Takipli müşteri tahsilatı; kredi kartı, kredi ya da ek hesap ödemelerini geciktirmek suretiyle hakkında kanuni takip kaydı başlatılıp maaşına icra müdürlüğünce haciz konulan kişilerden bankanın yapabileceği tahsilattır. Bankalar, borcunu zamanında ödemeyen müşterileri ile alakalı çeşitli yaptırımlara sahipken kimi zaman hakları olmadığı halde ‘’takipli müşteri tahsilatı’’ adı altında kesinti yapabilirler.
Takipli Müşteri Tahsilatı
Takipli müşteri tahsilatı, kesinti türüne göre haklı ya da haksız yere yapılmış olabilir. Bu sebeple ilk olarak icra durumunda nasıl bir süreç işleyeceğinden söz edelim. Kredi, kredi kartı ya da KMH (ek hesap) borçlarınızı ödememeniz halinde 90 günlük sürenin ardından banka tarafından idari takip ve kanuni takip süreçleri başlatılır. Banka tarafından açılan takipler neticesinde maaşınızın ¼’üne kadar haciz gelebilir. Hakkınızda açılmış başka icra dosyaları bulunuyorsa silsile usulü uygulanır. Yani ilk icra açan kurum ya da şirket ilk alıcı konumuna gelir ve diğer şirket ve kurumlar da sıranın kendilerine gelmesini bekler.
Yukarıda sunduğumuz bilgileri bir de örneklerle pekiştirelim. Diyelim ki aylık 4.000 TL maaş alıyorsunuz ve maaşınızı X Bankası’ndan almaktasınız. Maaş aldığınız bankadan ya da bir başka bankadan kredi çekip ödememeniz halinde hakkınızda yasal süreç başlatılacaktır. Bu yasal sürecinin sonunda icra müdürlüğü tarafından maaşınıza haciz konulması kararlaştırılırsa alacaklı bankaya ödenmek üzere her ay maaşınızdan maksimum ¼’lük bir kesinti yapılır. Maaşınız 4.000 TL ise en fazla 1.000 TL kesinti yapılabilecektir.
Banka öncesinde bir başka şirket ya da banka tarafından haciz konulmuşsa ilk olarak icra takibi başlatan kurum alacağını tahsil eder ve daha sonra diğer başvuranların sırası gelir. Takipli müşteri tahsilatı, genellikle maaş alınan bankanın alacaklı olduğu durumlarda karşımıza çıkmakta. Alacaklı konumdaki banka aynı zamanda maaş bankanızsa deyim yerindeyse pusuda bekler ve maaş dışındaki her türlü para girişinde takipli müşteri tahsilatı adı altında tahsilat yapar. Maaşınızın dışında hesabınıza 100 TL giriş olduğunu varsayalım. ¼’lük uygulama hesaba giren maaşla alakalı olup maaş dışındaki ödemelerde herhangi bir sınır yoktur. Bu sebeple hesabınıza maaş dışında bir giriş olduysa ve banka takipli müşteri tahsilatı yaptıysa bu hususta eliniz kolunuz bağlanır.
Sözünü ettiğimiz maaş dışı girişlerle alakalı en çok sorun yaşanan konulardan biri maaş promosyonlarıdır. Yargıtay kararları maaş dışında ödenen promosyonları kapsamaz. Yani anlaşma gereği banka ya da kurum tarafından maaş promosyonu ödendiyse bu tutar üzerinden kesinti yapılabilir. Hesap ekstrenize baktığınızda hesabınıza maaş promosyonu yatar yatmaz takipli müşteri tahsilatı adı altında kesinti yapıldığını görürsünüz. Bu durumda yapabilecek tek şey söz konusu kesintinin esas borçtan düşüp düşmediğini takip etmek olacaktır. İcra müdürlüğünden bu konu hakkında bilgi alarak yapılan kesintinin borçtan düşüp düşmediğini öğrenebilirsiniz. Eğer takipli müşteri tahsilatı yapıldığı halde borcunuzdan bir düşüş olmadıysa bankaya bununla ilgili şikayet bildiriminde bulunabilirsiniz.
Takipli Müşteri Tahsilatı Çözümü
Gelelim takipli müşteri tahsilatı çözümü nedir? sorusunun yanıtına. Eğer hesabınıza yatırılan maaş tutarından ¼’ü aşacak düzeyde bir kesinti yapıldıysa hesap ekstrenizi temin ederek ilk olarak bankaya şikayette bulunabilirsiniz. Hesabınızdan haksız yere maaş kesintisi yapıldığını bildiren bir dilekçe ile bankaya başvurmanız mümkün. Banka, durumun takibatını yaptıktan sonra muhtemelen paranızı iade edecektir. Eğer dilekçe verdiğiniz halde bir çözüm alamadıysanız diğer yasal haklarınızı kullanarak ilgili birimlere şikayette bulunabilirsiniz.
CİMER ve BDDK, bu noktalarda en çok tercih edilen şikayet kanalları arasında yer alır ve hızlıca çözüm alabilmek adına ideal seçeneklerdir. BDDK’ya ya da CİMER’ e yapacağınız başvuru sonrasında bankanıza gerekli bildirim yapılır ve muhtemelen birkaç gün içerisinde bankanın ilgili birimleri tarafından aranırsınız. Banka, bu gibi durumlarda sizden maaş bordrosu talep ederek sorununuzu çözme yoluna gidebilir. Maaş bordronuzu bankaya ibraz etmeniz halinde ¼’lük kısım için hesaplama yapılır ve bu tutarın üzerinde bir kesinti yapıldıysa paranız iade edilir.
Hesaptan yapılan takipli müşteri tahsilatı açıklamalı kesinti, maaş dışında bir ödemeye aitse bu durumda şikayetçi olsanız da bir sonuç alamayabilirsiniz. Bu gibi durumlar daha önce de bahsettiğimiz gibi daha çok promosyon ödemelerinde yaşanabilmekte. Banka müşterisi, maaşa uygulanabilecek maksimum kesinti oranının promosyona da uygulanabileceğini düşünebilir; fakat maaş promosyonun resmi açıdan bir geçerliliği yoktur ve tamamen bankanın müşterilerini kendi hizmetlerinden faydalanmak adına ödüllendirdiği bir sistemdir. Maaş promosyonu adı altında bir ödeme girişi olduğunda bankanın takipteki borçlar için kesinti yapma hakkı mevcuttur.
Maaş promosyonu ve maaş dışındaki ödemelerden de kesinti yapılabilir. Bu sebeple hesabınıza kesinti yapılmasını istemediğiniz hallerde para göndermemeye özen göstermelisiniz. Eğer icra dosyanızdan düşüş olması adına bir ödeme yapacaksanız ödeme öncesinde bankaya bu konuda bilgi vermeli ve mutlaka icra tutarından düşüş yapılmasını bildirmelisiniz. Böyle bir durumda kendi inisiyatifinizle banka hesabınıza para yatırarak borcunuzdan düşülmesini sağlayabilirsiniz. Kendi isteğinizle olsa da olmasa da maaş dışındaki ödemelerden yapılacak kesintiler için herhangi bir hakkınız olmayacaktır. Dolayısıyla böyle bir durumda iade hakkınız da olmaz.
Takipli Müşteri Tahsilatı Yapılmaması İçin Ne Yapmalı?
Aslına bakılırsa bir önceki başlıkta sunduğumuz bilgilerin tamamını bu sorunun yanıtı olarak öngörebilirsiniz. Bunun dışında banka ile anlaşma yoluna giderek de icra takibini kaldırabilirsiniz. Bankanın da uygun görmesi halinde borç kapaması için bir anlaşma sağlanabilir. Bankaya olan borcunuzu tek seferde ödemek istediğinizde ciddi bir indirim hakkı elde edebilirsiniz. Görüşmelerin ardından banka ile sözleşme yapmanızda fayda var. Sözleşmede mutlaka kapama tutarının da yazdığından emin olmalısınız. Aksi taktirde sözlü anlaşmalarda size iletilen kapama tutarının resmi bir geçerliliği olmayacak ve banka, istemesi halinde sözlü olarak sunduğu tutardan fazla tutarda bir kesinti yapabilecektir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına sözleşmeyi önceden okumalı ve buna göre imzalamalısınız. Ayrıca banka yetkililerinin imzaladığı bir sözleşme örneğini de mutlaka temin etmelisiniz.
Bankalar, takipteki müşterileri için genellikle herkesi bağlayıcı kararlar alırlar ve bu karara göre genel bir çağrıda bulunurlar. Eğer bankanızın bu tür bir aksiyon planı olursa ve takipte bir borcunuz varsa mutlaka SMS, mail ya da telefon yoluyla bilgilendirirsiniz.
