Tüm resmi işlemlerde olduğu gibi bankacılık işlemlerinde de kişilerde bir yaş sınırı bulunmaktadır. Nasıl ki araç kullanımı için ehliyet ve ehliyet için yaş şartı varsa kredi kullanımı için de yasal olarak belli bir yaş aralığı uygulanmaktadır.
Kaç Yaşına Kadar Kredi Çekilebilir?
Günümüzde şartlarında kredi kullanmak her kesimden ve her yaştan insanın ihtiyacı haline gelmiştir. Emekli veya yeni 18 yaşını doldurmuş kişiler fark etmeksizin toplu ihtiyaçları için bankalara kredi başvurusu yapmaktadır. Bankalar genellikle kredi verecekleri kişide bazı özellikler ararlar. Bu özelliklerden birisi ise yaş faktörüdür. Her bankanın müşterisine kredi vermek için bir üst yaş sınırı vardır. Bu üst yaş sınır bankaya göre değişmektedir.
Bilindiği üzere yasal olarak 18 yaşını doldurmamış birisi kredi kullanamaz. Yani kredi ve kredi kartı talep etmesi için reşit olması gerekir. Üst yaş olarak da genellikle her bankada farklıdır. Bazı bankalar üst yaş olarak 60 – 65 yaş arasını kabul ederken bazı bankalar bu yaş sınırını 75 yaşa kadar çıkarmaktadır. Tabii bu evrede kişinin kaç ay vade ile ne kadar kredi çekmek istediğine de bakılır.
Bankalar Riskli Görüyor
Bankalar genellikle bu yaş sınırlarında olan kişilere uzun vadeli ve yüksek miktarlarda kredi vermeyi riskli buluyorlar ve başvuruları reddediyorlar. Özellikle kredi kullanılması için en üst yaşa gelindiyse bankalar kredi başvurularını direk olumsuz olarak değerlendirmeye alıyorlar.
Yüksek yaştaki kişilere kredi tahsis eden bankalar bu krediler karşılığı hayat sigortası yaptırılmasını şart olarak öne sürerken, yapılan sözleşme ile çok yüksek rakamlarda poliçeler tahsil etmektedirler. Bunun sebebi ise krediyi alan kişinin yaşından kaynaklanan hayatını kaybetme riskidir.
Sonuç olarak vatandaşların kredi talep edebilmesi için kişinin reşit sayılan 18 yaş sınırını geçmiş ve kredi için bankaların öne sürdüğü şartları taşıyor olmaları gerekmektedir.