Alınan hizmet ve değere istinaden, hizmeti alan kişinin borçlu olduğunu gösteren, üzerinde ödeme tarihi, borcun rakam ve yazıyla yazıldığı ve borçlunun imzalarının olduğu belgeye senet denir.
Kredi kartının yaygınlaşmadığı 90’lı yıllarda, özellikle uzun dönemli alışverişler için kullanılan senet, en yakın kırtasiyelerden temin edebileceğiniz bir belgedir. Senedin geçerli olabilmesi için Damga Pulu yapıştırılarak imza üzerine ve yan tarafına atılarak, senet sahibi insanlar bu işlemi komisyonlar karşılığı bankalara devrederek işlem yaparlardı.
Kredi Kartının ortaya çıkması ve yaygınlaşması ile bir bakıma tarihe karışan senet ile hâlâ işlem yapan ticari firmalar bulunmaktadır.
Senet Ne Zaman İcraya Verilir ?
Senetle borç veren veya ürün satan kişiler “senet ne zaman icraya verilir?” sorusunun cevabını merak etmektedir. Ödenmeyen bir senediniz varsa, noter ile protesto yolladıktan sonra veya bankaya verdiyseniz verdikten sonra icraya verebilirsiniz. Eğer bankaya vermediyseniz veya noterden protesto yollamadıysanız ödeme tarihinden sonra icra takibi başlatılması için başvuru yapabilirsiniz.
İcra takibi başlatabilmeniz için senette zorunlu alanların yazıyla doldurulması gerekir. Eğer bu zorunlu alanlar yazıyla doldurulmazsa icra takibi başlatılamaz. Zorunlu şartlardan bir diğeri ise kişinin bu senedi imzalayarak borç altına girdiğinin açıkça belirtilmesi gerekir. Senette son ödeme tarihi yani vadesi belirtilmeli. Bu şekilde kişi borcunun en son ne zaman ödemesi gerektiğini bilecektir. Eğer senedin bu kısmı boşsa senet istenilen zamanda icra takibine konulabilir. Senet hazırlanırken senedin düzenlenme yerinin de belirtilmesi gerekir. Eğer belirtilmezse borçlunun ikametinde düzenlendiği kabul edilir. Senette borçlu olan kişinin imzası olmak zorunda eğer kişinin imzası olmazsa senedin hiçbir hükmü olmayacaktır.
Sonuç olarak senedin icraya verilme zamanı alacaklının inisiyatifine kalmış bir durum olarak karşımıza çıkar. Ödemenin yapılmadığı, süre geçimi ile borçlu alacaklıya protesto gönderir ve borcun ifasını talep eder.