Kaskosuz araç pert olursa ne olur
Kaskosuz Araç Pert Olursa Ne Olur

Aracınıza yaptırdığınız kasko; sigorta sahibini ve aracını trafikte yaşayabileceği risklere karşı güvence sağlayan bir sigorta türüdür. Trafik kazalarında meydana gelen hasarlar, aracın yanması ya da çalınması gibi durumlarda yaşanan zararların belli bir oranda karşılanması olarak da tanımlanabilir.

Trafikte meydana gelebilecek riskler, poliçe kapsamına göre ek hizmet ve ayrıcalıklarla zenginleştirilerek oluşturulur. Günümüzde hemen hemen her aracın bir kaskosu bulunmaktadır. Kaskonun önemi araç sahibinin bütçesini korumaktadır. Aracınız park halindeyken bile hasar görse kasko poliçeniz kapsamında aracınızın onarımını gerçekleştirebilirsiniz.

Öte yandan aracınızın yolda kalması ve çekici çağırmanız durumunda çıkacak çekici masrafı da yine kasko poliçeniz tarafından karşılanır. Bu masrafın karşılanması için kaskonuzun yol yardım kapsamını da içeriyor olması gerekir. Ayrıca yapılan kaza sırasında karşı tarafa verilen hasar da yine kaskonuz tarafından karşılanmaktadır.

Kaskoya sahip olmayan arac surucusunde kusur bulunmamasi halinde karsi tarafin sigorta ve kaskosu devreye girer.
Kaskosuz pertlik

Aracınıza kasko yaptırmak için sigorta acentelerini gezerek fiyat almak yerine, gerekli bilgilerinizi girerek online fiyat teklifi almanız da mümkün. Paketinizin neleri kapsayacağı, aracın daha önce kazaya karışıp karışmadığı gibi durumlar kasko fiyatını etkileyen nedenlerdir. Kasko yaptırmak zorunlu bir uygulama değildir bu nedenle tamamen tercihe bağlıdır. Poliçenizin her yıl yenilenmesi gerekir. Ancak aracınıza trafik sigortası yaptırmanız zorunludur.

Kaskosuz araç pert olursa: karşı tarafın trafik sigortası tarafından belirlenmiş limitler doğrultusunda bir kısmı karşılanır. Eğer karşı tarafın kaskosu bulunuyorsa, kalan miktar da ihtiyari mali mesuliyet sigortası tarafından karşılanmaktadır. Bununla birlikte hala araç değerinin altında kalınmışsa, masrafların karşılanmayan kısmı karşı tarafa dava açılarak, tazmin edilir.

Uzun süren tüm bu süreç, araç sahiplerinin konuyla ilgili takibini gerektirdiği gibi zaman yönetimlerini de olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu nedenle tüm araç sahipleri araçlarını, kendilerine uygun poliçelerle kasko ettirmeleri tavsiye edilmektedir.

Araç Pert Değeri Hesaplama

Yüksek hız sonucu yaşanan kazaların birçoğunda araçlar tam ya da ağır hasarlı alır. Bu şekilde kazaya karışan araçlar için pert teriminin kullanıldığını bilmekteyiz. Tam hasarlı araçlar hurda belgelidir ve onarımı mümkün değildir. Ağır hasarlı araçlar ise, araç rayiç bedeline yakın bir oranda, yani yaklaşık %60-70 arasında bir hasarın oluşması durumu için belirtilir.

Aracınız uzmanlar tarafından verilen ekspertiz raporunda %70 oranında hasar aldığını belirtilmişse sigorta şirketleri tarafından pert olarak değerlendirilir. Bununla birlikte sigortanızdaki poliçede belirtilen teminat bedelinin sigortalıya ödenmesi gerekir. Bu rakamın poliçenizde belirlenen tutardan daha fazla olmayacak şekilde, aracın piyasa değerine eşit olması gereklidir.

Bazı durumlarda sigorta şirketleri aracın değerince ödeme yapabilir. Böyle bir durumda araç sigorta şirketine geçmiş olur.

Pert değeri hesaplaması için;

  • Önce aracın hasar tespiti yapılır,
  • Bilirkişi, aracın onarım, parça ve masraf bilgilerini listeleyerek rapor halinde gönderimini sağlar,
  • Parça, onarım gibi masrafların toplamı, kaza yapılan tarihteki sigorta rayiç bedeline ulaşırsa ya da bu değeri geçerse araç tam hasarlı sayılır.

Pert bedel, rayiç bedelden düşülür ve kalan kısım sigortalıya ödenir. Araç da sigortalıya kalır. Bu aracın satış işlemleri yasal olarak kişinin sorumluluğundadır.

Hava Yastığı Patlayan Araç Pert Olur Mu?

Hava yastığı aracın çarpması sonucu çok hızlı bir şekilde açılır ve içi hava ile dolarak yolcuların yaralanmasını önler. Çok hızlı bir şekilde açıldıktan sonra, yine kısa bir sonra söner.

