Solucan gubresi uretiminde devlet destegi
solucan gubresi uretiminde devlet destegi

Son dönemlerde haberlerde ve sosyal medyada karşımıza çıkan solucan gübresi üretimi ile girişimde bulunan ve kısa sürede zengin olan, talepleri yetiştiremeyen hikayelere tanık olmaya başladık. Evet aslında düşük sermaye ile başlanılan popüleritesini her geçen gün biraz daha artıran bu iş için devlet desteğinin yanı sıra bankalardan sağlanacak krediler ile gerekli adımları atabiliyorsunuz. Solucan gübresi üretiminde teşvik, hibe kredi veriliyor mu, KOBİ kredisi ya da KOSGEB desteğinden faydalanabiliyor muyuz gibi sorular ile karşı karşıyaysanız sizler için açıklamaya çalışalım.

Organik Solucan Üretimi

Solucan üretiminin de çeşitleri farklı türleri bulunmaktadır. Girişimcilik için bu üretim alternatifini seçmişseniz ilk yapmanız gerekenlerden birisi kırmızı koliforniya solucanı ile üretime başlamak olabilir. Kısa sürede hızlı üretim yapılabilen organik kaliforniya kırmızı solucan üretimi sonrasında yeterli potansiyele sahip olabilirseniz ülke sınırlarını da aşar yurt dışına organik solucan ihracatına başlayabilirsiniz. Tarım ürünlerinin üretiminde verimliliği artıran daha fazla ürün alınmasına neden olan, organik olarak doğal ürünlerin alınmasını sağlayan solucan gübrelerinin beslenmeleri de bir hayli masrafsız. Yumurtalar, muz kabukları, sebze ve meyvelerin atıkları, çay posaları gibi ürünler ile beslenen solucanlar asitli yiyeceklerden uzak tutulmalıdır. Solucanların çeşidi ve durumuna göre yaklaşık 5 bin kırmızı organik Kaliforniya solucanı ile 30 günde yaklaşık 15 kg gübre ürününün alındığı bu işin uzmanlarınca belirtilmektedir.

Solucan Gübresi Üretimi Kazançlı mı?

Organik solucan gübresi üretimini sağlayan solucanların üç ayda iki katına çıktıkları, binlerce solucanla başlanmasının ardından kısa sürede kat ve kat arttıkları düşünüldüğünde 100 bin solucanla başlayan bir girişimcinin bir yıllık çalışma sonunda yaklaşık 1,5 milyonluk bir sayıya ulaşmaktadır. Bu solucanların aylık gübre üretim miktarı da yaklaşık 4500 kg olacaktır. Dolayısıyla çöplerle beslenen solucanların gübresi ile çok kârlı bir yatırım yapılıp, yüksek kazançlar  elde edilmesi mümkündür.

Elde edilen gübreler 2-3 ay süre ile kurutulmaya alınır. Nem oranının düşürülmesi ile paketlenir ve satışa hazır hale getirilir. Milyonları bulan solucanlar ile tonlarca gübre üretimi sağlanmış olur. Gübre işinin uzmanlarınca yapılan açıklamalarda 15 kg solucan gübresinin organik olarak bir römork sığır gübresinin gücüne eşit olduğu yönünde.

Solucan Gübresi Üretiminde Devlet Desteği

Solucan gübresinin üretim yerini seçebilmeniz için ağır bir kokunun da olacağını düşünerek çevreyi rahatsız etmeden, şikayet söz konusu olmadan solucan yataklarını koyabileceğiniz ve rahat yetiştirme alanlarına sahip olabileceğiniz kapalı bir alana, alının ısıtılmasına ve diğer donanımsal ürünlerin hazır haline getirilmesi gerekir. Bu nedenle girişimci olan ve gerekli hazırlığını yaparak projesini hazırlayan kişiler KOSGEB desteğinden faydalanabiliyorsunuz. KOSGEB desteklerini alabilmeniz için eğitimini almanız gibi nedenleri sizlere daha önceki yazılarımızda açıklamıştık. Burada da solucan gübre üretim sertifikanızı almanız gerekecek ve onaylandığı takdirde karşılıksız 50 bin liraya kadar, geri ödemeli olarak ta 100 bin liraya kadar hibe kredilerden faydalanabiliyorsunuz. Burada donanımsal ürünleri alabilmeniz için destek sağlanırken, kapalı alanı kiralamanız halinde kira desteklerinden de faydalanmanın mümkün.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir