar için fazladan faiz ve masraflar ödeyerek zararlı çıkılabilir.
Bankalardan Eve Haciz Gelir mi?
Bankalar ödenmeyen kredi borçlarının tahsili için öncelikle iletişim yollarını kullanırlar. Kişiye borcun ödenmesi için uyarı üzerine uyarılar yaparak, kişi üzerinde baskı kurarak, korkutarak ödemenin yapılması için uğraşırlar. Sonuçta banka çalışanları bu konularda deneyimli hale gelmişlerdir ve borçlu psikolojisiyle insanların verdikleri tepkileri iyi analiz ederler. Bütün bunlara rağmen kişi borcunu yine ödemiyorsa avukatlar yoluyla icra işlemi başlatılır. İcra size borcun ödenmesi için tebligatta bulunur ve kişi bu tebligat sonunda yedi gün içerisinde mal beyanında bulunmak zorundadır.
Kişiler borçlarından dolayı Anayasanın 38. Maddesi hükümlerine göre hapis cezası ile cezalandırılamazlar. Ancak süresi içerisinde mal beyanında bulunmayanlar on gün hapis cezası alabilirler. Bu ceza ise borcun karşılığı değil mal beyanında bulunulmamanın cezasıdır.
Banka eğer alacağını tahsil edemiyorsa icra müdürlükleri kişilerin evlerine icra çıkartabilir. Toplumda icranın kalktığı gibi, eve icra gelemeyeceğine dair bir inanış gerçekleşmiş olsa da; kişinin öncelikle bankalarda olan hesapların icra konulur. Buralardan tahsil edilemiyorsa kişinin evindeki değerli madeni eşyalar, antika gibi para edebilecek hediyelik ürünlere icra konulur. Bir ev için lüks sayılabilecek ürünlere el konulur.
Kişinin günlük yaşamını idame ettirebileceği beyaz eşyalar, televizyon, bilgisayar ve kanepe gibi ürünlere icra konulamamaktadır. Ancak eve icra memurları geldiğinde borcunuzu ödeyeceğinize dair taahhütte bulunabilirsiniz. Bu taahhüt karşılığı kişi borcunu ödemez ise kişiye hapis yolu görünür.
İcraya konu malların değerinin toplamı bir asgari ücretli aylığının beş katının altında kalan rakamlarda ise bu mallar borçlu olan kişiye yediemin olarak bırakılmaktadır.
Sonuç olarak kişilere banka borçlarından dolayı icra gelebilir. Öncelik olarak maaşlarına ya da emekli aylıklarına haciz konulurken, çalışmayan ve geliri bulunmayan kişilerin evlerine haciz gelebilmektedir.
Bir anlamda atalarımızın söylediği gibi ayağımızı yorganımıza göre uzatmakta fayda görülebilir.
Bordurolu çalışan birinin evine icra gelirmi gelirse evde oturma odasında ve misafir odasında koltuklar var bunlara el konulurmu ve mutfakta bir normal ocaklı fırın birde mikrodalga fırın var bunlara elkonurmu teşekkür ederim
Hakan bey sadece maaşınıza icra konulur. Yaşamı idame ettirebileceğiniz eşyalara icra yapılmamaktadır.
admin benim maaşımda kesintiler oluyor. fakat bazı arkadaşlar bunun borcun taksidi deyil her ay için alınan faiz oranı oldunu söylüyor 7 bin liralık bir kredi borcunun her ay için faizi 400 tl olabilir mi?
Faik bey yapılan kesintiye ait dekontta ayrıntılı bilgi bulunuyordur. Yapılan kesinti hakkında kesin bilgiye şubeye giderek öğrenebilirsiniz. Fakat 7 bin lira kredi için böyle bir faizin ödenmesi münkün görünmüyor….
Kredi kartimdan dolayi icra dairesine dosya acildi ve eve haciz gelir diye sıkıntı yaşıyorum üzerime kayitli ev araba vs. Hic birsey yok ailemle yaşıyorum duzenli bir işim var ve eve haciz gelmeden maasimdan 4/1 oraninda kesilmesini istiyorum ne yapabirim ailemin haberi yok…. bankalar direk eve haciz gonderiyormu