En eski ödeme yöntemlerinden biri olan çek ve senet karşılığı ödeme, geliştirilen birçok ödeme kanalına rağmen hâlâ devam etmektedir. Ancak dijital ortama geçilmesine rağmen çek ve senetler yeni teknoloji uygulamalarında yerini alabildi mi, varlığını sürdürebilecek mi gibi sorularınız bulunabilir.
Ödenmeyen Çek Senet Kayıtları Sorgulama
Bazı ödemeler yapıldığı sırada kişiler çek veya senet kullanarak ödeme yaparlar. Bu verilen çek ve senetlerin ödemelerinin belirli ödeme günleri vardır. Bu ödemeler yapılmadığı takdirde kişi büyük problemler yaşayabilir hatta çeki protesto edilerek bir daha çek yazması engellenebilir. Çek ve senedi ödemeyen kişilerin cezaları hapis cezasına kadar gidebilir. Bu durumlarla karşılaşmamak için kişi mutlaka verdiği tarihte çekini ödemesi gerekir.
Ticaret yapılacağı sırada eğer yüksek miktarda bir çek yazıldıysa firma veya kişinin bu çeki yazan kişiyi soruşturmasında fayda var. Bunun için kişinin ödenmeyen çek kayıtlarını sorgulayabilirsiniz. Ödenmeyen çek ve senet kayıtlarının sorgulanma işlemi bankalar aracılığıyla yapılır. Bir kişi çek veya senedini ödemediği zaman Merkez Bankası tarafından bu ödenmeyen çek veya senet kayıt edilir.
Eğer çekin tarihi geldiyse ve çekin parası yetmediyse bu tarz çeklere karşılıksız çek denmektedir. Bir çek karşılıksız çıktığı takdirde çeki yazan kişinin veya firmanın ticari puanında gerileme görülür ve çeki ödeyene kadar çek yazamaz. Hatta bu konuda çeki karşılıksız çıkan kişi icra takibi dahi başlatabilir.
Ödenmeyen Çek Kayıtlarını Sorgulama
Türk Ticaret Kanunu’nda yerini alan çek için gerekli düzenlemeler yasal olarak yapılmış durumda. Zamanla yapılan değişiklikler ile gündeme gelse de, hâlâ kullanan ticari firmalar bulunmakta. Çeki düzenleyen kişi olan Keşideci, çekin bedelini ödeyecek banka muhatap, çekin bedelini tahsil edecek kişi ise hamil olarak işlem yapar.
Çek ödemelerinde muhatap banka ve banka şubeleri olduğuna göre, kişilerce verilmiş çeklerin ödenip ödenmediğini dijital sorgulama ekranı bulunmamaktadır. Ancak bu sorgulama ilgili banka ve şubelerinden sorgulanır ve gerekli bilgiler alınır.
Karekodlu Çek Sorgulama
Özellikle son dönemlerde artan dolandırıcılık, sahtecilik ve karşılıksız verilen çekler ile ilgili olarak bankaların oluşturduğu Kredi Kayıt Bürosu yeni bir tasarıma imza atarak Karekodlu Çek Sistemini devreye soktu. 2015 Haziran ayından itibaren yürürlükte olan karekodlu çek ile alışverişlerin daha güvenli hale getirilmesi, ticareti hızlandırma ile birlikte cep telefonlarına yüklenecek uygulama olan Findeks Mobil Uygulama ile gerekli sorgulamanın yapılabilmesinin yolu açıldı. Karekod sayesinde verilen çeklerde oynama, silinti veya kazıntı yapılmasının önüne geçilmiş oluyor.