Her Türk Vatandaşı olan erkekler yasal olarak belirtilen süresi geldiği zaman askerlik görevini yapmak üzere gerekli şartları yerine getirir ve işlemlerinin ardından birliğini teslim olur. Böylelikle en kutsal görevlerimizden biri başlamış olur. Fakat kişilerin kendilerine göre farklı nedenlere bağlı kalarak asker kaçağı durumuna düşmesi, bakaya durumuna kalması gibi hususlar ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu durumlarda ise kesilen idari cezalar karşısında ne yapılacağı, nelerle karşılaşılacağı, kredi kartı ile ödenip ödenmediği gibi hususlar merak edilen konular arasında kalıyor. Öncelikle cezalı duruma düşülen iki hususun ne olduğunu sizlere açıklayalım.
Yoklama Kaçağı
Türk Vatandaşı erkeklerin yasal yaş sınırı olan 20 yaşına geldikleri zaman askerlik görevini ifa etmek için askerlik yoklamalarını yaptırmaları gerekir. Bu işlemi yaptırmayan kişiler yoklama kaçağı durumuna düşer ve bunun için askerlik kanunlarında belirtilen hususlar uygulanır. Askere gidecek kişilerin askerlik görevi ifa etmesine engel olabilecek hususları incelendiği yoklama da , kişinin sağlık durumu, eğitimi, yaşı gibi hususlara bakılmaktadır. Fiziki olarak yapılabilirken talep halinde hastanelere yönlendirilerek ileri tetkik koşulları ile de yapılabilmektedir.
Bakaya Kalma
Askerlik yoklaması sonrası kendisine tebliğ edilen birliğine teslim belgesi ile süresi içerisinde birliğini teslim olmayan, yada teslim olma tarihini geciktirerek askerlik görevine başlamayan kişilerin işlediği suçtur.
Türkiye’de yapılan açıklamalar sonrası yaklaşık 600 bin kişinin asker kaçağı konumuna düştüğü belirtiliyor. Bu duruma düşülmesinin ve sürekli sayısında artış olmasının en büyük nedeni ise elbette son dönemde artan terör olaylarının olduğunu söyleyebiliriz.
Askerlik Para Cezası Ne Kadar?
Asker kaçağı ve bakaya durumunda olan kişilere İdari Para Cezaları kesilmektedir. Kesilen bu cezalar kişinin durumuna göre farklılık gösterirken 4 aylık bir asker kaçağına 2017 yılı için kendiliğinden gelenlere 296 lira ceza kesilirken, yıllık kaçağa ise 890 lira idari yaptırım kararı uygulanabiliyor. Bu rakamlar yakalanarak getirilenler için 4 aylıklara bin 187 lira, yıllık olanlara ise 2 bin 376 lira kesiliyor. Bu rakamlar kaçak sürelerine göre artış gösterirken 19 yıl kaçan birisi yakalandığı takdirde kesilen para cezası 43 bin 978 lira olarak belirleniyor.
Yoklama Kaçağı Sorgulama
Son dönemde gelişen teknik yapı sonrası e-devlet üzerinden kişi kendisine ait istenilen bütün bilgilerine ulaşabiliyor. E-devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra yoklama kaçağı, bakaya kalma gibi durumlarınızı yada size kesilmiş olan idari cezaları görebilirsiniz.
Asker Cezası Nereye, Nasıl Ödeniyor?
Kesilen cezaları Amme Alacakları Kanununa göre tahsilini Vergi Daireleri yapmaktadır. Siz ödeme yapmasanız dahi burada TC Kimlik numaranıza işlenmiş ceza ödeme yapılıncaya kadar bekletilir ve her resmi koşulda karşınıza çıkar. Ceza kesilen kişi bu cezası tebellüğ ettikten 15 gün süresi içerisinde ödeme yaparsa % 15 oranında indirim uygulanıyor. Bu süre geçtikten sonra indirim uygulanmazken istenirse 4 taksitle de ödenebiliyor.
Askerlik Cazasını Kredi Kartı İle Ödeyebilir miyim?
Kişinin kendisine kesilmiş mevcut idari yaptırım kararını tebliğ edilmesi ile süresi içerisinde indirimli ödendiğini bahsetmiştik. Bu durumda kişi bu indirimi kullanmak için isterse nakiti bulunmadığı takdirde, Vergi Dairesinin de bu imkanları sunmasıyla yoklama kaçağı yada bakaya nedeniyle kesilen cezasını kredi kartı ile ödeme yapabiliyor.
Yoklama Kaçağı ve Bakaya Kalma Cezası Ödenmezse
Kesilen idari para cezaları Büyük Şehirlerde İlçe Kaymakamlıklarınca düzenlenen tutanaklara istinaden itirazı yapılmaz, aksi bir karar bulunmaz ise kesinleşmesinin ardından ödenene kadar kişinin borcu durumuna düşüyor. Zaman zaman bu cezalara af çıkıyor olsa da; güncel olarak gündemde olmayan bir durum oluyor. Devlet kanallarından alınacak ödemeler gibi hususlarda ödeme yapılmadan önce kişinin borçlarına bakılıyor. Bu incelemede kişinin borçları çıktığında direk tahsile gidilerken gerektiğinden icra işlemleri de başlatılabiliyor.