3600 ek gösterge nedir
3600 Ek Gösterge Nedir

3600 Ek gösterge nedir? Sorusunun cevabını verebilmek için, ek göstergenin tanımını yapmak gerekmektedir. Memurlar emekli olmak istediklerinde 5 farklı kalem üzerinden maaşları hesaplanır. Bunlardan önemli olanlardan bir tanesi ise ek göstergedir.

Genel olarak ek gösterge rakamlarının memurun unvanı, derecesi ve hizmet sınıfına göre farklılık gösterdiğini söyleyebiliriz. Ek göstergenin yükselmesi demek doğal olarak emekli maaşını ve emekli olduğunda aldığını maaşı da etkilemektedir.

Örnek Emekli İkramiyesi Hesaplama

Emekli ikramiyesi hesaplanırken toplam 5 farklı kalemden yararlanırız. Hiç şüphesiz bunlar arasında ek gösterge son derece büyük bir öneme sahiptir. Yararlandığımız 5 farklı kalemler şunlardır: aylık, taban aylık, kıdem, ek gösterge ve emekli kesintisi. Doğal olarak ek gösterge kat sayısının artmış olması demek kazanılan maaş ve ikramiyeyi de doğrudan etkilemektedir.

Emekli ikramiyesi hesaplama
Emekli i̇kramiyesi hesaplama

Bu kalemleri tek tek açıklamamız gerekirse şunları söyleriz:

Aylık: Bu kaleme aylık gösterge tablosu ile ulaşılmaktadır. Buna göre dereceler ve kademeler esastır. Bu tabloya göre kendi derece ve kademenize ulaşmanız da mümkün olur. Aylık söz konusu olduğunda en fazla aylığın 1. Derecenin 4. Kademesinde yani 1500 olduğunu en düşük aylığın ise 15. Derecenin 1. Kademesi olan 500 olduğunu hatırlatalım.

Taban Aylık: Bu rakam ise çoğunlukla ocak ve temmuz aylarında maliye bakanlığı tarafından açıklanır. 3600 ek gösterge 15 Ocak 2022 tarihinde yasalaşacağı için öncelikle ocak ayı taban aylık açıklamasına dikkat etmek gerekmektedir.

Kıdem Aylığı: Kıdem aylığı 25 sene maksimum seviye de hesaplanır. Her devlet memuru meslekte geçirdiği her sene için 20 kıdem puanı alır. Maksimum 25 seneye denk geleceği için alınabilecek en fazla kıdem aylığı 500 puandır.

Emekli Eklentisi: Bu kalem ise ek göstergeye bağlı olarak belirlenir. Şu şekilde özetlemek mümkündür: Kişinin ek göstergesine göre ön plana çıkarılmakta olan bir yüzdelik dilim bulunur.

Ek Gösterge: Son dönemlerde çok sık adından bahsettiğimiz ek göstergede emekli ikramiyesi ve maaş hesaplanırken kullanılan son derece önemli bir kalemdir. Aylığa esas ek göstergenin maaş katsayısı ile çarpılması ile bulunur.

3600 Ek Gösterge Maaşa Etkisi

Yine öğretmenler üzerinden giderek bu durumu anlatalım 1. Derece 4. Kademeden emekli olan bir öğretmen en fazla 3000 ek gösterge ile emekli olabilmekteydi. 15 Ocak 2022 tarihinden itibaren bu rakam 3600’e çıkmış oldu. Biz sadece basit bir hesaplama ile maaş katsayısı ile 3600 ek göstergenin nasıl tespit edileceğini göreceğiz.

  • Eski hesaplama ile 3000 x 0.235445 = 706,335 TL

30 senelik bir çalışma süresi olduğunu varsayarsak: 21.190 TL

  • Yeni hesaplama ile 3600 X 0.235445 = 847,602 TL

30 senelik bir çalışma süresi olduğunu varsayarsak: 25.428 TL

Bu maaşa sadece ek göstergenin kendisinin yaptığı etkidir. Aynı zamanda ek göstergeye bağlı olarak emekli eklentisi de maaşa olumlu etkisi olacağını söylemek yanlış olmayacaktır. Kabaca bir hesaplama ile 3600 ek göstergenin maaşa 1.234 TL etkisi olacaktır.

Başka bir deyiş ile maaş söz konusu olduğunda şunu söyleyebiliriz. 3000 Ek gösterge ve 1. Derece 4. Kademeden emekli olan bir öğretmen 5627 TL emekli aylığı alıyordu. Almış olduğu bu emekli aylığı 3600 ek gösterge sonrası yaklaşık olarak 6861 TL ye yükselecek. Yine aynı öğretmenin emekli ikramiyesinin 202.909 TL’den 247.408 TL’ye yükseleceğini söyleyebiliriz.

