Türkiye’de faaliyet gösteren küçük yada büyük ticari firmalar ile bir başkanının evinde ücret karşılığı kirada duran yaklaşık 20 milyon gerçek ve tüzel kişiliğin bulunduğu belirtiliyor. Bu kadar yüksek sayıda kişinin aylık olarak ödediği kira ücreti çok önemli miktarlardaki tutarlara neden olmasından dolayı merak edilen en büyük hususlardan birisi de yıllık olarak yapılacak kira artışı ne kadar olacağı diyebiliriz.
2012 Yılında Değişiklik Yaşandı.
Temmuz 2012 yılında yürürlüğe giren Borçlar Kanunu ile birlikte yeni düzenlemelere neden olan kira ücretleri, kirada oturan, kirada çalışanlar için önemli bir gider kalemi olarak gelirlerine yansıyor. Bu anlamda kirada esnaflık yapanların giderleri de tartışılamayacak kadar büyük tutarlara sahip. Bu nedenle her yıl başında, yada kiralanan mülkün süresi bitiminde artışın ne kadar yaşanacağı hususu kafaları karıştıran hususların başında geliyor.
Kiracı ve kiralayan kira ücreti noktasında anlaşmış olsalar dahi bu rakam Üretici Fiyat Endeksine (ÜFE) göre yapılması gerekiyor. Bu durum Borçlar Kanununun 344 ncü maddesinde açıkca belirtilmiş. Türkiye İstatistik Kurumu her yıl ÜFE açıklaması yapıyor ve kiralar da bu ücret üzerinden belirleniyor. Kiracı ve kiralayan taraflar genel olarak aylık enflasyon rakamları ile karıştırmalarından dolayı yanlışlıklar yapılıyor olsa da, ÜFE’ye ve 12 aylık yani yıllık rakamların ortalaması dikkate alınıyor.
2018 Yılında Kira Ücretlerine Artış Ne Kadar Yansıdı?
Ocak ay’ına girmemiz ile birlikte bu ay kira yenilemesi gerekenler 2017 yılı enflasyon rakamlarına göre yüzde 15,82 oranıyla yenileme yoluna gidecekler. Yani bin lira kira ödeyen bir kişi aylık 158 lira zam yapmış olacak ve bin 158 TL olarak ödemeye başlayacak. Tabi tarafların anlaşması halinde bu rakamın altında bir fiyat ile kira yenileme yoluna da gidilebiliyor.
Mülk Sahibi Daha Yüksek Kira İsterse
Kiracı konumundaysanız mutlaka kiraladığınız gayrimenkul için Kira Sözleşmesi yapmalısınız. Yapacağınız kira sözleşmesi kiraya veren kadar kiralayanın haklarını da savunacaktır. Burada aylık ödemeniz gereken kira tutarı, ne kadar kiraladığınız ve kira artışları gibi hususların ayrıntılı olarak kaleme alabilirsiniz. Sözleşmeniz bir yıllık dahi olsa bu süre bitiminde kiraya veren kişi sizi kapı dışarı edemez. Kirada artış oranı yazmıyor olsa da ÜFE’ye göre artış yaşanacağından daha fazlasını talep edemez. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ta, mülk sahibine yapacağınız kira ödemesini kayıt altına almanız. Bunun için banka hesabı üzerinden yapmanız en doğru yol olacaktır.