Banka departmanlari
banka departmanlari

Gelişen ve küreselleşen dünyada insan ihtiyaçları sınırsız olmakla birlikte bu ihtiyaçlara karşılık verecek kaynaklar sınırlıdır. Onun için çeşitli kaynaklara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaçlara cevap veren bir kurum ise bankalardır. Her türlü finans işlemlerinizi yapabildiğiniz, gerek duyduğunuz anda nakit ihtiyacınızı giderebilen vb. birçok alanda hizmet veren kurum bankalardır. Bu bankalarda insanlara hızlı ve sağlam bir şekilde hizmet verebilmek için birçok departman bulunmaktadır. Genel olarak bu departmanlar ise şu şekildedir:

Gişe Görevlisi Departmanı

Bu departman da çalışan kimseler genelde henüz işe yeni başlamış olan işi yavaş yavaş öğrenen kimselerdir. Bu kimseler kasa açma işlemini yaparlar, para tahsilat işlemlerini gerçekleştirir ve müşterilerin genel sorunlarıyla ilgilenip onlarla birebir iletişimde olan yetkililerdir. Belli bir süre çalıştıktan sonra memurluk statüsüne kadar yükselebilme imkanları vardır.

Müfettiş Yardımcılığı Departmanı

Şubeler arası gezip bu şubelerin yaptığı işleri kontrol eden ve talimatlar veren üst yetkililerden birisidir. Çok dolgun maaşlar almalarına karşılık yoğun bir iş temposu içinde ve çalışma saatleri belli olmayan bir periyotlar altında çalışmaktadırlar.

Operasyon Destek Elemanlığı

Neredeyse bankanın tüm evrak işleri bu birim elinden geçmektedir. Kağıtlarla monoton bir iş istemeyen kimselerin çalışma tarzına uygun olmayan bir departmandır. Yorucu ve emek harcanan bir iş olmasına karşın bu işte yükselebilme şansı da yoktur.

Güvenlik Görevlisi

Bankanın güvenliğini sağlayan, bankaya para taşıma işlemleri esnasında asayişten sorumlu olan ve bankaya gelen müşterilerde gişe numarası alma konusunda yardımcı olan kimselerdir.

Satış Yetkilisi

Bu birimde çalışan kimseler elindeki adresleri gezerek veya kendine sağlanan bir alanda kredi kartının avantajlarından bahsedip bunları insanlara pazarlamaya çalışan kimselerdir.

Stajyer Elemanlar

Bankacılık sektöründe okumuş bireyler veya okuyan öğrencilerin yaptıkları zorunlu hizmette görev almalarıdır. Bu kişiler genelde arşivde görev alırlar. Birimler arası evrak taşıma işlerini yaparlar.

Dışarıdan bakıldığında bankaların çok karışık bir çalışma sitili olduğu, farklı ambiansları içeren şubelerden kaynaklanan çalışma ayrıntıları olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat yıllar önce kara düzen defterler ile kayıtları tutulan bankacılık işlemlerinin teknolojinin en yüksek programlar ve uygulamalar sayesinde elini tutmasıyla çok daha farklı bir boyut kazandı. Her departman için farklı işlemler yapılırken tekbir personel elindeki teknolojik aletler sayesinde hertürlü departmanların işini yapabilir hale geldi ki bu durum bankaların işini kolaylaştırırken aynı zamanda maliyet olarak düşürdü.

Banka Pozisyonları

  • Gişe Elemanı
  • Servis Yetkilisi
  • Servis Yetkili Yardımcısı
  • Satış Yetkilisi
  • Güvenlik Görevlisi
  • Uzman ve Uzman Yardımcısı
  • Müfettiş ve Yardımcıları
  • Operasyon Destek Elemanı
  • Stajyer Elemanlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir