Faiz Türleri Hangileri?
Kredi ve kredi kartlarında uygulanan birçok farklı faiz türü bulunmaktadır. Kredi kartı kullanıcılarının büyük bir kısmı bu faiz türlerini bilmediği için toplam borçları giderek artmaktadır. Faizlerle birlikte artan borç ödenemeyecek duruma geldiğinde ise kişiler hakkında yasal takip süreci başlamaktadır. Yasal takip süreci başlamadan önce faiz oranlarını ve bu faizlerin hangi durumlarda uygulandığını bilmekte fayda olduğu için faiz türlerini sizler için açıkladık.
Akdi Faiz
En çok uygulanan faiz oranlarından olan akdi faiz, kişilerin dönem borcu yerine asgari ödeme tutarını yatırdıklarında uygulanan bir faiz türüdür. Örneğin, dönem borcunun 1000 TL olması durumunda kişi asgari ödeme tutarı olan 300 TL’yi ödediğinde kredi kartı borcunu bir sonraki aya aktarmış olsa da akdi faiz işletilmektedir. Akdi faiz, dönem borcundan asgari ödeme tutarı çıkarıldıktan sonra kalan tutar üzerinden uygulanmaktadır.
Dönem borçları ödendiği takdirde toplam borç tutarı ne kadar olursa olsun bu faiz işletilmemektedir. Bankadan bankaya ve kredi kartından kredi kartına değişse de genel olarak uygulanan akdi faiz oranı %2,25’tir.
Gecikme Faizi
Kişilerin asgari ödeme tutarını bile ödeyemediği durumlarda gecikme faizi işletilmektedir. Gecikme faizi genellikle %2,50’nin üzerindedir. Asgari ödeme tutarının 50 TL altında bile ödeme yapılsa gecikme faizi uygulanmaktadır.
Gecikme faizi işletildiğinde akdi faiz de işletilmektedir. Kısacası, bu iki faiz türü de aynı anda uygulanmaktadır. İki faizin birden uygulanmasını istemiyorsanız asgari ödeme tutarını yatırmak zorundasınız. Bu sebeple harcamalarda dikkatli davranmalı ve iki faiz türünü aynı anda uygulatmamaya çalışmalısınız.
Nakit Avans Faizi
Bazı kredi kartlarında KMH hesapları bulunmaktadır. Bu hesapların faiz oranları çok farklı olsa da kredi kartlarından nakit avans çekilebilmektedir. Kredi kartını alışveriş yerine nakit avans olarak kullanmanız durumunda uygulanan faiz oranı %2,25’tir. Bu faiz oranı sadece nakit para çekildiğinde işletilmektedir. Kişi dönem borcunu yatırması durumunda bu faiz uygulanmayacaktır.
Limit Aşım Faizi
Bazı kredi kartlarında limitin üzerinde harcama yapmak mümkündür. Limitin üzerinde harcama yapılması durumunda işletilen faiz oranı %2,25’tir. İlgili kanuna göre kişi bir yıl içerisinde iki defa limitin %20’sini aşması durumunda bu faiz oranını bankalar yasal olarak uygulayabilir. Bu sebeple limit aşmadan önce dikkatli davranmak zorundasınız. Limit aşıldığında dönem borcunun ödenmemesi durumunda bu faiz oranına ek olarak akdi faizde işletilmektedir.
Mevduat ve Kredi Faizi
Mevduat ve Kredi faizi kredi kartlarından ziyade hesaplarda işletilen faiz türleridir. Mevduat hesabı sahibi kişilere ilk faiz türü uygulanırken kredi faizi genellikle krediler çekildiği aşamadan itibaren uygulanır. Mevduat faizi sadece vadeli hesaplarda uygulanan bir faiz türüdür.
Mevduat faizleri her hesap türünde farklıdır. Kişiler nakit varlıkları üzerinden mevduat faizi alabilmeleri için paralarını en az 1 ile 3 ay arasında bankadaki vadeli hesaplarında tutmak zorundadır. Yaşanan döviz krizinden sonra Merkez Bankası faizleri arttırdığı için mevduat faizlerinin oranı da artmıştır. 6 aya kadar vadeli hesaplardaki mevduat hesaplarında ise %15 gelir vergisi kesilmektedir. Katılım bankalarında ise “kar ortaklığı” adı altında bu faiz oranı kar payı olarak müşterilere dağıtılmaktadır.
İhtiyaç, Kobi, Bireysel veya diğer isimlerdeki tüm kredilerde kredi faizi uygulanmaktadır. Bu faiz oranı kişinin çektiği krediye göre farklılık gösterirken bireysel ve kurumsal kullanıcılarda da faiz oranları değişmektedir. Katılım bankalarında ise bu faiz türü uygulanmamaktadır. Vade farkı sisteminin uygulandığı bu bankalarda, bankalar size kredi vermek yerine almak istediğiniz evi veya arabayı sizin yerinize alır ve vade farkı uygularlar.