Bu makalemizde kamu ve özel sektörde çalışanların Bireysel Emeklilik Sistemine Otomatik olarak üye olacaklarını, üyeliğin ne zaman başlayacağını, üyelik ile ilgili kesintiler hakkında bilgi vereceğiz. BES olarak bilinen kişinin kendi emeklilik fonunu oluşturduğu emeklilik sistemi özel primler yatırma yolu ile gerçekleşir. Birçok sigorta şirketi ve banka BES imkanı sunmaktadır. BES sistemin katılmak için 18 yaş sınırı gözetilmemektedir. Bu yüzden çocuklarınız için BES başlatabilir ve geleceklerini şimdiden kurabilirsiniz.
Devlet BES sistemine oldukça teşvik ve destek vermektedir. Bu sistem ile emeklilikte rahat etmek mümkün. Her ay düzenli olarak belirlenen primin BES sisteminizin bulunduğu kurum veya kuruluşa ödenmesi ile sisteme dahil olmak mümkündür. BES fonunuzu bulunduğunuz banka veya sigorta şirketinden farklı bir kuruma taşımanız mümkündür.
Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi
2022 yılı itibari ile çalışan sayısı 30 Milyonu geçmiştir. Ülkemizde Ocak 2017 tarihinden itibaren, kamu ve özel sektörde çalışanlar bireysel emekliliğe otomatik olarak dahil edilecek.
Bir çok koşulunun netleşmediği ve yeni yasal düzenlemelerin yolda olduğu Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)’e 45 yaşını geçmemiş kamu ve özel sektördeki çalışanlar otomatik olarak katılacaklar. Herhangi bir BES’e üye olsanız dahi bu sisteme tekrar üye olacaksınız.
BES’ten 2 ay içerisinde cayabilir ve çıkabilirsiniz. Cayma süresi olan 2 ay içerisinde şirketler katılımcıya zarar ettiremeyeceğinden katılımcılardan kesilen paranın fonlarda tutularak risksiz bir biriktirme yöntemi uygulanması bekleniyor. Sistemden çıkmadan devam edenlere 1.000 TL katkı payı ödenecek. Yatırılan ücret üzerinden Aylık % 25 oranında devlet katkısı bu sistem ile üye olanlara da sağlanacak.
Otomatik olarak BES’e üye olanların hesabından % 3 oranında fon işletim gideri kesilecek olup; bu oran çalışanların maaşlarından kesilecek. % 3’lük bu kesinti posta, işletim gibi masraflarda kullanılacak. Asgari ücretliden yıllık 592,00 TL BES kesintisi yapılması beklenirken, 3 TL fon işletimi için aylık ücret kesintisi yapılacak. Ancak çalışan işverene müracaat ederek kendisinden kesintinin daha yüksek olmasını talep edebilir.
Cayma süresinden sonra BES sistemine üyeliğini devam ettirenler 3 yıl dolmadan devlet katkısına hak kazanamadıkları gibi, 3 yılın sonunda ayrılacaklar devlet katkısının % 15’ini hak ediyorlar. 6 yıllık devlet katkısı % 35, 10 yıllık devlet katkısı ile % 60 oranında olacak. 10 yıl sistemde kalarak 56 yaşını dolduran katılımcılar devlet katkısının % 100’ünü hak ediyor.
BES’e üyelik için işverenler sadece Hazine Müsteşarlığınca uygun görülen emeklilik şirketleri ile anlaşabilecek. Eğer çalışanlar işyeri değişikliği yaparlarsa yeni iş yerindeki BES şirketine birikimleri aktarılarak devam edecek.
Konu hakkındaki sorularınızı aşağıda bulunan yorumlar bölümünden sorabilirsiniz.
Bireysel emeklilik bize ne getirir. Kazançlı olurmuki
Finans kuruluşları bunun kazançlı olacağını belirtiyor. Aynı zamanda ekonomiye sıcak para girişine sebep olacak. Zamanla göreceğiz.
2800 lira maaş alıyorum. Kesinti ne kadar olacak benden