Çiftçilikle uğraşan, özellikle Akdeniz’e kıyı kesimlerinde faaliyet gösteren örtü altı tarım yetiştiriciliği yapan kişiler de istekleri dahilinde sera kredileri kullanarak kendilerini geliştirebilmektedir. Sera kredisi veren bankaların şartları ve kredi limitleri değişkenlik göstermektedir.
Sera kredileri, hali hazırda seracılık yapan ve işi geliştirmek isteyen kişilere ya da sera kurarak yatırım yapmak isteyen kişilere verilmektedir. Sera kurmak veya var olan serayı geliştirmek için farklı krediler bulunmaktadır.
KOSGEB’ten Sera Kredisi
Sera için kredi başvurusunda bulunabilmek için öncelikle çiftçilik belgenizin olması, yeni yapmak istediğiniz bir sera için bu krediyi kullanmak istiyorsanız fatura bilgileri ile başvurmanız gerekmektedir. Sera kredileri için KOSGEB ve BEBKA’nın yanı sıra bankalara da başvuru yapılabilmektedir.
KOSGEB sera kredisinin bir kısmını hibe olarak alabilirsiniz. Ancak bu, sizin projenizin KOSGEB şartlarına uymasına göre değişiklik göstermektedir. Ziraat Bankası aracılığıyla bu krediye başvurabilmek için bir dekar büyüklüğünde bir sera yapmanız ya da sahip olmanız gerekmektedir. Kurumların sera kredisi için izledikleri yollar farklı olup bunlardan hangisinin size daha uygun olduğuna karar verdikten sonra gerekli işlemlere başlayabilirsiniz.
Sera Kredisi Veren Bankalar
Türkiye’de hizmet veren birçok banka, seracılığı desteklemek amacıyla kredi sunmaktadır. Kredi şartları ve limiti değişkenlik göstermekle birlikte seracılıkla uğraşan kişiler bu kredilerden birini seçebilmektedir.
İş Bankası Seracılık Kredisi
İş Bankası örtülü meyve ve meyve yetiştiriciliği yani seracılık alanında faaliyet gösteren veya sıfırdan inşa etmek isteyenler için kredi imkanı sunmaktadır.
İş Bankası sera modernizasyon kredisi şartları ve detayları aşağıdaki gibidir:
- Seranızın elektrik, sulama, gübre, işçilik, ısıtma giderleri, malzeme tedariği ve ilaç gibi masrafların karşılanmasına yönelik,
- Seranıza yapacağınız yatırıma özel ısıtma sistemleri, ışıklandırma, klima sistemi, demir, naylon veya cam gibi harcamaların finansmanına yönelik kredi sunmaktadır.
- Yeni yatırımlar için 60 ay, hali hazırda olan seralar için ise 24 ay vadeli krediler sunulmaktadır.
- Ödemeleri senedir bir olacak şekilde esnek şekilde veya çok sayıda taksitler ile gerçekleştirebilirsiniz.
- Yatırım Teşvik Belgesi olan kişiler vergi avantajından yararlanabilmektedir.
- Çiftçi Kayıt Sistemi veya Ziraat Odası Çiftçi Belgesi olması zorunludur.
İş Bankası seracılık kredisi başvuruları şubelerden, mobil ve internet bankacılığından yapılabilmektedir.
Ziraat Bankası Seracılık Kredisi
Ziraat Bankası seracılık alanında faaliyet gösteren çiftçileri kredi ile desteklemektedir. Çiftçiler sigorta, bakım – onarım, demirbaş alımı, pazarlama, yakıt, ilaç, gübre ve tohum gibi konular için işletme kredisi; sera yatırımları için ise yatırım kredisi alabilmektedir.
Ziraat Bankası sera işletme kredisi için şubelere başvuru yapılmalıdır.
Garanti Bankası Seracılık Kredisi
Garanti Bankası bitkisel üretim kredileri kapsamında sera kredisi sunmaktadır. Yeni sera yapanlar veya mevcut seraların bakımlarını gerçekleştiren kişiler bu krediden yararlanabilmektedir. Modern örtü altı tarımına yönelik yapılan yatırımların %75’i kadar kredi tesis edilebilmektedir.
Garanti Bankası seracılık kredisi için şubelerden, mobil ve internet bankacılığından başvuruda bulunabilirsiniz.
QNB Finansbank Seracılık Kredisi
QNB Finansbank, sera yatırım kredisi başlığı altında örtü altı tarımla uğraşanlara yönelik kredi sunmaktadır. Mevcut seralarını modernize etmek, büyütmek veya sıfırdan sera inşa etmek isteyenler bu krediden yararlanabilmektedir. Seranın sulama ve ısıtma sistemleri, tadilat ve bakım işlemleri, sera kurulumu, toprak ıslahı gibi giderler bu sayede finanse edilebilmektedir.
QNB Finansbank seracılık kredisinin özellikleri aşağıdaki gibidir:
- Ödemeler 1, 3, 6 veya 12 ayda bir olarak belirlenebilmektedir.
- İpotek gösterilen kredilerde vade oranı maksimum 120 ay olarak belirlenmiştir.
- QNB Finansbank seracılık kredisi, yatırım sonucu çıkan maliyetin %75’ini karşılamaktadır.
QNB Finansbank seracılık kredisi için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:
- Kimlik fotokopisi
- Kontrollü Örtü Altı Kayıt Sistemi belgesi
- Çiftçilik belgesi
- Sera yeni yapılacak ise ekspertiz raporu
- Sera yeni yapılacak veya tadilat görecekse faturası
Vakıfbank Seracılık Kredisi
Vakıfbank, yeni sera kurmak veya var olan serayı modernize ederek büyütmek isteyenlere kredi imkanı sunmaktadır. Krediye hızlı şekilde ulaşırken ödemeleri hasat döneminize uygun şekilde planlama imkanınız da bulunmaktadır. Sera İşletme Kredisi için sizlere en yakın Vakıfbank şubesine başvurabilirsiniz.
Akbank Seracılık Kredisi
Akbank, mevcut seranın genişletilmesi ya da bakımının yanı sıra yeni sera kurulumu amacıyla da finansman desteği sunmaktadır. Akbank seracılık kredisinde kişiler 84 aya kadar vade imkanı ile ödemelerini yapabilmektedir. Ayrıca ödemeleri aylık taksitlerle veya hasar döneminde yapma imkanı da bulunmaktadır.
Yapı Kredi Seracılık Kredisi
Yapı Kredi Bankası, seracılık kredisi başlığı altında destek sunan bir diğer bankadır. Seracılık ile uğraşan üreticilerin cam veya plastik örtü, ilaçlama, gübre, fide alımı gibi ihtiyaçları bu finansman desteği ile karşılanmaktadır. 12 aya kadar vade imkanı sağlanırken kredi borcunuzu tek seferde veya sade sonunda ödeyebilirsiniz.
Örtü altı üretim yani seracılık ile uğraşan üreticiler, yeni sera inşa etmek ve mevcut serayı genişletmek ya da modernize etmek için de Yapı Kredi seracılık kredisinden yararlanabilmektedir. Sera Yapım Kredisi başlığı altında sunulan bu kredide 1, 3, 6, 12 aylık vadelerle ya da hasada uygun esnek şekilde geri ödeme yapılabilmektedir. Maksimum vade süresi ise 60 aydır.
Albaraka Türk Seracılık Kredisi
Var olan seranın modernizasyonu, bakımı veya yeniden sera yapımı gibi işlemlerde Albaraka Türk Bankası’ndan seracılık kredisi alınabilmektedir. Seracılık finansmanında 48 aya kadar vade imkanı sunulmaktadır.