Hayatımızın en acı durumlardan birisi olan yakınlarımızın kaybedilmesi ile özellikle çalışan aile reislerinin hayatının son bulmasıyla geride kalan birinci derece yakınlarına maddi olarak sigorta tarafından karşılanan yardımlar söz konusudur.
Ölüm Aylığı
Ülkemizde merak edilen sorulardan birisi de “ölüm aylığı nedir?” sorusudur. Ölüm aylığı vefat eden bir sigortalının ardında bıraktığı hak sahiplerine bağlanan emekli aylığı demektir. Ölüm aylığı almanın bazı şartları vardır. Yani her vefat eden sigortalının geride kalan hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanmaz gerekli şartları taşıması beklenir.
Ölüm Sigortasında Hak Sahiplerinin Hakları Nelerdir?
Ölüm sigortası olan kişinin hak sahiplerine bazı yardımlar yapılır. Bu yardımlar şu şekildedir:
– Vefat eden kişinin geride kalan hak sahiplerine (eş, çocuk, anne ve babasına) ölüm aylığı bağlanır.
– Eğer vefat eden kişi yeterli günü tamamlamadıysa ödeme toptan yapılır.
– Kişinin kız çocuğu carsa çeyiz yardımı denilen evlenme ödeneği verilir.
– Cenaze ödeneği denilen cenaze yardımı yapılır.
Ölüm Aylığının Bağlanması İçin En Az Kaç Gün Gerekli?
Vefat eden kişinin geride bıraktıklarına ölüm aylığı bağlanabilmesi için en az 1.800 gün yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin ödenmiş olması gerekir. Bu Bağ-kur ve Emekli Sandığı için geçerlidir.
Ölen kişi SSK’lıysa borçlanma süreleri haricinde kişi en az 5 yıl boyunca sigortalı bulunmalı ve en az toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarını ödemesi gerekir. 5510 Sayılı yasa ile 10 yıl olan çalışma ve sigorta süresinde değişikliğe gidilmiştir.
Ölüm Aylığı Aylık Oranlarda Paylaşılır?
Ölen kişinin eşi Emekli Sandığına tabi olarak çalışıyor ise yüzde elli, yalnızca eşin olmasıyla yüzde yetmiş beş, bir eş ve bir yetim çocuk olması halinde eş için yüzde altmış, çocuk için yüzde otuz oranında verilir. Liste halinde açıklarsak;
- Bir eş ve İki yetim çocuklarda eşe yüzde elli, çocuklara yüzde yirmi beşer oranında
- Bir eş ve üç çocuk olursa eş için yüzde elli, üç çocuk için yüzde elli (% 100 oranını geçmeyecek şekilde)
Ölüm Aylığına Başvuru Evrakları Neler?
Dilekçe (olum-ayligi-basvuru-formu), Nüfus İdaresinden alınabilecek Vukuatlı Nüfus Kayıt örneği ve SGK’nın internet sitesinden alınabilecek olan Kimlik Araştırma Belgesi ve vefat eden kişinin vefat etme raporları ve defin belgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne şahsen başvurabilirsiniz.