Özellikle yüksek limitlerdeki kredi kartı sahibi olunmasının ardından kişisel bütçede önemli sorunlar haline gelen para akışı bir çoğumuzu olumsuz olarak etkilemektedir. Kişi cebindeki para ile hareket ederken daha özenli davranırken cebindeki kartına bağlı güven duygusu ile anlık düşünceler içerisinde hareket eder hale gelebiliyor. Bu nedenle kişisel nakit akışınızı iyi yönetmenizde kişisel muhasebeniz açısından önemli bir husus.
1) Planlama Alışkanlığı Kazanın
Nakit akışını yönetebilmenin ilk ve en değerli adımı planlamaktır. Almak istediğiniz her şeyi, katılmak istediğiniz tüm etkinlikleri, fatura ödemelerinizi, kredi borçlarınızı hatta market alışverişi giderlerinizi dahi planlamalısınız. Gün içerisinde içtiğiniz kahveden minibüs biletine verdiğiniz paraya kadar tüm harcamalarınızı bir deftere not alarak başlayın. Böylece giderlerinizi gelirlerinizle kıyaslama ve yaptığınız gereksiz harcamaları görme imkanına sahip olursunuz.
2) 50- 30- 20 Kuralı
Mükemmel nakit yönetimi için toplam gelirinizi 3 ana parçaya bölmelisiniz. Gelirinizin %50′ sini kira, gıda, eğitim vb. temel ihtiyaçlarınıza ayırın. %30′ unu ise hobileriniz, ihtiyaç olarak adlandırılamayacak diğer tüm giderleriniz ve aktiviteleriniz için harcayın. Geriye kalan %20′ lik dilimi ise harcamayın. Böylece aynı anda hem para yönetimi hem de yatırım yapabileceksiniz.
3) 30 Gün Bekleyin
Vitrinlere bakarken bir şey beğenmiş olabilirsiniz ya da internet sitelerinin birinde eşsiz bir şeye denk gelmiş olabilirsiniz. Hatta beğendiğiniz ve satın almayı arzuladığınız ürün her ne ise onu alabilecek yeterli paraya sahip de olabilirsiniz ama yine de almayın. Böyle bir durumda yapılması gereken 30 gün beklemek ve 30 günün sonunda almak istediğimiz ürünü hala almak isteyip istemediğimizi sorgulamaktır. Bu kuralı uygulamak bazen oldukça zor olabilir ancak anlık beğeniler için harcanan paranın neredeyse çöpe atılmış para olduğunu unutmayın.
4) Paranıza Değer Verin
Gün içerisinde belki defalarca alışveriş yapıyorsunuz. Bu alışverişler sonucunda aldığınız para üstlerini ceplerinize, çantalarınızın ücra köşelerine atmayın. Bozuk paralarınız için dahi bir düzene sahip olmalısınız. Paranızı, banka ve kredi kartlarınızı bir arada tutabileceğiniz zevkinize uygun bir cüzdan edinerek paranıza düzen ve değer verin. Paranızın değerli olduğunu hissetmek size onu koruma içgüdüsü verecek ve siz farkında bile olmadan gereksiz harcama yapmanızı engelleyecektir.
5) Yanınızda İhtiyacınız Olandan Fazla Para Taşımayın
Herkes tarafından bilinen bir gerçektir ki kişi yanında ne kadar çok para varsa o kadar çok harcama isteği hisseder. Günlük harcamalarınızı dahi planlamalı ve o gün ne kadar paraya ihtiyacınız olacaksa o kadarını yanınıza almalısınız. Bu yöntem gereksiz her türlü gideri yapmanızı engelleyecektir.