Kiralık bir evde ikamet eden bir insanın, her ay o eve ödediği kira bedelini çöpe atıyormuş gibi hissetmesi kadar doğal bir durum yoktur. Kiraladığınız ev çok güzel, çok geniş bir ev olmayabilir, evin değeri düşük olabilir ama ikamet yerine göre evin ederinin çok çok üstünde bir kira bedeli veriyor olabilirsiniz.
İkamet edilen bölgenin şartlarında bir ev kiralama bedelini hepiniz tahmin edebilirsiniz. Peki 100.000 TL değerinde bir evde ikamet ediyorsunuz ve aylık 700 TL kira bedeli ödüyorsunuz. O zaman o evi almak mı kârlı yoksa kirada oturmak mı? Hep birlikte cevap bulmaya çalışalım.
Kira mı yoksa konut kredisi ile ev almak mı avantajlı?
Sorumuzun cevabını verebilmek adına hesaplar yapmak, artıları ve eksileri sıralamak sizin için ilk iş olmalıdır. 100.000 TL değerinde bir konut satın alabilmeniz için bunun 20.000 TL’sini peşin olarak vermelisiniz. Ekim 2016 tarihinden itibaren konut kredilerinde bankalardan kullanılabilen kredi miktarlarında değişikliğe gidildi ve yüzde 75 olan kredi limiti yüzde 80 olarak belirlendi. Bu konut için kredi kullanabileceğiniz rakam 80.000 TL’dir. Bu rakamlarda 120 ay vade ile kredi kullanmanın faiz oranları 0,88 ile 1,05 oranlarında değişmektedir. En düşük rakamlarla ödeyeceğiniz taksit 1.080 TL ile on yıl sonra toplamda 108.000 TL ödeyeceksiniz. Yani 28.000 TL faiz ödemiş oluyorsunuz. (Faiz oranları ve vade süresi Kasım 2016 tarihi ile güncel durumdadır)
Bu dönem içerisinde isteğinize göre hayat sigortası, mecburen zorunlu deprem sigortası yaptırmanız gerekmektedir. Konut satışı sırasında tapu harcı gibi masraflar karşınıza çıkabilir. Sadece tapu harcı için 4.000 TL ücret ödemek zorunda kalacaksınız. Bunun için konut kredisi ile ev nasıl alınır başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.
Konutla birlikte Tüketici Kredisi Çekebilir miyim?
Konut kredisi kullandığınız zaman bankalar sizlere tüketici kredisi vermeyebilir. Alabilmeniz için sizlere bazı şartlar sunabilirler. Bu şartları kabul ederek karşılayabilirseniz eğer tüketici kredisi kullanabilirsiniz ancak bu durum ev ekonominizi sarsabilir. Bu gibi durumlar için para biriktirilmesi büyük önem taşımaktadır. Tüketici Kredisini de hesaplarsak 1,26 faiz oranı ile 589*48= 28.272 TL masraflar hariç bir rakam ödemesi yapacaksınız.
Aylık hiç zam yapılmadan 700 TL kira ödediğimizi düşünürsek on yılın sonunda bu rakam 84.000 TL olacaktır. Ancak her yıl zam geldiğini düşünür, ona göre hareket ederseniz bu rakamın çok çok üstünde olacaktır.
Konut ve Tüketici kredisi ile 36.000 TL faiz ödeyerek, bin bir zorlukla almış olduğunuz konuta; 10 yıl sonunda sahip olunurken, 84.000 TL kira bedeli ödememiş olacaksınız ve aldığınız evin değeri kat ve kat artmış olacak.
Bizler burada çok basit bir anlatımla hesap yapmış olsak ta, ekonominizin elverdiği sürece kirada oturmak yerine konut kredisi ile alacağınız ev sizler için avantajlı olacaktır. Yani kredi ile alacağınız ev sizin için en doğru karardır. Ev sahibi kiracı ilişkisinden kurtulmanız ile ev değiştirerek taşınmak eşyalarınızın aşınması anlamına gelmektedir. Kiracı olduğunuz süre boyunca birkaç kez ev değiştirmek zorunda kalabilir, evinizde istediğiniz tadilat işlerini kiracı olarak yapamazsınız. Yaptığınız masrafları ev sahibinden alamaz, harcadığınız paralarla kalırsınız.