Özel bankacılık, müşterilerinin varlıklarını kişilerin kendi belirledikleri risk ve beklentilere göre özel olarak düzenleyen bankacılık sistemidir. Özel bankalara müşterilerinin profillerini belirleyerek, onların ihtiyaçlarına ve yatırım tercihlerine göre kişiye özel alternatifler sunar. Özel bankacılık, standart bankacılık işlemleri, kiralık kasa, gişe hizmetleri, repo işlemleri ve gayrimenkul alım satımı gibi birçok işlemi müşterileri için yapmaktadır. Bunların yanında özel bankacılık sisteminde kişiye özel kredi kartları ve kişiye özel krediler verilmektedir.
Verilen bu kredi ve kredi kartlarında kişilere özel olarak hazırlanan alternatifler doğrultusunda hizmet verilmektedir. Özel bankalar kişilerin yatırım ve birikim işlemlerinde uzman müşteri temsilcileri ile çalışmaktadırlar. Portföy yönetmenliği kapsamında müşterilerin finansal hedefleri, gelirleri ve giderleri göz ününe alınarak iyi bir değerlendirme amaçlanır. Özel bankalar kişiye özel kredi kartı ve kredilerin yanı sıra kişilere özel promosyonlar, özel fonlar, kişiye özel hazırlanmış mevduat ürünleri ve opsiyon stratejileri gibi özel hizmetler vermektedir.
Özel Bankalar
Özel bankalar yatırımcısına göre Türk ve Yabancı sermayeli olarak 2 grupta sınıflandırabilir.
Türk Sermayeli Özel Bankalar
- Akbank
- Anadolubank
- Yapıkredi
- Şekerbank
- Turkish Bank
- TEB
- Fibabanka
- İş Bankası
Yabancı Sermayeli Özel Bankalar Hangileri ?
- Garanti BBVA
- Denizbank
- Qnb Finansbank
- ING
- HSBC
- ICBC
- Alternatifbank
- Burganbank
- Odeabank
Türkiyedeki Yabancı Bankalar
Türkiyede şube açmış yabancı bankalarda bulunmaktadır.
- Arap Türk Bankası
- Bank of China Turkey
- Citibank
- Turkland
- Bank Mellat
- Habib Bank
- JPMorgan Chase Bank
Özel bankalar kendilerine has kolaylıklarıyla birbirlerinden farklı hizmet şekilleri vardır. Her banka kendi müşterisine hitap etmek için ve yeni müşterilere cazip teklifler sunmak için cazip olanaklar sağlarlar.
Özel bankacılık tanımında da bahsettiğimiz gibi bankalar belirli bir mevzuatın dışına çıkmadan daha çok müşteri kazanmak ve daha fazla gelir elde etmek için her türlü kolaylığı sizin şartlarınız eşiğinde kişilere sunmaktadır. Özel bankalar ülkemizde hizmet verirlerken anlaşmalı oldukları şirketlerle doğrultulu olarak kişilere ek promosyonlar ve puanlar sağlayabilirler. Yine özel bankalar konut kredisi, taşıt kredisi, ihtiyaç ve bireysel kredilerinde kişilere kolaylıklar sağlarlar. Bunun yanında bireysel emeklilik sistemlerinde de kişilere özel kolaylıklar sağlanmaktadır.
Devlet Bankaları
Yönetimi devlet tarafından yapılan bankalardır. Devlete ait bir çok işlem bu bankalar üzerinden dönmektedir.
Mevduat Bankaları
- Ziraat Bankası
- Halk Bankası
- VakıfBank
Yatırım ve Kalkınma Bankaları
- İller Bankası
- Eximbank
- Türkiye Yatırım ve Kalkınma Bankası
Batma Tehlikesi Olan Bankalar Hangileri ?
Bankaların hepsi BDDK ya bağlıdır. Bu kurum tarafından denetlenmektedir. Bankalar sürekli denetlendiği için olağandışı bir dışı sorun ile karşılaşılması güçtür. Ülkemizde çok olağan dışı bir sorun olmadığı sürece bankalar kolay kolay batmayacaktır.
En Büyük Banka Hangisi ?
Kamu sermayeli bankalar arasında 1726 şube sayısı ile Ziraatbankasıdır. Özel bankalar içinde 1163 şube ile İşbankdır.
Ülkemizde bir çok banka bulunmakta , kamusal ödemeler haricinde istediğinizle çalışmakta özgürsünüz. Sizce en iyi banka hangisi ? Yorumlarda tartışabiliriz.