En yüksek ek gösterge sıralamasını yüksekten aza doğru şu şekilde sıralamak mümkündür:

Vali, genel müdür, 1. Sınıf mülki idare amiri, milli kütüphane başkanı, genel müdür yardımcısı, daire başkanı, kariyer uzmanı, mühendis, avukat, bekçi, uzman erbaş/jandarma, teknik hizmetler, öğretmen, hemşire, polis, din görevlisi, şube müdürü, il müdür yrd, şef, memur, lise ve altı öğrenimli memurlar

3600 Ek Gösterge Kimleri Kapsayacak?

Bu son derece önemli gelişme aslında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile tüm devlet memurlarını kapsamaktadır. Eğer düzenleme meclisten geçerse tüm devlet memurları +600 ek gösterge alacaktır. Başka bir deyiş ile yukarıda altını çizdiğimiz tüm devlet memuru kadroları +600 ek gösterge alarak maaşlarına olumlu etki yapacaktır.

Yalnız daha önceki ek göstergesi 3000 olan ve 3600’e yükselen memur unvanları şunlardır:

  • Din Görevlisi
  • Hemşire
  • Polis
  • Öğretmen
  • Teknik Hizmetler
  • Uzman Erbaş/Jandarma
  • Bekçi
  • Avukat
3600 ek gosterge kimleri kapsayacak
3600 ek gösterge kimleri kapsayacak?

En Düşük ve En Yüksek Maaş Artışı Kimlere Olacak?

Bu düzenleme ile birlikte en düşük – en yüksek maaş artışları bazı meslek unvanlarına olacak. En düşük maaş artışı 118 TL olacakken en yüksek maaş artışı 1391 TL olacaktır. Bunun en temel nedeni ise maaş aralığı ile doğrudan alakalı olmasıdır. Bu arada bu hesaplamalarımızın 1. Dereceli ve 30 sene hizmet etmiş çalışanlar için olduğu da unutulmamalıdır.

En Düşük ve En Yüksek İkramiye Artışı Kimlere Olacak?

Diğer bir konu başlığı da ikramiye artışı ile doğrudan alakalı olmakta, buna göre en düşük artış ile en yüksek artış söz konusu olduğunda şunları söyleyebiliriz. Yeni düzenleme ile birlikte en düşük ikramiye artışı 4.238 TL olacakken en yüksek ikramiye artışı da 50.150 TL olacak.

Tabii ki buradan hem maaş hem de ikramiye kalemlerinde en fazla artıştan yararlanacak olan meslek grubunun hemşire ve din görevlisi olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada bu artıştan en fazla yararlanacak olan meslek gruplarının 3000’den 3600’e yükselenler değil. 2200’den 3600’e yükselenler olduğunu belirtmek yanlış olmayacaktır.

Ek Gösterge Neden Önemlidir?

Ek gösterge yıllarca hizmet vermiş bir personelin hak edişinin ilanıdır. Başka bir deyiş ile şunu söyleyebiliriz ki, diyelim bir sağlık personelisiniz. Yıllarca sağlık kuruluşlarında hastanelerde çalıştınız ve en sonunda emekli olmaya hak kazandınız.

Yıllar içerisinde emekli ikramiyesinin alım gücünün de çok ciddi oranlarda düştüğünü söylemek yanlış olmayacaktır. Öyle ki, bir devlet memuru 20 – 25 senelik zaman diliminde emekli ikramiyesi ile çok rahat ev – yazlık gibi gayrimenkuller alabilirken şu an ki emekli ikramiyesi bunun onda birinin bile çok altında yer almaktadır.

Dolayısıyla çalıştığınız sürenin neticesinde net bir fiyat almak ve kendinizi bu fiyat aralığı ile çalışmaya devam etmenizi sağlamanız da en doğal hakkınız olacaktır.

Burada tabii ki çalışılan sürenin, unvanın ve diğer değişkenlerin maaş üzerine etkisi tartışılmamalıdır. Yalnız lise ve ortaokul mezunu memurdan başlayarak en yüksek derecelere kadar maaşların ciddi anlamda azalmaya başladığını söylemek mümkündür.

Memurlar Emekli Olmak İstemiyor

Yapılan anketler göstermiştir ki, çoğu devlet memuru zamanı dolmuş olmasına rağmen emeklilik dilekçelerini bekletiyor. Bu durumun en temel nedeni ise maaşların son derece düşecek olması ve emekli aylıklarının da bu şekilde az olmasıdır. Bu durumun kısa süre içerisinde değişeceğini söylemek son derece güç olsa da hali hazırda memurların emekli olmak istemediklerini de belirtmek gerekiyor.

Yine de aynı şekilde yapılan anketlere göre 3600 ile birlikte pek çok devlet memuru artık kendini emekliliğe bir adım daha yaklaşmış olarak görmektedir. 3600 ek göstergenin görev yapılan yıla bağlı olarak maaşı etkilediğini de unutmamak gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir