Devlet yardımları ve teşvikleri, birçok kalemde ihtiyaç sahipleri ya da girişimcilere ödenen meblağdır. Söz konusu yardımlar ile yeni işyeri açacak olan yatırımcıların faaliyetlerine bir an önce başlaması sağlanır. Bunun yanında yardıma muhtaç olan kişilere belli bir süre hayatlarını idame ettirmesini sağlamak esastır.
Devlet teşviklerinin bir kısmı hibe kapsamında olup geri ödemesi olmayan yardımlardır. Hibe olan yatırım yardımlarının alınması için girişimcinin belli şartları yerine getirmesi gerekir. Haliyle devletin kaynaklarının boş yere harcanmasının önüne geçilmesi amaçlanır.
Devlet teşvik programı kapsamında yapılan yardımlar sadece hibe ile sınırlı değildir. Yapılan hibe yardımları, belli bir bedelde ödenen ve girişimciden geri istenmeyen paradır. Bunun yanında girişimcinin büyük projelere imza atmasının önünü açmak için yatırımcıya kredi yardımı da yapılabilir. Alınacak kredinin doğal olarak belli bir süre içinde alınan bankaya ödenmesi gerekir. Söz konusu kredilerin cezbedici yanı, normal kredi faiz oranlarından daha düşük bir faiz oranına sahip olmasıdır. Bu sayede girişimcinin zorlanmadan kredi desteğini geri ödeyebilmesi amaçlanır.
Hangi Konularda Devlet Para Yardımı Yapılmaktadır?
Devlet teşvikleri, ilgili kanun, yönerge ve yönetmelik esaslarına göre girişimciye verilir. Verilen teşvik sadece belirlenen alanlar için kullanılabilir. Bu kapsamda girişimcilik teşviklerinin verildiği birçok alan vardır. Seracılıktan tutun da tarım ve hayvancılığın farklı kollarına, gıda işletmelerinden sanayi kuruluşlarına kadar birçok işletmeciye devlet tarafından teşvik verilebilir.
Devletin girişimciye verdiği para yardımlarına örnek vermek gerekirse, seracılık yapacak olan girişimciye seracılık için kullanılacak olan malzemeler hibe kapsamında verilir. Bunun yanında devlete ait olan hazine arazisinin tahsisli bölümü de bu faaliyetin yürütülmesi kapsamında girişimciye tahsis edilir. Belli alanlarda verilen devlet teşvikleri, doğal afetler karşısında uğranan zararları da kapsar. Bu tür durumlarda girişimcinin uğradığı zarar, belli bir meblağ üzerine çıkmadığı sürece devlet tarafından tazmin edilir.
Birçok belediye yoksullar için elektrik faturası yardımı, ısınma konusunda doğalgaz faturası yardımı veya yakacak yardımı yapmaktadır. Devletin yoksullar için yaptığı birçok sosyal yardıma e-devlet üzerinden ulaşabilirsiniz. Şehrinize, bölgenize veya bireysel durumunuza özgü yardımları aratmak ve bilgi sahibi olmak için e-devlet üzerinden aratmalarınızı yapabilirsiniz. Devlet yardımları barınma, beslenme ve giyinme gibi ihtiyaçları rahatlıkla karşılayabilmektedir.
Devlet teşviklerinin önemli bir bölümü de yeni işyeri açacak olan genç girişimcilere yöneliktir. Bu desteklerin belli bir kısmı KOSGEB aracılığı ile girişimciye verilir. Söz konusu kurum tarafından girişimciye, açılış, makine-teçhizat, personel ve kira yardımı olmak üzere 3 farklı kalemde destek ödemesi yapılır. Bu sayede girişimci, kolay bir şekilde işletmesini açarak faaliyetine başlar. Yapılan destek ve hibe ödemeleri kapsamında işletmenin faal halde bulunduğu süre boyunca devlet teşvik programları kapsamında işletme desteklenmeye devam eder.
Her yıl yapılan düzenleme ile teşvik kalemlerinde bir kısım düzenlemeye gidilir. TBMM’den çıkarılan kanun ve bakanlıkların yaptığı devlet teşvik programı kapsamında yapılan teşvik ve yardım kalemlerinin sayısı artırılır. Siz de bu teşvik ve yardımlardan yararlanmak için bakanlık ya da mülki amirliklerin ilgili birimlerine başvuru yapabilirsiniz. Teşvik ya da yardıma gerçekten ihtiyacınız olduğuna kanaat getirildiğinde başvurunuza olumlu cevap verilecek ve teşvik yararlanacaksınız.
Yoksullara Devlet Yardımları
Yoksullara devlet yardımları da birçok kalemde yapılan para ve diğer yardımları kapsar. Söz konusu yardımlar, köylerde muhtarlıklar, ilçe merkezinde kaymakamlıklar ve il merkezinde valilikler aracılığı ile yürütülür. Bu yardımların yapılmasında öncelikli kural, yardıma muhtaç olan kişi ya da ailelerin doğru şekilde tespit edilmesini sağlamaktır. Gerekli tespit işleminden sonra aylık para ya da gıda yardımı kapsamında belli kalemlerde ihtiyaç sahiplerine destek olunur.
Yoksullara yapılan yardımlar sadece para ve gıda yardımı ile sınırlı değildir. Sosyal hizmetler bünyesinde kurulan barınma alanlarından istifade ile barınma sorunu yaşayan kişi ve ailelerin barınma sorunlarına da cevap verilebilir. İl merkezlerinde yer alan barınma alanlarında, yoksulların barınma ihtiyacı karşılanır. Bunun yanında yoksul ailelerin kış aylarında en çok zorlandığı gider kalemi yakacak harcamalarıdır. Muhtarlık, kaymakamlık ya da valilikler tarafından tespit edilen ailelere kış döneminde ısınma desteği kapsamında kömür yardımı yapılır. Yapılacak yardımda ailenin talebi ve devletin bu alanda ayırdığı bütçe dikkate alınır.
Yoksullara devlet yardımları, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinesinde yapılır. Yoksul ailelerin tespiti ise yoksul kişilerin bulunduğu yerleşim yerindeki muhtarlıklar, kaymakamlıklar ve valilikler tarafından belirlenir. Bakanlık tarafından uygun görülen ailelere yine mülki birimler aracılığı ile gıda, yakacak ya da para yardımı yapılır. Yapılan yardımlar tamamen ücretsiz olup sosyal devlet ilkesine uygun olarak yapılan icraatlardır.
Eğer İstanbul’da yaşıyorsanız İBB’nin başlattığı askıda fatura uygulaması ile fatura desteği alabilirsiniz. Tabii ki öncelikle başvurunuz ve yardıma ne kadar ihtiyaç duyduğunuzu ölçen bir süreç geçirebilirsiniz. İBB askıda fatura ile doğalgaz fatura yardımı ve diğer faturalara yardım alabilirsiniz. Bu yardıma ulaşmak için ibb.gov.tr adresini kullanabilirsiniz. Öte yandan son birkaç aydır devletin yardımına başladığı doğalgaz yardımına e-devlet üzerinden ulaşabilirsiniz.
E-devlet üzerinden doğalgaz yardımı almak isteyenler için 450 TL ile 1.150 TL arasında yardım almak mümkün. E-devlet uygulamasının sosyal yardım başvuru hizmetinden doğalgaz desteği başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru onaylanmasının ardından PTT aracılığı ile doğalgaz fatura yardımınızı da ibraz ettirebilirsiniz.