Takipli müşteri tahsilatı ile alakalı bilinmesi gerekenlerden bir diğeri de icra müdürlüğünde imzalanacak taahhütlerdir. İcra müdürlüğünce başlatılan bir takibat sonrasında taahhüt imzalamanız halinde bu taahhütlere uymanız gerekir. Aksi hâlde hapis cezası da dâhil olmak üzere çeşitli cezalarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Bu gibi sorunların hiçbirini yaşamamak adına kredi sicilinizi bozmamaya ve borçlarınızı zamanında ödemeye özen göstermenizi öneririz. Özellikle ödeme güçlüğü halinde bankanızla mutlaka görüşmeli ve gerekirse yapılandırma talebinde bulunmalısınız. Bu gibi süreçlerde bireylerin banka tarafından yapılan uyarılara kulak asmadıkları, hatta telefonlara dahi bakmadıkları görülmekte. Ne var ki bir süre bakılmayan telefonların ardından bu defa müşterinin bankaya ulaşamaması gibi bir sorun ortaya çıkmakta. Böyle bir durum yaşamamak adına belirlenen süreler zarfında borcunuzu ödemeye özen göstermeli, en kötü ihtimalle banka ile olan iletişiminizi koparmayıp yapılandırma talebinde bulunmalısınız.
Yukarıda belirtmiş olduğunuz bilgilerin bir kısmı hatalı. Bir şahsa ait hesapta burada ki konu maaş hesabı yani MAAŞ IBAN nosu… Buraya her ne olursa olsun giren paraların kesilebilmesi için Mahkeme kararı gerekir yada hesap sahibinin rızası gerekir. Mahkeme kararı ve hesap sahibinin rızası olmadan hiçbir şekilde para kesilemez. Şİmdi ben memurum maaşımda icra var halen bu kesinti devam ediyor ve sırada başkaca dosyalarda var. Benim maaşım ne için veriliyor ?? Devletin bana kanunlar çerçevesinde bazı görev ve sorumluluklar vermiş bunun karşılığında da ücret olarak aylık maaş ödüyor, bu Devlet dairesi görev ve sorumluluklarım çerçevesinde yapmış olduğum bazı görevler içinde bana ek ödeme yapılıyor, bunlarda maaşım olan IBAN a yatırılıyor. Ayrıca ülkemiz ekonomik şartları, yüksek enflasyon neticesinde Devlet kamu kurumumuz maaşlarımızın yatırılmış olduğu banka ile personelinin daha iyi bir refah seviyesinde hayatını sürdürebilmesi için ( bu ayrıca Anayasanın 49. Madde. Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir. Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.) 3 yıllık bir protokol yapmıştır. Şimdi siz bu benim maaşıma bağlı olarak alacağım promosyonun bankaca sırada olmayan alacağına karşılık el koyabileceğini yazmışsınız. Bu kanunsuz ve hukuksuzdur. 2004 Sayılı İcra İflas Kanunu Madde 83 – (Değişik: 3/7/1940-3890/1 md.)
Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama müstenit olmayan
nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu
ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten
sonra haczolunabilir.
(Değişik: 12/4/1968 – 1045/1 md.) Ancak haczolunacak miktar bunların dörtte birinden
az olamaz. Birden fazla haciz var ise sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe
sonraki haciz için kesintiye geçilemez. Kanun bunu söylerken henüz sırası gelmediği halde sırf bu bankadan maaş alıyoruz diyerek benim maaşıma ve görevime bağlı hiçbir gelire kesinti uygulanamaz. Bu konu ile ilgili olarak maaşımızın yatırıldığı bankaca maaşımdan ve görevimle ilgili yatan diğer ek ücretler ile ilgili TAKİPLİ MÜŞTERİ TAHSİLATI adında kesintiler yapıldı ve Ben bu konuyu BBDK ya şikayet ettim ve hemen bu paralar tarafıma iade edildi. Arkadaşlar Türkiye Cumhuriyeti Anayasamızın 2. maddesinde de belirtildiği üzere SOSYAL BİR HUKUK DEVLETİDİR. Tüm herşey kanunlarla belirtilmiştir. Hiç kimse benim maaşımdan kanunsuz ve hukuksuz şekilde 1 kuruş bile alamaz !!!!
Aynen haklısın serdar . Bu kredicim bankaların kuklası ki böyle açıklama yapmış . Promosyonları kesilen binlerce insan var . Yaptıkları bu bankalara inşallah faizi ile geri döner . Yaşama hakkimi elimden alamaz kimse. Ayrıca kanunlardan bunlar üstün değil biz de . Kestiler benim promosyonu ama her yerde Vakifbanki ifşa edeceğim. Şikayet edecegim gerekirse TV kanallarına çıkacağım. Artık yeter insanlari kanun bilmiyor diye kandırmalarina müsade etmeyeceğiz inşallah