Kredi başvurusu onaylanan kişiler, çeşitli nedenlerden dolayı bunu iptal etmek isteyebilmektedir. Müşterilere kanunen sunulan krediden cayma hakkı, onların minimum ücret ile iptali gerçekleştirebilmelerine olanak sağlamaktadır.
Krediniz onaylandığında ya da tutar hesabınıza geçtiğinde bu işlemden cayma hakkınız yasal olarak bulunmaktadır. Kredi başvurunuzun olumlu sonuçlanması, bu işlemi mutlaka yapmanız anlamına gelmemektedir. Her kredide cayma hakkı bulunduğu için bu işlemi yapmak istediğinizi bankanıza bildirmeniz yeterlidir. Müşterinin cayma hakkı yasal olarak korunduğu için hiçbir ceza ödenmemektedir. Fakat eğer kredi masrafı oluştu ise müşterilerden bunun kesintisi yapılabilmektedir.
Onaylanmış kredinizi iptal etmek istiyorsanız bankanız ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Bunun için online işlem yapabilirsiniz ancak direkt şubeye başvurmanız süreci hızlandıracaktır.
Kredi Cayma Hakkı Nedir?
Kredi onayı alanlar ya da kredi sözleşmesini imzalayanlar, cayma hakkını kullanarak banka ile olan sözleşmeyi askıya alabilmektedir. Kredi cayma hakkı, dosyası açılmış ve imzalanmış kredilerin de iptal edilmesini sağlayan yasal bir haktır. Kredi cayma hakkından yararlanabilmek için iptal başvurusunun sözleşme imzalandıktan sonraki ilk 14 günlük süreç içerisinde yapılması gerekmektedir. Cayma hakkı süresi geçtiğinde işlem gerçekleşmemektedir.
Kredi sözleşmesini imzaladıktan sonraki ilk 14 günlük süreçte cayma hakkınızı kullanırsanız masraf ödemeden işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Cayma hakkı talebiniz bankaya ulaştıktan sonra ise 30 günlük süre içerisinde anapara ile birlikte o güne kadar işleyen faizi ödemeniz gerekmektedir.
Kredi Cayma Hakkı Süresi Geçtiyse Ne Yapılmalı?
Kredi cayma hakkı süresi geçer ise krediyi iptal etmek için borcun tamamı tek seferde ödenmelidir. Ancak bu işlemin ardından erken kapama cezası ödenmektedir. Erken kapama cezası, vadisi bir yıldan daha uzun olan kredilerde geçerlidir.
Bankalar faiz yoluyla gelir ettiklerinden dolayı tüketicilere verilen kredilerin getirisi olan faize istinaden yıllık planlamalar yapılmaktadır. Kredi borcunu vade süresinden önce ödemek, bankanın bütçe planlamasını etkilemektedir. Bankalar bu tip durumlarda tüketiciye ceza uygulamaktadır. Vadesi 36 aydan daha uzun olan kredilerin erken kapatılması durumunda anaparanın yüzde 2’si oranında cezai işlem uygulanmaktadır.
Krediyi İptal Etmek Kredi Notunu Etkiler mi?
Kredi cayma hakkını kullanmak kredi puanı üzerine yüksek derecede etkiye sahip değildir. Küçük de olsa negatif etkiye yol açmakla birlikte kişi kısa süre içerisinde eski puanına ulaşabilmektedir. Ayrıca işlemin yapıldığı süre ve şartlar da kredi notunu doğrudan etkileyecektir.
Bankadan Çekilen Kredi Geri İade Edilebilir mi?
Onaylanmış ancak hesabınıza geçmeyen kredileri iptal etmek oldukça kolaydır. Bu tür işlemlerde aynı gün içinde onay vermezseniz işleminiz otomatik şekilde iptal edilmektedir. Ancak kesin onay alındıktan sonra cayma hakkınızı kullanmak istiyorsanız mutlaka bankanıza bildirmeniz gerekmektedir.
Kredi miktarı banka hesabınıza geçtiğinde iptal etme süreci zorlaşır. Çünkü banka, parayı hesabınıza gönderir. Parayı kullanmadan iade edebilirsiniz ancak banka, bu süreçteki faizi sizden talep edecektir. Ayrıca uzun vadeli kredileri iptal ettiğinizde erken kapatma olarak değerlendirilir ve ceza uygulanır.
Çekilen Kredi Nasıl İptal Edilir?
Çekilen krediyi iptal etmek için bankaya başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Müşteri hizmetleri, mobil ve internet bankacılığı gibi kanallardan başvuru yapma olanağınız bulunmaktadır. Ancak bankalar genellikle bu tür işlemleri tamamlamak için şubelere davet etmektedir. Başvurunuzu banka şubelerinden gerçekleştirirseniz cayma hakkı talebiniz daha kısa sürede sonuçlanacaktır. Kredi cayma hakkı dosya masrafını ödedikten sonra kredinizi iptal edebilirsiniz.