Bir hevesle satın aldığınız dairenin içerisinde kiracı bulunduğunda, bir çok ev sahibi kiracıyı nasıl çıkaracağını bilememekte ve ne yapacağını şaşırır bir durumla devlet kurumlarının kapılarını aşındırmaktadır. Aslında kiracınızı evinizden çok basit bir şekilde çıkarabileceğiniz zamana ihtiyacınızı vardır.
Satın aldığınız kişi evi kiraya vermişse ve kontrat imzalamışsa yasal olarak kontratın bitişine kadar kiracı evde kalabilir. Siz satın aldığınıza göre kiracı ile anlaşarak yeni kontrat yapabilir, kirayı uzatabilir ve kira bedelinde artış sağlayabilirsiniz. Satın almadan önce kiracı size söz vermiş olabilir ve evi boşaltacağını beyan etse de satış işlemi bittikten sonra bazı mazeretler ile evi boşaltmaz ve kira bedelini ödemekten imtina ederler.
Satın alınan evde kiracı varsa ne olur?
Satın almayı düşündüğünüz dairenin içinde kiracı var ise bazen bu durum yeni ev sahibi olanlar için ciddi problemler oluşturuyorlar. Yeni aldıkları evin içindeki kiracıyı bir türlü çıkartamıyorlar ve belki de kendileri de mağdur duruma düşüyorlar. Bunun olmasını engellemek için satın almayı düşündüğünüz dairenin içinde kiracı var ise tapuyu devir aldığınız günden bir ay içerisinde resmi bir ihtarname göndererek altı aylık yasal sürecin sonunda kiracınızı yeni aldığınız dairenizden çıkartabilirsiniz. Aksi takdirde kiracının önceki daire sahibi ile yaptığı kira sözleşmesini kabul ettiğiniz var sayılır ve kira kontratı bitene kadar kiracı dairenizde oturabilme hakkına sahip olur.
Mevcut kiracı söz ile evden çıkacağını beyan etmişse ve çıkmazsa kira bedelini dahi tahsil edemeyebilirsiniz. Bunun için mutlaka ihtarname çekerek yasal olarak bütün güçlerinizi elinize geçirmeniz gerekmektedir.
Yasal süreçlerin haricinde yeni aldığınız dairenizdeki kiracı ile konuşarak da anlaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarda kiracılar yeni ev sahiplerinden taşınmaları karşılığında nakliye parası gibi paralar istemektedirler. Bu şekilde anlaşmanız durumunda bu anlaşmanızı bir kâğıda dökerek şahitler huzurunda karşılıklı imzalamanız gerekmektedir. Yapmadığınız takdirde kiracı yeni ev sahibi tarafından mağdur edildiğini söyleyerek hakkınızda dava açabilir ve mağduriyetinin giderilmesi için sizden tazminat alabilir.
Bazı büyük kentlerde evi satan sahipleri ve vekalet verdikleri emlakçılar üzerinden çeşitli bahaneler ile ev sahipleri mağdur edilmektedir. Ev sahibi suçu emlakçıya atarken, emlakçı ev sahibine atar ve kiracı ise ikisine birden atarak hem kira ödemekten kaçınır hem evden çıkmazlar.