İş Bankası Yatırım Hesabı hisse senedi, varant ya da yatırım fonu gibi sunduğu farklı seçeneklerle müşterilerinin birikimlerini değerlendirme fırsatı sunarken, bu hizmetten faydalanabilmek için yatırım hesabına sahip olunması gerekmektedir.
İş Bankası Yatırım Hesabı açıldıktan sonra yatırım ile ilgili işlemler internet bankacılığı ya da İş Bankası mobil uygulaması İşCep üzerinden hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
İş Bankası Yatırım Hesabı Açma
İş Bankası aracılığıyla yatırım yaparak birikimleri değerlendirmek için öncelikle İş Bankası’nda bir hesap sahibi olunması gerekmektedir. Tabii ki İş Bankası Yatırım Hesabı açma işlemi için İş Bankası şubelerinden işlemlerin yapılması sonucunda hesaplar, İşCep mobil uygulaması ya da internet bankacılığı üzerinden yönetilebilmektedir. Eğer İş Bankası’nda mevcut bir hesap varsa, şubeye gitmeden hızlı bir şekilde İşcep ya da internet bankacılığı üzerinden yatırım hesabı açarak, para aktarımı yapılarak yatırım işlemlerine başlanabilmektedir.
İş Bankası Yatırım Hesabı sayesinde hisse senedi, yatırım fonu, hazine bonosu, borsa yatırım fonu, varant ya da tahvil gibi farklı yatırım materyallerinden alınarak birikim yapılabilmektedir. Belirtilen yatırım araçları ile birikim yapılmasına başlanılmadan önce riskler hakkında bilgi sahibi olunması, yatırım için kullanılan birikimlerin tümüyle kaybolmaması adına yatırım öncesi iyi bir analiz yapılması gerekmektedir.
İş Bankası Yatırım Hesabı Ücreti
İş Bankası yatırım hesabı ücreti olarak saklama ücreti adı altında hesap işletim ücreti ve işlem komisyonu alınmaktadır. Bu nedenle yatırım sonucunda kazanılacak olan para hesaplanırken, komisyon ve saklama ücreti dikkate alınarak hesap yapılması kar-zarar dengesi açısından doğru sonuç alınmasına yardımcı olacaktır.
İş Bankası Yatırım Hesabı saklama ücreti, kaydileşme işlemi tamamlanarak yatırım hesabında bulunmakta olan;
- Yatırım fonu,
- Hisse senedi,
- Devlet İç Borçlanma Senedi,
- Borsa Yatırım Fonu,
- Özel Sekör Tahvili,
- Varant işlemlerinden alınmaktadır.
Yatırım araçlarının Türk Lirası olarak piyasa değeri ortalamasının denk geldiği tutar dikkate alınarak, üç aylık dönemler halinde İş Bankası Yatırım Hesabı saklama ücreti ve bu ücret üzerinden % 5 BSMV kesintisi yapılmaktadır. Bu ücret sadece İş Bankası tarafından alınmamakta olup, kesinti kayıtları saklama yapan Merkez Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından yapılmaktadır.
Yatırım hesabı açıldıktan sonra Merkez Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından hesap açılan kişiye özel sicil numarası gönderilmektedir ve verilen bu sicil numarasına karşılık olarak 5,25 TL bir ücret alınmaktadır. İş Bankası Yatırım Hesabı açılış sırasında Merkez Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından gönderilen sicil numarası ile şifre herhangi bir nedenle yatırım sahibine ulaşmazsa ya da talep edilmesi durumunda aynı ücret tekrar tahsil edilmektedir.
İş Bankası Yatırım Hesabı Kapatma
İş Bankası Yatırım Hesabı kapatma işlemine başlanılmadan önce yatırım hesabında herhangi bir yatırıma sahip olunmadığına dair kontrol yapıldıktan sonra hesap kapatılmalıdır. Diğer bankalara göre daha kolay yatırım hesabı kapatma işlemi seçenekleri sunan İş Bankası farklı seçenekler sunmaktadır.
Yatırım hesap kapatma işlemi İş Bankası şubelerinden yapılabileceği gibi ATM’lerden, internet bankacılığından, telefon bankacılığından ya da İşCep üzerinden yapılabilmektedir. Sadece kapatmak istenilen hesap ana hesap olarak bilinen ilk açılan hesap ise, hesap kapatılmak için şubeye şahsen başvurulması ve ıslak imza ile hesabın kapatılması gerekmektedir.
İş Bankası Yatırım Hesabı kapatma sırasında banka tarafından herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Sadece hesapta herhangi bir bakiyenin bulunmaması gerekmekte olup, herhangi bir borcun bulunmaması gerekmektedir.