Posblokecozme
posblokecozme

POS bloke çözümü, iş yerlerinde POS cihazı kullanıldığı için çok fazla ihtiyaç duyulan bir işlemdir. POS cihazlarının,

  • Ertesi gün,
  • Blokeli olmak üzere iki farklı çalışma ödeme yöntemi vardır.

İş yerleri POS cihazları kullanılarak, kredi kartı ya da banka kartı ile ödeme aldıkları zaman bunu belli bir komisyon karşılığında ertesi gün tahsil edebilecekleri gibi, belirli bir bloke sonunda herhangi bir komisyon ödemeden tahsil işlemini gerçekleştirebilirler. POS bloke çözümü denilince akla belirli bir bloke sonunda herhangi bir komisyon ödemeden tahsil işlemi olan blokeli yöntem gelmelidir.

Bankalar, müşterileri için blokeli POS hizmeti sunarlar ve bu durumda işyerinden herhangi bir komisyon alınmaz. Komisyon ödemek istemeyen iş yerleri, kredi kartı ile çekilmiş olan tutarı belli bir süre bankada tutmak için beyanda bulunmaları sonucunda ödemelerini banka ile yapılan anlaşma kapsamında belirlenen süre sonunda alırlar. Bankalar tarafından sunulmuş olan bloke gün sayısı 30 ile 60 gün arasında değişkenlik göstermekle birlikte, POS bloke çözümü ise, vade süresinin bozdurularak paranın erken çekilme işlemine verilen addır.

Pos bloke ve çözümü ile i̇lgili bilgiler

POS Bloke Hesap Nedir?

POS bloke hesap, bankalarla blokeli olarak çalışan üye iş yerlerinin bloke süresince bekleyen cirolarına verilen addır. Limit belirleme banka ile imzalanan anlaşma koşullarında belirlenmiş olup, bloke sürecince hesap banka tarafından koruma altına alınır. Üye işyerleri ile bankalar arasında,

  • Komisyonlu
  • Komisyonlu ve blokeli ( %2 komisyon ve 20 gün blokeli)
  • Blokeli ( 30 gün ile 60 gün arası) olmak üzere 3 farklı çalışma şekli bulunmaktadır.

Üye işyerinde alışveriş gerçekleştikçe anlaşma kapsamında bloke gün sayısı kadar üye işyeri POS bloke hesabında bekletilerek, bloke günü dolduğu anda üye işyeri cari hesabına blokede bekletilen limit aktarılır.

POS Bloke Çözüm Nedir?

POS bloke çözüm, tek çekim ya da taksitli işlemlerde üye işyerlerinin blokede bekleyen POS alacaklarının vadesi beklenilmeden belli bir komisyon karşılığında nakit olarak kullanılabilmesi işlemidir.

Üye işyeri acil olarak nakde sıkışırsa;

  • Öncelikle erken bloke çözümü için bankaya talebini yazılı olarak iletir.
  • Banka tarafından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra uygun görülmesi durumunda bloke çözüm komisyonu belirlenerek, üye işyerinin talebi cevaplandırılarak komisyon iletilir.
  • Üye işyeri de komisyon oranını kabul ederse, bloke çözüm komisyonu ile birlikte bloke çözüm talebi dikkate alınarak, bloke çözüm süreci tamlanır. Belirlenen komisyon tutarı kesildikten sonra üye işyerinin cari hesabına kesintiden sonra kalan tutar aktarılır.

POS Bloke Çözme Dilekçesi

POS bloke çözme dilekçesi üye iş tarafından çalıştığı banka adına yazılan ve erken bloke çözümü talebinde bulunmak için yazılan bir dilekçedir. Bankalar, bu gibi işlemler için bankaları tarafından hazır sunulan formları da sizin için sunabilir. Bu formları imzalamanız sonucunda POS bloke çözüm işlemini başlatabilirsiniz. Bankalar bu durumda bloke çözüm ücretleri ve komisyonları hakkında üye işyerini bilgilendirir ki bu oran bankalar arasında farklılık göstermektedir.

POS blokesinde birikmiş tutarın çözülüp hesaba aktarılması ertesi gün komisyonlarından daha yüksek bir orandadır ve bunun için acil bir durum olmadığı sürece POS bloke çözme işlemine yönelik bankaya talepte bulunmamak gerekir.

Pos bloke ve çözümü ile i̇lgili bilgiler

POS Bloke Çözümü Nasıl Yapılır?

POS bloke çözümü için farklı yollar kullanılabilmektedir. Bu yöntemlerden herhangi birini kullanarak, paranın aynı gün hesaba geçmesi sağlanabilir. Ama banka bu durumda belli bir komisyon talep edecektir. Çözüm masrafı adı altında alınan komisyon % 2 ile % 3 arasında değişkenlik gösterir.

POS bloke çözümü sırasında sunulan komisyonu kabul etmeniz durumunda şubeden blokeli alacaklarınızı peşin bir şekilde alabilirsiniz. Bankaların bazıları hazır formlarla bu talebin başlatılmasını sağlarken bazıları da internet ya da mobil bankacılık üzerinden bu işlemin gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bankanın internet bankacılığı bölümüne giriş yaparak, POS bloke işlemini başlatıp, istediğiniz paranın nakit olarak hesabınıza aktarılmasını sağlayabilirsiniz. İşlemi onaylamadan önce kesilecek tutar sonucunda hesabınıza geçirilecek net tutar konusunda bilgilendirme yapılır ve kabul ederseniz işlem gerçekleştirilerek, paranız hemen hesabınıza yatırılır.

Bloke POS çözümü için kullanılabilecek bir diğer yöntem ise, talimat yöntemidir. Bankaya hitaben yazdığınız bir dilekçe sayesinde POS Bloke hesabınızda bulunan tutarın cari hesabınıza aktarılmasını talep edebilirsiniz. Bu dilekçeyi mail ya da faks ile iletebileceğiniz gibi elden çalıştığınız şubeye de teslim edebilirsiniz. Banka personeli dilekçe ile yaptığınız başvuru üzerine sizi arayarak, komisyon hakkında bilgi vererek kabul etmeniz durumunda sisteme gerekli giriş yapıldıktan sonra paranız cari hesabınıza hemen aktarılır.

POS Bloke Gün Sayısı

Bankalar, müşterilerine özel blokeli POS hizmeti sunduğu zaman herhangi bir komisyon talebinde bulunmazlar. Bunun için kredi kartı ile yapılan alışveriş bedellerinin belli bir gün bankada tutulmasını üye iş yerinin talep etmesi gerekir. Bunun üzerine banka ile yapılan anlaşma kapsamında vade belirlenir ve vade sonunda herhangi bir komisyon kesilmeden üye iş yerinin alışveriş bedelleri hesabına aktarılır.

Bankaların uyguladıkları POS bloke gün sayısı 30 ile 60 gün arasında değişmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir