LKS limiti, Limit Kontrol Sistemi tanımının kısaltılmış halidir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun yayınladığı Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik dahilinde Kredi Kayıt Bürosu, yani kısaca KKB tarafından kontrol edilen bir sistemdir.
LKS Ne İşe Yarar?
LKS’nin temel amacı, bireylerin toplamda sahip olabilecekleri kart limitlerini kontrol altında tutmaktır. Kredi kartlarının hayatımıza girdiği ilk zamanlarda herkes dilediği gibi kredi kartı başvurusunda bulunabilmekteydi. Özellikle yanıltıcı beyanlarla çok yüksek tutarda kredi kartı limitlerine sahip olan bireyler, ödeme konusunda ise çeşitli sıkıntılar yaşamaktaydı. Yakın geçmişe kadar süren bu olumsuzluk, merkezi kontrol sisteminin devreye girmesini gerekli kıldı. KKB tarafından geliştirilen sistem sayesinde bireylerin tüm bankalardan alabilecekleri toplam kredi kartı limitine sınırlama getirildi.
Sistemin ana amacı, bireylerin çok yüksek borçlanmalara maruz kalmalarını önlemek. Bu doğrultuda kullanılabilecek toplam kredi kartı limit tutarı, belirli bir sınırlamaya tabii tutulmaya başlandı. Bu sınırlama, bireylerin resmi gelirleri ile doğru orantılı şekilde gerçekleştirilerek ödenmesi güç borçların ortaya çıkması da engellenmiş oldu.
Kredi Kartı Limiti Kaç Olmalı?
Kredi kartı limiti, ilk kez sahip olunacak kredi kartında resmi gelirin 2 katı ile sınırlandırılmıştır. Yani aylık geliri 6.000 TL olan bir kişi ilk defa kredi kartı alacaksa ilk 1 yıl için en fazla 12.000 TL kredi kartı limitine sahip olabilecektir. Bu limit tek bir bankada olabileceği gibi tüm bankalardaki toplam limit şeklinde de kullanılabilir. Örneğin; maaşınız 6.000 TL ise ve ilk defa kredi kartı talebinde bulunacaksanız en fazla 12.000 TL’lik talepte bulunabilirsiniz. Bu tutar, bankanın size kati suretle vereceği limiti ifade etmez. Gelirinize ve kredi notunuza bağlı olarak daha düşük tutarda kredi kartı da tahsis edilebilir.
İlk defa kredi kartı başvurusunda bulunacakların geçmiş kredi ve ek hesap ödeme performansları da limit belirlenmesinde esastır. Bu talebe sahip bir kişinin aktif ya da kapanmış konumda bir kredisi varsa ve bu krediye ait ödemeler düzensiz yapıldıysa bu kişiye hiç kredi kartı tahsis edilmeyebilir. Eğer herhangi bir sorun yoksa bankanın en fazla 12.000 TL limit sunacağını yineleyebiliriz.
İlk kredi kartında bankalar genellikle müşterilerinin ödeme performansını görebilmek adına daha düşük tutarlı limit tahsis ederler ve bu limit genelde 500 TL ile 3.000 TL arasında olur. Müşterinin ödeme performansına göre zamanla bu limit artırılabilir.
LKS Limiti Ne Kadar?
İlk yıl için LKS limiti ne kadar? sorusunun gelirin 2 katı şeklinde yanıtlanabileceğini söylenebilir. Peki, daha önce kredi kartı kullanan ya da ilk kartı ile 1 yılı tamamlayanların durumunda ne gibi bir değişiklik olacak? Son 5 yıl içerisinde alınmış ve kapatılmış bir kredi kartı bulunan ya da aktif olarak kredi kartı kullanan biri, ilk 1 yılın ardından gelirinin 4 katına kadar toplam kredi kartı limitine sahip olabilir. Bir önceki örnekte 6.000 TL resmi geliri olan kişinin 1 yılı aşkın kredi kartı kullanımı söz konusu ise alabileceği toplam kredi kartı limiti 24.000 TL olacaktır. Bu limit tek bir bankadan olabileceği gibi farklı bankalardan da alınabilir.
LKS Limiti Nasıl Arttırılır?
LKS limitine takıldığı için istediği tutarda kredi kartı alamayanlar, LKS limiti nasıl arttırılır? Diye merak edebiliyor. Pratikte bakıldığında bu soruya birden fazla şekilde yanıt sunmak mümkün. Bu yanıtlardan ilki aylık gelirin artırılmasıdır. Aylık gelir, kişinin çalışma durumuna bağlı olarak genellikle yılın ilk ayında artırılmaktadır. Özel sektörde bu durum biraz daha farklılık arz edebilir. Aylık gelir yükseldikçe alınabilecek maksimum kredi kartı limiti de doğal olarak artmaktadır.
Aylık resmi geliri 10.000 TL olan biri ilk yılın ardından 40.000 TL’ye kadar kredi kartı limitine sahip olabilirken terfi alma, birim veya pozisyon değiştirme, yıl başı zammı alma gibi durumların birinin gerçekleşmesi halinde maaşında bir artış olacaktır. Bu kişinin maaşı 2.000 TL artarsa, 4 kat hesaplama formülü ile birlikte alabileceği maksimum kredi kartı limiti 48.000 TL’ye yükselecektir.
Kredi kartı limitini arttırmak isteyip de LKS limitine takılanların faydalandığı bir diğer yöntem de maaşı yüksek göstermektir. İş yeri ile görüşen ve maaşın daha yüksek ödendiğine dair yazılı belge alanlar, bu belgeyi bankaya ibraz etmek sureti ile daha yüksek kredi kartı limitine sahip olabilirler. Bu yöntem, kredi çekimlerinde de sıkça kullanılmaktadır.
Ek gelir beyanı da LKS limiti nasıl arttırılır? Sorusu için güzel bir örnektir. Kiraya vermiş olduğunuz bir eviniz ya da resmi olarak gelir sağladığınız bir alan söz konusu ise bu geliri bankaya yazılı olarak beyan ederek LKS limitinizi arttırabilir, böylece daha yüksek tutarda kredi kartı limitine sahip olabilirsiniz.
Kredi Kartı Limit Yükseltme Neye Göre Yapılıyor?
Kredi kartı limit yükseltme işleminde esas olan birkaç unsur mevcut. Bu unsurları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kredi notunun yeterli olması
- Kredi kartı, ek hesap ve kredi kartı ödeme performansı
- Resmi gelir düzeyi
- LKS limiti
- KKB’de mevcut olumsuz bir kaydın bulunmaması
- Haciz, icra, idari ve kanuni takip durumu
- Kişinin bankadaki toplam verimliliği
Kredi Kartı Limiti Neden Yükselmiyor?
Kredi kartı limiti neden yükselmiyor? diyen birinin kart limitinin yükselmemesi çeşitli sebeplere bağlı olabilir. Burada ilk dikkat edilmesi gereken husus, LKS limitinin yeterliliğidir. Eğer mevcut kart limitlerinizin toplamı aylık gelirinizin 4 katını aşıyorsa, limit artırım talepleriniz olumsuz karşılanabilir. Bu durumda bankanıza ek gelir beyanında bulunarak kart limitinizi güncel LKS limitiniz doğrultusunda arttırabilirsiniz.
Bir diğer önemli etken de mevcut kartlarınızdaki ödeme performansıdır. Sadece kredi kartı borcunun asgarisini ödemek sizi idari takibe ya da gecikmeye düşmekten kurtarsa da kredi notunuzu ve bireysel borçluluk endeksinizi olumsuz etkiler. Bu durumda borcunuzun tamamını ödeyerek kredi notunuzu yükseltirken bireysel borçluluk endeksinizi düşürebilirsiniz.
Bankalar, kart başvuru ve limit artırım taleplerini müşterilerinin resmi gelirlerini esas alarak gerçekleştirirler. Banka sistemindeki mevcut geliriniz eski ise kredi kartı başvurunuz ya da limit artırım talebiniz bu sebeple reddediliyor olabilir. Bu durumda yapmanız gereken, son gelir belgenizi (son maaş bordrosu vs.) bankaya ibraz etmek olmalıdır.
LKS Limit Sorgulama
LKS limit sorgulama işlemini oldukça basit bir şekilde yapabilirsiniz. Bir kâğıda ilk olarak tüm bankalardaki kredi kartı limitlerinizi, daha sonra yan tarafına da resmi gelirinizi not alın. Ardından kredi kartı limitlerinizi toplayarak alt kısma not alın. Son olarak gelirinizi ilk yıl için 2 ile, daha uzun süreli kart kullanım durumunda ise 4 ile çarpın. Alabileceğiniz en yüksek kredi kartı limiti, bu hesaplama sonrasında ortaya çıkacaktır. Diyelim ki kart limitlerinizin toplamı 12.000 TL, gelir hesaplamanızın toplamı ise 16.000 TL çıktı. Bu durumda alabileceğiniz 4.000 TL’lik daha kart limitiniz var demektir.
Alınabilecek ekstra kart limiti yeni kart başvurusunda ya da mevcut kartların limit artırımında kullanılabilir. Bunu yaparken bankaya güncel gelir belgenizi ibraz etmeyi unutmayınız.
Limit tahsis edilememiştir ne demektir?
Bankalardan kredi kartı almak istediğinizde toplam alabileceğiniz limit sınırlıdır. Örneğin tüm bankalardan alabileceğiniz limit 10.000TL olsun 2 bankadan da toplamda on bin limitli kredi kartınız varsa 3. bankadan kredi kartı aldığınız “kredi kartı limiti tahsis edilememiştir hatası alırsınız“. Yani tüm bankalardan alabileceğinizi sınırlayan bir LKS bulunmaktadır.
Kredi kartı üst limiti ne kadar?
Bu sizin maaşınıza göre değişiklik gösterir. Tüm bankalardan alabileceğiniz toplam limit maaşınıza göre sınırlandırılmıştır.
Sıfır limitli kredi kartı nedir?
Tüm bankalardan alacağınız limit dolduktan sonra yeni kredi kartı alırsanız bankalar size sıfır limitli kredi kartı tanımlar. Limitinizin yükseltilmesi için diğer bankalardaki limitinizi düşürmelisiniz.