Arac deger kaybi nasil alinir
arac deger kaybi nasil alinir

Trafiğe çıkarken, hiç kaza olmayacakmış gibi hareket eder ve yaşamımızı sürdürmeye devam ederiz. Taşıt kullanmak, trafiğe çıkmak her zaman risk olan bir durumdur ve bu riski her zaman göze alarak araçlar arasına karışırız.

Araçlarımızı maddi ve manevi olarak oluşacak kazalara karşı bir takım tedbirler alabilsek de sonuç olarak başımıza gelebilecek olan istemediğimiz bir olaydır. Aracımız ile kaza yaptıktan  sonra aracımızın değeri yapmadan öncekinden biraz daha düşer. Buradaki fark ise araç değer kaybıdır. Kaza sonrası her ne kadar yetkili servise tamiratı yapılsa, orijinal parçalar takılsa bile araçtaki bu değer kaybının önüne geçilemiyor.

Aracın Değer Kaybını Önlemek İçin Neler Yapmalı?

Her ne kadar Zorunlu Trafik Sigortası yaptırıyor olsak ta, araçlarımızı maddi ve manevi koruma altına alabilmek için tüketiciler araçlarına kasko sigortası yaptırmaktadırlar. Fakat kasko aracımızın bütün masraflarını karşılamaz. Bunun için yapılan poliçede başınıza gelebilecek muhtemel bütün olayların eklenmesi gerekiyor. Bunlardan birisi de aracınızın değer kaybına yönelik tazminatın poliçenize eklenmesidir.

Araç Değer Kaybı Başvuru Süresi

Aracınıza park halindeyken çarpılabilir ve kazaya sebebiyet veren araç bulunamayabilir. Kazalar sonrası kazaya sebebiyet veren aracın sigortasından kaza hasarı talep edileceğinden bu durumda talep edilecek bir sigorta şirketi bulunmayacaktır. Bunun  için bu tür araçların tespiti ile aracın  değer kaybı zaman aşımı yasalara göre iki yılla sınırlandırılmış durumda. Araç tespit edilirse değer kaybının talep edilmesi için ise süre maksimum 10 yıl ile sınırlı.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanıyor?

Hesaplama yapılabilmesi için aracınızın o dönemdi ikinci el aracının değerine  bakılıyor. Kazanın olmasından önce aracın değeri, modeli, km’si, kaza sonrası tamir edilen parçalar ve hasarı dikkate alınarak hesaplanıyor. Daha sonra çıkan  fark bulunuyor ve bu fark değer kaybı olarak tescillenirken, aracın sigortası bu değeri karşılıyor.

Sigorta Aracılarına Dikkat Edilmeli

Her gün milyonlarca aracın  trafiğe çıktığı ülkemizde binlerce kazanın oluşması sonucu bu alanda faaliyet gösteren aracıların doğmasına neden oldu. Bu işleri fırsata dönüştürme çabasında olan girişimciler kaza sonrası tazminatı sizin adınıza takip ederek alabildikleri gibi müşterisini zor durumda bırakıp maddi açıdan  zarara uğratanları da çok. Bu tür girişimciler komisyon karşılığı işlem yapsa da denetleme mekanizması olmadığı için yaptırım uygulanamıyor.

Madde Madde Açıklayacak olursak;

 * Öncelikle aracınızın değer kaybı için kazaya sebebiyet veren aracın sigortasına başvurmalısınız.

* Karşı taraf bulunamıyorsa, kaskonuza başvurmalısınız. Kaskonuz yoksa Trafik Garanti Sigorta Hesabına başvurabilirsiniz.

* Karşı tarafın sigortası zararınızı ödemezse yada düşük bir rakam teklifinde bulunursa Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurun.

* Komisyona başvuru evrakı ile yapmanız gerekiyor ve genel merkezi İstanbuldadır.
*Başvuru sonrası komisyon  15 gün içinde karar veriyor. Hakem heyetine yönlendirilirse kararın verilmesi 4 ay’ı buluyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir