Türkiye’de bakıma muhtaç kişilere ve diğer nakdi yardımlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılıyor. Bu yardımların aracı kuruluşları da İl müdürlükleri ile İlçelerde Kaymakamlıklar bünyesinde faaliyette bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV). Sürekli yeni düzenlemeler ile paraya ihtiyacı olan herkese elini uzatan devlet yeni uygulama ile birlikte kronik hasta olanlara aylık 1085 Lira geçici maaş ödenmesi konusunda çalışmalarına başladı. Ayrıca bu kişilere devletçe 600 Lira da sağlık harcamalarına oluşacak ek ödeme imkanı da getirilecek.
Kronik Hastalara Maaş Hangi Hastalıkları Kapsayacak
Yeni bir uygulama olan kronik hastalara maaş öncelikle kızamık ve tüberküloz hastalıklarının neden olduğu Subakut Sklerozan Pannensefalit adı verilen bir beyin hastalığı bulunanlara verilecek. Zamanla bu kapsamın genişletileceği ve diğer hastalığı bulunanlara da yapılacağı belirtiliyor.
Herkes Bu Maaştan Yararlanamayacak
Kronik hastalık maaşını alabilmek için hasta olan kişinin yaşadığı evde ikamet eden herkesin gelirinin asgari ücretin 3 te 2 sinden az olması gerekiyor ki bu maaş bağlanabilsin. Yani Asgari ücret 1603 TL olduğuna göre 967 TL’den daha az olanlar faydalanabiliyor. 2018 Yılında fakirlik sınırı diye bilinen muhtaçlık sınırı 967 TL olarak belirlendi. Bu rakamın altında geliri bulunan kişiler devletçe verilen yardımlardan faydalanabiliyor.
Nasıl Başvurulur?
Subakut Sklerozan Pannensefalit (SSPE) hastalığı ile mücadele eden kişilerin kronik hastalık maaşından yararlanabilmeleri için tabi ki sağlık kurulu raporunun bulunması önemli bir şart. Hastanelerden alabilecekleri bu raporlar ile Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine ve SSYDV na şahsen başvuru ile maaşın bağlanabilmesi için gerekli adımlar atılıyor. Hasta olan kişi kendisi başvuramayacak durumda ise yaşamış olduğu evdeki bir başka birinin yardımı ile başvuruyu gerçekleştirebiliyor.
1085 Lira Ek Ödemeyi Kimler Alacak?
Hastalara yapılacak 1085 Lira ek ödeme sınırlı sürelerde ve geçici olarak yapılacak. Tedavi görmemiş olan Tüberküloz hastası 12 ay, ilaçlı tedavi görmeye devam edenler 30 ay, menenjit hastalığı bulunanlar 18 ay, kemik tüberkülozu bulunanlar 15 ay boyunca bu maaştan faydalanabilecek.
İlgili kuruma yapılacak başvuru sonrasında kurumda görevli incelemeciler başvuru sahibinin mal varlığı ile ikametindeki kişilerin TC kimlik numaraları ile gerekli incelemeyi yaparlar. Burada başvuru esnasında inceleme yapılması için gerekli izni kuruma verildiğinden burada bir problem olmaz. Fakat aynı hanede ikamet ettiği kişilerde sigortalı bulunan varsa geliri muhtaçlık sınırının üstünde olduğundan bahisle başvuru reddedilir.
İyi gunler bnde alerjik astım piskolojik var bndan maaş alabiliyrmuyum