Günümüzde insanlar herhangi bir ihtiyaç için para bulma konusunda ilk olarak bankalara başvurmaktadır. Kredi çekecek olan insanların genellikle ilk dikkat ettikleri şey ise faiz oranlarıdır. Çektikleri para için en ucuz geri dönüşü ödemek isteyen kişiler, faiz oranlarını sık sık takip ederler. Konut kredisi, ihtiyaç kredisi ya da farklı kredileri çeken insanlar faiz oranlarının değişmesi ya da düşmesi ile kredi yapılandırması için başvurmakta ve ödeyecekleri meblağın düşmesini sağlamaktadır. Bu işlem için kredi yapılandırma yapan bankalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu yapılandırmayı yapan bankalar zamanla değişebilmektedir.
Yapılandırma ve Borç Taşıma
Kredi yapılandırma sisteminin bir diğer adı da refinansmandır. Bu sistem dönemlere bağlı olarak bankalar arası değişik kampanyalar ya da rekabet ortamı sağlanarak yapılmaktadır. İhtiyaç kredilerinde vadeler değişmez. Ancak BDDK vade sayısını yasalarla belirler. En fazla belirlenen ihtiyaç kredisi 36 aydır. Ancak zaman zaman bu vade oranlarının 48 aya ya da 60 aya çıkacağı söylenir. Böyle durumlarda birçok kişi kredi çektiği bankalarla iletişime geçer ve yapılandırma isteğinde bulunur. Ancak çalışma koşullarından ya da kişisel sorunlardan dolayı kişiler başka bankalarla çalışmak isteyebilir. Bu yüzden borçlarını başka bankalara taşıyabilirler. Bu seçimlerde ise ön plana çıkan durum en düşük faiz oranını yakalamaktır. Vadenin bankadan bankaya değişmediği durumlarda ön plana çıkan şey faiz oranlarının değişkenliği olmaktadır.
Banka Seçimi
Yapılandırmaları yapacak olan bankalar arasında kendimize en uygun olanını seçmeliyiz. Bankayı seçmede de en önemli ayrıntı faiz oranları olmaktadır. En uygun faiz oranı ve ödeme koşullarını yakaladıktan sonra bankaya giderek kredi borcumu taşımak istiyorum beyanında bulunmanız gerekir. Yaptıkları kampanyalara göre bazı bankalar borç taşıma isteklerine olumsuz cevap verebilmektedirler. Taşımaya izin vermeyen ya da kredi borcunun yapılandırmasına olumsuz cevap veren bankalara karşı verilecek en iyi cevap gerekli bilgiler ile bir dilekçe yazmak olacaktır. Kabul edilmesi durumunda bu cevabı yazılı olarak almak gerekir. Ancak olumsuz cevap gelmesi durumu da muhtemeldir. Böyle durumda en yakın tüketici hakem heyetine başvurulması gerekir. Dilekçe kabul edilmez ise başka bankalarla irtibata geçilip dilekçe sunulur.
Devlet Bankalarının Seçilmesi
Genellikle kredi yapılandırma yapan bankalar devlet bankaları olmaktadır. Borç taşıma işlemleri için en çok tercih edilen bankalar Ziraat Bankası ya da Halk Bankası gibi devlet bankaları olmaktadır. Devlet bankası olması kredi kullanan tüketicilere güven vermede en büyük etken olarak göze çarpmaktadır.