Riski bulunmadan, en kolay yatırım yollarından biri olan vadeli mevduat hesabı hakkında sizlere daha önce ayrıntılı bir açıklama yapmıştık. Peki faiz kazancı sağlamak için açtırdığımız bu hesaptan sağlanacak gelirlerimiz üzerinden vergi kesilir mi? Bu makalemizde sizlere bu sorumuza cevap bulacağız.
Mevduat Getirisinden Gelir Vergisi Kesilmesi
Küçük, büyük her miktardaki birikimimizi riske sokmadan, ne kadar gelir getireceğini bilerek yatırdığımız mevduat hesaplarına; yatırım esnasında ne kadar süre ile hesapta kalacağına ve ne kadar oran ile getiri sağlanacağına dair dair bir sözleşme yapılır. Bu sözleşme ile vade başlamış olur ve yatırdığınızı ve ek kazancınızı çekebilmek için bu vadenin dolmasını beklemek zorundasınızdır.
Vadeli hesabınıza en fazla bir yıl süre ile para yatırırken bunun azami süresi ise bir ay ile sınırlıdır. Vadeli bitiminde çekeceğiniz para ile kazanacağınız üzerinden stopaj adı verdiğimiz gelir vergisi kesintisi uygulanmaktadır. Yapılacak kesinti para çekimi esnasında hesabınızdan direk yapılmaktadır. Kesilen vergi oranı vade süresine göre değişiklik gösterir ve bu kesinti oranı Türkiye sınırları içerisinde bütün bankalar ve kurumlar için aynıdır. Yeni bir yasa ile yapılan düzenlemenin ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak değişiklik yapılabilir.
Yapılan kesinti miktarları ise Türk Lirası bazında altı ay için yüzde onbeş, bir yıla kadar yüzde on iki, bir yılın üzerinde ise yüzde on olarak yapılmaktadır.
Örnek hesaplama yapacak olursak; vade sonunda kazanmış olduğunuz rakamı da bin lira olarak düşünürsek; altı ay için 150 lira, bir yıl için 120 lira, daha üzerindeki vade için ise 100 lira gelir vergisi ödemek zorunda kalırsınız.
Sonuç olarak, yapacağınız her türlü yatırım sonucu alacağınız getiriler üzerinden kesildiği gibi, vadeli mevduat hesaplarınızda ki kazançlarınız üzerinden de gelir vergisi kesintisi yapılacaktır.