Araçların ağır hasar almasıyla açılan hava yastıkları birçok kişinin hayatını kurtarmaktadır. Araç içindeki kişileri korumak amacıyla yapılan hava yastıkları, aracın önden ve yandan hasar almasıyla açılır. Bununla birlikte hava yastıklarının açılması için, aracın hareket halinde ve hızının 30 km üzerinde olması gerekir. Devrilme, arkadan hafif vurma gibi durumlarda hava yastıkları açılmıyor. Öte yandan aracın üretim hatası nedeniyle hava yastıkları açılmadığı gibi, bazı durumlarda kendiliğinden açıldığı durumlar da yaşanabiliyor.

Hava yastıklarının patlaması aracın pert olarak değerlendirilmesine neden olarak ağır hasat kayıtlı araçlar listesine girer. Ancak başlı başına hava yastıklarının açılması aracın pert olarak nitelendirilmesinde yeterli bir durum değildir. Araç pert kriterlerini karşılamadığı takdirde, hava yastıkları da dahil olmak üzere tüm hasarların giderilmesi sağlanır.

Günümüzde artık ikinci el araç satın alırken, aracın ağır hasarı olup olmadığını öğrenmek çok kolay. Ağır hasarlı araçların tamiri yapılıp yeniden trafiğe çıkma durumunda, yeniden bir kazaya karıştığında hasarın maliyetleri araç sahibine kalmaktadır. Çünkü pert değeri olan araçlara kasko uygulanmamaktadır. Bilindiği gibi ağır hasarlı araçlar büyük risk oluşturması nedeniyle bu araçları alacak kişilere bu bilginin verilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla bu araçların satışı pek tercih edilmemektedir.

Kasko Aracın Ne Kadarını Karşılar?

Araç sahiplerinin en çok ilgilendiği bir konu da yapılacak kaskonun aracın ne kadarını karşılayacağıdır. Bu konuyla ilgili en doğru bilgiyi, sigorta acentenizden ya da sigorta danışmanınızdan elde edebilirsiniz.

Araç sahiplerinin yaptırdığı kasko sigortası, hazırlanan poliçeye göre değişiklik gösterir. Kaza sonucu oluşan zararın bir kısmı ödendiği gibi poliçeye göre tamamını da karşılayabilir.

Ancak 2013 yılında alınan bir karar ile, aracınız rayiç değerine kadar teminat altına alınmaktadır. Bununla birlikte ödeme yapılacak olan değer, piyasanın ne altında ne de üzerinde olmalıdır.

Bazı durumlarda daha az prim uygulanması adına araç değeri düşük gösterilebilir. Böyle bir talepte bulunmamanız hem yasal süreçler hem de olası kazada alacağınız teminatın düşük kalmaması açısından oldukça kritiktir.

Öte yandan hasarın beş iş günü içinde bildirilmediği durumlarda sigorta şirketinin yükümlülükleri ortadan kalkar.

Yine bazı durumlarda sigorta şirketleri araç sahibine ikame araç sağlayabilir. Sağlayamadığı durumlarda ise mağduriyetin oluşmaması adına, işlemlerin hızlı bir şekilde çözüme kavuşması gerekir. Hasar evrakları, bilir kişi raporu gibi evraklar ne kadar kısa sürede teslim edilirse, ödemeniz de o kadar kısa sürede gerçekleşir. Ödeme konusu, hasarlı araç sahiplerinin en çok merak ettiği konular arasında yer alır.

Kasko Değeri Nasıl Belirlenir?

Aracına kasko yaptırmak isteyen kişiler geniş bir araştırma içerisine girerler. Aracın kasko değerinin ne olduğu, merak edilen ve çokça sorulan sorular arasında yer alır. İnternet üzerinde ortalama olarak aracınızın kasko değerini öğrenebilirsiniz.

İlgili web sitelerinde aracın model yılı, markası ve tip bilgileri girilerek ortalama bir değere ulaşılabilir. Belirttiğimiz gibi çıkan fiyat ortalama bir değerdir. Bu değeri etkileyecek pek çok unsur bulunmaktadır. Sahip olduğunuz aracınız daha önce kazaya karışmadıysa, hasarsızlık indiriminden de yararlanabilirsiniz.

Bunun haricinde kasko değeri için sigorta danışmanınızdan da bilgi alabilirsiniz.

Araç kasko değeri;

  • Türkiye Sigortalar Birliği tarafından açıklanır.
  • Bu değerler araçların model ve markasına göre belirlenir. Sigorta şirketleri kasko teklifi çalışırken bu listeyi baz alarak aylık olarak güncellerler.
  • Bu nedenle her dönem kasko değeri farklılık gösterebilir.
  • Araç rayiç bedelleri ise yıllık olarak düzenlenmektedir. Öte yandan araç rayiç bedelleri önceki poliçeye göre değil araç rayiç bedellerine göre belirlenmektedir.
  • Kasko araç değer listesi için araç yaşı 15 olarak baz alınır.
  • Daha eski araçlar için daha önce sigorta eden firma tarafından karar verilir.
  • Kasko değer listesi trafik sigortasını kapsamamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir