Asgari ucretli ne kadar kredi alabilir
asgari ucretli ne kadar kredi alabilir

Ülkemiz genelinde çalışan sigortalı kişiler Asgari ücret üzerinden maaş almaktadır ve bu işlerde çalışan kişilerin paraya ihtiyaçları olduğu halde nasıl, ne kadar kredi alabileceklerine dair sizlere açıklamalarda bulunacağız.

 Ne Kadar Kredi Çekebilirim?

2017 yılında asgari ücret yükselerek 1404 TL şeklinde açıklandı. Asgari ücretin bu şekilde yükselmesi asgari ücretle bin 400 TL’ye çalışan bir işçinin bankadan çekebileceği kredi miktarı da yükseltti. Genellikle bütün bankaların gelir durumuna göre kullanılmasına izin verdiği kredi miktarı değişim gösterir. Bankaların bazı formülleri vardır ve bu formüller üzerinden kişinin ne kadar kredi kullanabileceğini hesaplarlar.

Bankalar asgari ücretle çalışan kişinin maksimum ne kadar kredi taksiti ödeyebileceğini görmek için “maaş / 2” formülünü kullanırlar ve buna göre 1400 TL maaş alan birisi 1400/2 formülünden aylık 700 TL kredi taksiti ödemesi yapabilir. Bu formüle göre kişi yüzde 1.24 oranlı bir kredi kullanırsa ve 48 ay vadeye böldürse toplam 24 bin TL kredi kullanabilir. Bu 1400 TL maaş alan birinin kullanabileceği en üst düzey kredi tutarıdır. Bu hesaplama bankaların inisiyatifine kalmıştır ve farklı esneklikler sağlanabilir.

Finans kuruluşları kredi isteyen müşterilerine faiz ile taksit konusunda iki farklı seçenek sunmaktadır. Hayat Sigortalı ve olmayanı olarak sunulan hizmet sonrası sigortalı olarak ödeme seçen kişi poliçe ücreti öderken daha düşük taksit üzerinden ödeme yapar. Bu hizmetten faydalanmak istemeyen kişi ise daha yüksek miktarda taksit ödemek zorunda kalır.

Banka aylık masraflarınıza göre kullanmak istediğiniz krediyi düşürebilir. Yani banka aylık 700 TL ödeyemeyeceğinizi düşünüyorsa daha düşük ödeme koşullarıyla kredi miktarınızı düşürebilir. Örneğin; yine aynı faiz ve vade tutarıyla aylık 400 TL ödeyerek 13 bin 750 TL kredi kullanabilirsiniz.

Asgari ücretli kişi kredi kullanmak için başvuru talebinde bulunacaksa, kredi notu ile birlikte kredi kartı harcamaları da dikkate alınabilir. Yine gelir durumuna bakılarak hesaplama yapılacağı için evde ikamet eden eşi çalışıyorsa ve gelirini belgelendirebiliyorsa kullanacağı kredi eşinin kefil olması ile daha yüksek seviyelere ulaşacaktır.

Banka sizi güvenli birisi olarak görüyorsa, ödemelerinizde hiç sıkıntı çıkarmayıp gününden önce yapıyor iseniz kefillik talep etmeden sizin istediğiniz rakamlara çıkabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir