2 1
2 1

Banka hesaplarını düzenli takip eden banka müşterileri tarafından rahatlıkla görülebilen masraf türü olan MKK işlem ücreti ile ilgili çok fazla bilgi sahibi olunmamakla birlikte ‘’Merkezi Kayıt Kuruluşu’’nun kestiği bir ücret olması nedeniyle adını kuruluşun baş harflerinden almaktadır. Merkezi Kayıt Kuruluşu ise, Sermaye Piyasası Kurulu’nun kayıtlarını tuttuğu sermaye piyasası araçları için Türkiye adına Merkezi Saklama Kuruluşu olarak tanımlanabilmektedir.

Yatırım yapmak isteyen yatırımcılar bankaların güvenilir olduğunu düşünmesi nedeniyle bankaları daha çok tercih ederken, bankalar üzerinden yatırım fonları başta olmak üzere devlet iç borçlanma senetleri ve özel sektör borçlanma araçları alınıp satılabilmektedir. İşte ülkemizde faaliyet gösteren bankalarda yatırım hesapları bulunan kişilerin yatırım fonlarını, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DIBS)’ni ve Özel Sektör Borçlanma Araçları (ÖSBA)’nı saklamayı sağlayan Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun verdiği hizmete karşılık yaptığı kesintiye MKK işlem ücreti adı verilmektedir.

MKK İşlem Ücreti Hesaplardan Neden Tahsil Edilir?

Aylık, üç aylık ya da yıllık periyotlarla bankada bulunan hesaplarınızdan kesilen fon alış satış işlemleri, hisse senedi ve devlet tahvili ile repo gibi yatırım ürünlerinin kullanılması durumunda Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından bankaya çıkarılan ve banka tarafından hesaplarınıza yansıtılan MKK işlem ücreti, saklama işlemi nedeniyle yatırım hesabınızı kullanma periyodunuza karşılık borç olarak hesabınıza yansıtılmaktadır.

Mkk i̇şlem ücreti nedir?
Merkezi kayıt kuruluşu

MKK İşlem Ücreti Ödememek Adına Ne Yapılabilir?

MKK işlem ücreti ödemek istemiyorsanız, yatırım hesaplarını kullanmamanız durumunda herhangi bir borç hesabınıza yansıtılmayacaktır. Ama genel anlamda elimize geçen küçük bir parayı bile değerlendirmek için yatırım yapmayı tercih ederiz ve yapılan yatırım işlemlerinden kaynaklı olarak da MKK işlem ücreti ödemek zorunda kalırız ama yapılan yatırım işlemlerinden banka bir gelir elde ediyorsa, kesilen bedelin iadesi adına banka şubesi ile iletişime geçebilirsiniz.

MKK İşlem Ücretinin Yasal Dayanağı Var Mıdır?

MKK işlem ücreti 13.05.2011 tarihli ve 552 sayılı Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genelgesi kapsamında alınmaktadır. Merkezi Kayıt Kuruluşu hizmet sunduğu için bankalar ve aracı kurumlarda bulunan müşteri yatırım hesaplarından Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Komisyon Tarifesi ve Uygulama Esasları’nı dikkate alarak kesinti yapmaktadır.

MKK İşlem Ücreti Ne Kadardır?

MKK işlem ücreti farklı kalemler adı altında alınmakta olup, kesilen işlem ücreti hesap türüne ve yapılan işleme göre değişkenlik göstermektedir.

Sicil Açma Ücreti

Merkezi Kayıt Kuruluşunda adınıza ilk defa sicil oluşturuluyorsa 10,88TL dir. Bu ücret yatırımcı blokajı ve ücretsiz bilgilendirme benzeri hizmetlerden yararlanmasının karşılığı olarak alınır. Bu hizmetlerden tekrar şifre talep etmeniz durumunda aynı ücret tekrar yansıtılır.

Hesap Açma Ücreti

MKK da açılan her hesap başına 3,47TL ücret alınır. Aynı gün içinde açılıp kapatılan hesaplar için ücret alınmaz. Yurtdışında yaşıyorsanız ve bilgilendirme istiyorsanız posta ile şifreniz gönderilir. Gönderilen kargo ücreti size yansıtılır.

Hesap Bakım Ücreti

1000 TL üzeri olan yatırım hesaplarınızda günlük 0,021 TL bakım ücreti alınır. DIBS, ÖSBA ve yatırım fonu hesap bakım ücreti saklama bakiyelerinin günlük piyasa değeri 100 TL ve üzeri olması durumunda % 5’lik BSMV ücreti dahil 0,00735 TL ücret aylık olarak kesilmektedir. Piyasa değeri hesaplaması sırasında da yatırım fonu pay fiyatı belirlenirken ilan edilen son fiyat geçerli olmaktadır.

Alım Satım Ücretleri

Alım/satım işlmelerinde de MKK işlem ücretleri alınmaktadır. Yatırım fonu için hesaplanırken; işlem sayısı x 0.015 TL + % 5 BSMV olacak şekilde ücret alınırken, ÖSBA için hesaplaması; kayıt Sayısı x 0.02 TL + %5 BSMV şeklinde yapılmaktadır. Üye içi işlem DIBS hesaplaması da; işlem sayısı x 0.015 TL + %5 BSMV şeklinde yapılmaktadır ve alım/satım işlemi de aylık olarak tahsil edilmektedir.

Mkk i̇şlem ücreti nedir?
Mkk ücretleri

Saklama Ücretleri

A Tipi yatırım fonları için saklama MKK işlem ücretleri; (Pay Adedi x Pay Fiyatı) x % 0.005 komisyon + %5 BSMV ücret alınırken, komisyon yıllık olarak alınmaktadır.

B Tipi yatırım fonları için saklama MKK işlem ücretleri; (Pay Adedi x Pay Fiyatı) x % 0.01 (yıllık) + %5 BSMV ücret alınırken, komisyon yıllık olarak alınmaktadır.

DIBS ve ÖSBA anapara için saklama MKK işlem ücretleri; (Nominal Değer x % 0.01)+ % 5 BSMV ücret alınmaktadır.

DIBS ve ÖSBA kuponlar için saklama MKK işlem ücretleri; (Nominal Değer x % 0.001)+ %5 BSMV ücret alınmaktadır.

Borçlanma Araçları, Anapara ve Kupon İtfası ÖSBA için; (Nominal Değer x % 0.01) + %5 BSMV ücret alınmaktadır. MKK işlem ücretleri nominal değer ve oran üzerinden itfadan sonra tahsilat yapılmaktadır. Oranlar yıllık olmamakla birlikte aylık olarak belirlenmektedir.

MKK Ücreti Ne Zaman Kesilir ?

Yukarıdaki işlemlerden herhangi birini gerçekleştirdiğinizde bu ücretler sizden kesilmektedir. Yatırım hesabı ile ilgili bir işlem yaptığınızda MKK ücreti kesilir.

MKK İşlem Ücreti Geri Alınabilir mi?

Hesaplarınızı kontrol ederken MKK işlem ücretleri kesildiğini fark ederseniz, hesabınızın bulunduğu bankanın genel merkezine iadeli taahhütlü dilekçe yazarak başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurunuza karşılık red cevabı almanız durumunda yaşadığınız il ya da ilçede bulunan Tüketici Hakları Hakem Heyetleri’ne başvuru yapabilirsiniz.

E-cas uygulamasına yatırımcı olarak kayıt yaptırmanız durumunda yaptığınız tüm yatırımları ve MKK işlem ücretleri izleyebilirsiniz. Aynı zamanda e-devlet üzerinden giriş yaparak şifre oluşturabilir ve T.C. kimlik numarası ve şifresi ile e-yönet platformuna giriş yapabilirsiniz. Ama daha önceden şifre oluşturmuşsanız, e-devlet üzerinden ilk girişi yaparken parola alanını boş bırakmanız gerekmektedir.

Her yatırım hesabı olan bankada bu ücretleri görebilirsiniz. Akbank , işbank vb bütün bankalar MKK ücreti adı altında bu ücretleri almaktadırlar.

Akbank MKK Ücreti

Akbank üzerinden yatırım hesabı açtıysanız . MKK siciliniz açıldığı için ilk sicil oluşturma ve hesap açma ücreti size yansıtılır. Yatırım hesabı açmadığınız halde bu ücretle karşılaştıysanız müşteri hizmetlerini arayıp bilgi alabilirsiniz. Akbank mkk ücreti hakkındaki şikayetleri okuduğumda FAST transferlerinde de bu ücret yansıtılmış . Para transferinde MKK ücreti adında bir kesinti olmaması gerekiyor ancak kesintiye dair tam kaynak da bulamadık . Bu konu da kesinti olduysa yorumlardan iletebilirsiniz.

İşbank MKK Şikayetleri

MKK hesabı açarken PY11-XMLHISASA8-AP-00 hatasını sıkça karşılaşabilirsiniz. Bu hata hesabınız hala açılmadığı durumlarda alınmaktadır. Aynı şekilde sıkça karşılaşılan bir diğer hata da 28-XMLHISAS44-AD-GE kimlik bilgilerinizi iletimi MKK ya halen devam ettiği için alınmaktadır. Bu hatalar anlık bir sorundan kaynaklı olabilir. Daha sonra tekrar deneyebilirsiniz.

Py07-xnkhisasa7-ap-00 hatası
Py07-xnkhisasa7-ap-00 hatası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir